Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2015.

Calzone kinkku-salamitäytteellä

Tänään meillä herkuteltiin kinkku-salami-herkkusienitäytteisellä pitsataskulla eli calzonella. Maistui hyvältä työviikon jälkeen! Täytteeseen voisi käyttää myös ilmakuivattua kinkkua - paahtaisin sitä hetken ensin leivinpaperin päällä - ja mozzarellaviipaleita. CALZONE Pitsataikina: 2 ½  dl haaleaa vettä 1/4 pkt hiivaa ¼  tl suolaa 1/2 dl ruokaöljyä noin 6 dl hiivaleipävehnäjauhoja - osa voi olla vehnäjauhoja tai vehnäjauhoa 2/3 ja ruisjauhoa 1/3 Maustekastike: 1-2 valkosipulin kynttä 1 rkl ketsuppia 2 rkl tomaattisosetta 1 tl basilikaa 1 tl oreganoa ripaus mustapippuria 1 rkl vettä Täytteeksi: 80 g savukinkkua 30 g meetwurstia tai salamia 1 pieni purkki herkkusieniviipaleita - kuumenna teflonpannulla pienessä tilkassa oliiviöljyä, jäähdytä 1 ½ dl juustoraastetta     Valmista pitsataikina. Älä mittaa jauhoja, vaan tee taikinasta pehmeä, kulhon reu

Pieni kakku synttärisankarille

Pakastimesta löytyi pieni kakku mansikka ja suklaamoussella täytettynä. Sulatin sitä jääkaapissa, päällystin kiireesti kermarahkalla ja kokeilin päälle kaulintamassakuorta ja koristelua. Kakku olisi tietysti vaatinut päälleen voikreemin tai marenkivoikreemin, jotta päällinen olisi asettunut kauniisti. Hyvältä maistui tämä pikkukakkukin.

Minttusuklaakakku ja ganache

Ei mennyt tänään leipurilla kaikki kuten suunniteltu oli! Tein synttärikakkua minttusuklaasydämellä ja tarkoitus oli tehdä päälle ganache MiniPätkissuklaista, vaan se jäi liian löysäksi eikä jähmettynyt. Synttärivieraiden jo odottaessa vedin sitten sulan suklaan kakun päältä pois ja tein uuden ganachen tummasta suklaasta. Alun perin tuon ganachen piti tulla vain kakun päälle ja valua reunoilta, mutta lopulta se piti vetää koko juustokakun pintaan. Laitoin juustokakkuun mukaan Minttu Dajm- rouhetta, mutta sekin alkoi vähän sulaa juustokakussa kuten leikkupinnalta näkyy. Runsas suklaa teki kakusta mekan, mutta synttärisankari onkin suklaan ystävä! Alla korjattu ohje ilman Dajm rouhetta ja pysyvällä ganachepäällisellä - tehkääpä kauniimpia kakkuja! Ohje riittää pieneen, noin 20 cm leveään kakkuun. Pohja  40 g huoneenlämpöistä margariinia 100 g kaurakeksejä 56 d g minttuDajmia Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita leikkuuterällä massa rouh

Marjamurupiirakka pikataikinasta tai munavaahtotaikinasta ja erilaisia muruseoksia

 Voitele ja jauhota ensin piirasvuoka! Laita uuni lämpiämään. Valitse pohjataikina 1 tai 2 ja muruseos . MARJAMURUPIIRAKKA 1    (munavaahtotaikina) Pohja: 2 munaa 1 dl sokeria 2 ½  dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta ½ dl sulaa rasvaa  (45 g) ½  dl maitoa 1 ½ dl puolukoita, mustikoita, punaherukoita tai raparperia. Muruseos 1 tai 2 tai 3 Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetut kuivat aineet, sulatettu margariini ja maito. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat, mutta taikina ei sitkisty. Ripottele piirakkataikinan päälle marjat pisteiksi. Valmista muruseos ja ripottele se marjojen päälle. Paista piirakka uunin keskiosassa 225 asteessa kullanruskeaksi, kokeile kypsyyttä piirakan keskeltä tikulla. (paistamisaika noin 20 minuuttia) MARJAMURUPIIRAKKA 2   (pikataikina) 2 munaa 2 dl sokeria 2 dl voisulaa 4 dl vehnäjauhoja 2 tl leivinjauhetta 1 tl vanilliinisokeria 1 dl maitoa korkeintaa

