Siirry pääsisältöön

Punajuuri-fetapiiras


Suolainen piiras on mielestäni kauniin näköinen, jos pohjan päälle ensin kaataa munamaitoseoksen ja täyteainekset vasta sen päälle, jolloin niiden värit tulevat kauniisti esiin. Minäpä tässä kiireessä taas unohdin tuon kokoamisjärjestykseni, mutta hyvää piirasta tuli! Alkuperäisohje oli Kodin Kuvalehdessä, mutta sitä en netistä löytänyt - tässä oma muunnokseni ohjeesta.

Punajuuri-fetapiiras


Aloita pesemällä ja kuorimalla ja viipaloimalla 400-500 g punajuuria. Laita ne oliiviöljyllä siveltyyn vuokaan ja päälle 1-2 rkl hunajaa, 1/2 - 1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa ja 2 tl kuivattua timjamia ja ripaus rouhittua mustapippuria. Laita vuoan päälle folio ja paista 150-170 asteessa uunissa, kunnes punajuuret ovat pehmeitä haarukalla kokeillen. 

Pohja 

100 g margariinia
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1/4 tl suolaa
2 rkl kylmää vettä

Sekoita pohjan ainekset monitoimikoneella. Voitele ja jauhota piirasvuoka. Kaada taikina siihen, ripottele jauhoja päälle ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Tue reunat foliokääreillä ja esipaista pohjaa 200 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia. Esipaistaminen ei ole välttämätöntä, mutta tekee pohjan rapeammaksi ja varmistaa sen kypsyyden keskeltä.

Täyte 

2 munaa
2 dl kasvirasvaseosta tai ruokakermaa - itse käytin osan tästä määrästä  mustapippurikermaa 
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria, ellei sitä ole jo maustetussa kermassa
100-200 g fetajuustoa tai vuohenjuustoa tai sinihomejuustoa
+
Ks yllä: 400-500 g punajuuria, 1-2 rkl hunajaa, 1/2 -1 rkl balsami- tai omenaviinietikkaa, 2 tl timjamia, ripaus mustapippuria

Sekoita munamaitoseoksen ainekset, kaada esipaistetun piiraspohjan päälle. Lisää punajuuriviipaleet ja fetajuusto. Paista 150 - 175 asteessa, kunnes munamaitoseos on hyytynyt. Koristeeksi sopii esim. tuore oregano tai basillika








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...