Puolukka-kauraruudut ja puolukkahyytelö hilloleipiin

Minun on pitänyt pitkään kokeilla puolukka-kauraruutuja. Olen nyt syyslomalla ja on aikaa niin pihatöihin kuin leipomiseen. Ihanaa! Nämä puolukka-kauraruudut valmistuvat nopeasti murotaikinasta ja kauramuruseoksesta. Käytin 40 x 28 cm kokoista suorakaiteen muotoista uunipeltiä ja taikinaa jäi koristeluun ja muutamaan pikkuleipään. Alla oleva taikinaohje voisi mennä kahteen isoon piirasvuokaan ja siitäkin jäisi koristelutaikinaa. Ensimmäisenä taittelin leivinpaperiin uunivuoan pohjan reunamerkit, sen jälkeen kostutin talouspaperia työpöydälle ja laitoin leivinpaperin sen päälle, niin se pysyi paikoillaan kauliessani taikinaa. Täytettä varten Keitin noin 5 dl pakastepuolukoita hillosokerin (1 dl) kanssa, kunnes marjat pehmenivät. Annoin seoksen jäähtyä ja lisäsin vielä 2 rkl perunajauhoja siihen sitomaan nestettä. Puolukka-kauraruudut Pohja murotaikinasta 300 g huoneenlämpöistä margariinia 3 dl sokeria 2 munaa 2 dl kauranleseitä 7 dl vehnäjauhoja 4

Punajuuri-fetapiiras

Suolainen piiras on mielestäni kauniin näköinen, jos pohjan päälle ensin kaataa munamaitoseoksen ja täyteainekset vasta sen päälle, jolloin niiden värit tulevat kauniisti esiin. Minäpä tässä kiireessä taas unohdin tuon kokoamisjärjestykseni, mutta hyvää piirasta tuli! Alkuperäisohje oli Kodin Kuvalehdessä, mutta sitä en netistä löytänyt - tässä oma muunnokseni ohjeesta. Punajuuri-fetapiiras Aloita pesemällä ja kuorimalla ja viipaloimalla 400-500 g punajuuria. Laita ne oliiviöljyllä siveltyyn vuokaan ja päälle 1-2 rkl hunajaa, 1/2 - 1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa ja 2 tl kuivattua timjamia ja ripaus rouhittua mustapippuria. Laita vuoan päälle folio ja paista 150-170 asteessa uunissa, kunnes punajuuret ovat pehmeitä haarukalla kokeillen.  Pohja  100 g margariinia 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl ruisjauhoja 1/4 tl suolaa 2 rkl kylmää vettä Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Kaada taikina siihen, ripottele jauhoja p

Minttusuklaakakku vaniljasydämellä

Edellisestä kakusta jäi pieni hyydytetty vaniljakakku, jonka pakastin ja tänään kokosin sen ympärille minttusuklaakakun. Kakun reunoille piti tulla After Eight suklaata, mutta kun en sitä löytänyt, käytin Pirkan Dark mint suklaata. Vuosia sitten käytin usein piparminttuöljyä mausteena leivonnassa, mutta se jäi, kunnes tänään kävin sitten ostamassa piparminttuaromia tätä kakkua varten.  Pieni vinkki: tarkoitus oli sitoa kakun alareunaan satiininauha, mutta lastenlasten kiirehtiessä maistamaan kakkua unohdin sen - olisihan se kaunistus katseille ollut ennen kakun leikkaamista. Ohje on eestiläisestä Külmkapitordid kirjasta, joka on käännös saksalaisesta alkuperäisteoksesta. Tapani mukaan muunsin vähän ohjetta. Minttusuklaajuustokakku vaniljasydämellä Pohja 60 g valkosuklaata 3 rkl rypsiöljyä tai sulatettua margariinia 80 g kaurakeksejä 50 g minttusuklaa Laita kaikki ainekset paloiteltuna monitoimikoneeseen ja sekoita leikkuuterällä massa rouheis

Kaurasämpylät

Kaurasämpylöitä leivoin fantastisten sämpylöiden ohjeella ,  mutta käytin suuria kaurahiutaleita ja mausteena tuoretta oreganoa. Kohotin taikinaa ensin yli tunnin, kaadoin sen leivitetylle pöydälle kahdeksi tangoksi ja leikkasin muoviveitsellä siitä pitkän mallisia sämpylöitä, joita kohotin hetken leivinpaperin päällä pellillä lieden päällä ja levyt alla 1-teholla niin, että pelti kuumeni ja sämpylöiden kohotus nopeutui. Paistoin kohonneet sämpylät voitelematta noin 200 asteen lämmössä uunissa. Nämä hävisivät pöydästä nopeasti!

Siemennäkkäriä gluteenittomana

Olen tehnyt ennenkin siemennäkkäriä, mutta tätä ohjetta kehuttiin niin kovasti Kettukarkin blogissa , että minun piti kokeilla ja hyväksi havaitsin! Ohje on gluteeniton, laktoositon, maissijauhoista tehty - nopea ja helppo. Maistuu erityisen hyvältä valkosipulituorejuuston kera. Tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena ja sain 2 pellillistä 60 cm leveään uuniin. Valitse maissijauho - kuva alla, ei siis  maissitärkkelysjauhoa. Siemennäkkileipä maissijauhoista 2,5 dl maissijauhoja 0,5 dl auringonkukansiemeniä 0,5 dl kurpitsansiemeniä 1 dl seesaminsiemeniä 0,5 dl pellavansiemeniä 0,5 tl suolaa 0,5 dl rypsiöljyä 2,5 dl kiehuvaa vettä Sekoita kuivat aineet . Lisää öljy ja lopuksi kiehuva vesi. Levitä pöydälle pala kosteaa talouspyyhettä, sen päälle leivinpaperi, sitten taikina, maissijauhoja vähän sen päälle ja toinen leivinpaperi päälle - kauli leivinpaperien välissä leipä n. 5 mm paksuksi levyksi. Leikkaa veitsellä ruutuja / Paista 175 asteessa noin 30 minuu

Punaherukka-valkosuklaa-juustokakkuja gluteenittomalla Dajm-pohjalla

Punaherukka-valkosuklaa-juustokakku on tämän syksyn hittileivonnainen. Pääsin jo aiemmin maistamaan sitä, kun tyttäreni oli leiponut kakun, mutta nyt vasta ehdin itse tekemään. Ohje on suuri, tein kaksinkertaisena sen ja sain kaksi kakkua, joista kyllä riittäisi reilut palat 15 hengelle. Yksi ohje siis hyvin riittää 8 henkilölle. Leivoin tämän gluteenittomalla Dajm-pohjalla ja olin kovin tyytyväinen pohjan makuun ja rakenteeseen.  Punaherukka-valkosuklaa-juustokakku (ohje yhteen kakkuun, noin 8 henkilölle) Pohja: 60 gr Dajm suklaata 1 1/2 dl perunajauhoja 2 rkl kaakaota 1 1/2 dl sokeria 1 dl ruokosokeria 1 tl leivinjauhetta 75 g margariinia 2 munaa Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla - samalla voit tehdä leivinpaperista nauhat vuoan reunoille tai sray'ata reunat voiteluspraylla tai voidella ja jauhottaa reunat alaosasta. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sulata margariini ja lisää siihen suklaa paloiteltuna -kannattaisi kyllä varmasti

Chorizo-salamipiiras

Chorizo-salamipiiras Ohje on pyöreään piirasvuokaan - jos teet uunipellille, kaksinkertaista ohje Pohja 3 dl vehnäjauhoa ja/tai sämpyläjauhoa 1 tl leivinjauhetta 1/2 dl Emmental-juustoraastetta 70 g margariinia 1/2 dl vettä Sekoita pehmeä margariini ja kuivat aineet murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi. Tarkista jauhojen määrä niin, että taikina on pehmeä pallo, eikä tartu käsiin. Kauli tai painele taikina voideltuun ja jauhotettuun, tai leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Laita foliota tueksi reunoille ja esipaista pohjaa noin 5 minuuttia. Täyte 200 g chorizo makkaraa tai savukinkkua Vähän salamiviipaleita 1 paprika tai eri värisiä paprikapaloja 10 cm purjon vihreää osaa 2 tl ruokaöljyä 2 dl Mustapekka-ruokakerman ja maidon seosta 2 munaa 2 1/2 dl Emmental raastetta Suikaloi makkarat, kinkku ja paprikat sekä purjo. Paahda öljyssä teflonpannulla ensin kinkkua, lisää sitten purjo ja paprikat pannulle.  Nosta piiraspohjat u

Perunarieskat

Perunarieskat ovat kaupasta ostettuna kallista herkkua, mutta niin helppoja toteuttaa itse. Yleensä, jos perunasosetta teemme, sitä tehdään kerralla reilusti. Voihan soseen tehdä myös nopeasti vettä kiehauttamalla ja lisäämällä perunasosejauhetta pakkauksen ohjeen mukaan. Perunarieskat 5 dl perunamuusia tai 5 dl vettä ja 1 ½ dl perunasosejauhetta 1/2 tl suolaa 1 kpl kananmunia 2 dl vehnäjauhoa tai hiivaleipävehnäjauhoa 1,5 dl ohrajauhoja tai sämpyläjauhoja Sekoita jäähtyneeseen perunasoseeseen tarvittaessa tilkka maitoa ja kananmuna. Lisää suola ja jauhoja niin paljon, että saat pehmeän, mutta kiinteän taikinan.  Nostele kahdella lusikalla palloja leivinpaperin päälle pellille ja ripottele päälle jauhoja. Painele leivät noin puoli senttiä paksuiķsi soikeiksi rieskoiksi. Paista 225 -250;asteessa, kunnes rieskoihin tulee ruskeita pilkkuja. Tosi herkullisia!

Juustosarvet

Näiden juustosarvien ohje löytyy jokaisesta kotitalouden oppikirjasta ja esimerkiksi   Marttojen sivulta - HYVÄ OHJE siis. Näihin voi käyttää päiväykseltään vanhentuneet kermaviilit, maustamattomat jogurtit ja piimän. Rasvaksi käy sulatettu margariini, öljy tai nestemäinen margariini.  Ylimääräiset juustot voi raastaa pakastimeen tai juustoraasteen loppupussit voi pakastaa ja käyttää näihin sarviin.  Ja koristeiksi tietysti siemensekoitusta! Tämä on varma suolainen herkku ja nopea valmistaa. Juustosarvet 4 dl vehnäjauhoja  2 dl juustoraastetta 2 1/2 tl leivinjauhetta 1/2 tl suolaa 1/2 dl juoksevaa margariinia tai 50 g margariinia tai voita tai rypsiöljyä 2 dl kermaviiliä tai maustamatonta jogurttia tai ranskankermaa tai piimää Täyte:  (täytettä ei tarvitse tehdä lainkaan tai sitä riittää teelusikallinen yhden sarven sisään) 1/2 muna 1 dl juustoraastetta Voiteluun : kananmunaa tai keltuaista

Poikavauva pääsi kotiin - kuppikakkuja sen kunniaksi

Puolukkakinuskimuffinit ja omenamuffinit saivat vauva-aiheisia koristeita pienen poikavauvan kunniaksi. Koristeet tein kaulintamassasta ja koristelin pikeerillä. Puolukkakinuskikuppikakut ( Ohje Iloleipurilta, vähän muunneltuna tässä) 3  dl sokeria 100 g leivontamargariinia huoneenlämpöistä 3 kananmunaa 7 - 7 1/2  dl vehnäjauhoja 180 ml maitoa, huoneenlämpöistä 3 tl leivinjauhetta ripaus suolaa 200 g puolukoita (pakastettuja tai tuoreita) 1–2 dl kinuskikastiketta Vaahdota margariini ja sokeri, lisää kananmunat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puulastalla taikinaan. Sekoita viimeksi joukkoon pakastepuolukat - määrän katsoisin silmämääräisesti, milloin punaisia pisteitä riittävästi on taikinassa.  Suihkauta silikoonimuffinivuokapelti voiteluspraylla tai öljyä koloja paperin avulla. Etenkin konetiskissä silikoonivuoka kuivuu ja voi olla, että kakun irtoaminen siitä ei onnistukaan. Levitä taikinaa muffinivuoat puolilleen, tee kes

Pitsa minun makuuni

Puolet ehti jo hävitä tästä herkullisesta pitsasta, ennen kuin kuvaamaan ehdin. Pohja on tehty Denniksen tyyliin, vähällä hiivalla.  Pitsapohja   vain 5 g hiivaa -tämä olisi 1/10 hiivapaketista - voit käyttää enemmänkin, kunhan hiivaa on vähän! 3 dl vettä ½ dl maitoa 1/4 dl öljyä

Puolukkakääretorttuja

Koristelin kääretorttuja 4-vuotiaan lapsenlapseni kanssa - meillä oli vähän erilainen käsitys siitä, kuinka paljon blink-blink-koristeita torttuun laitettaisiin. Alemmassa kääretortussa pieni tyttö valitsi koristeet mamman kaapista ja kaunishan siitä tulikin. Tänä syksynä puolukkaa tuli paljon ja muistin anoppini tehneen puolukoista aivan ihanaa kirpakkaa hilloa ja puolukkaporejuomaa. Anopin hilloon tarvittaisiin mukaan raakoja puolukoita, joissa on pektiiniä, hyydyttävää ainetta. Kun ei minulla niitä ollut, yritin keittää puolukoista hilloa Hillo- ja marmeladi sokerin avulla, mutta pakkauksen sokerimäärä ei riittänyt hyydyttämään happamia puolukoita, vaan jouduin lisäämään sekä tavallista sokeria, että hillo-ja marmeladisokeria, Puolukkahillo ohjeita  1 l puolukoita 3/4 paketti Hillo- ja marmeladisokeria 1 dl taloussokeria Käytä pakastepuolukoita osittain sulaneina, tuoreisiin marjoihin voit lisätä 1/4 dl vettä. Laita marjat kattilaan ja  kuumenna hetk