Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2018.

Marengit kuuman sokerin konstilla

Kesämarengit mansikka- ja punaherukkasiirapilla Halloweenmarengit Olen kirjoittanut aiemminkin blogissa marenkien onnistumiseen vaikuttavista asioista, mutta nyt olen löytänyt takuuvarman keinon saada kiinteä, hienosti pursottuva marenkimassa. Keino on helppo: kuumenna sokeria uunissa 180 asteessa hetken aikaa, niin kauan, että se tuntuu käteen lämpimältä. Lisää lämmin sokeri vähän kerrallaan vaahtoutuvaan valkuaiseen, niin se laittaa valkuaisten kypsymisen alkuun ja massasta tulee kestävää. Käytä Siro-sokeria 1/2 -1 dl yhtä valkuaista kohden. Kokeile eri tapoja maustaa marengit - karkkirouheet, makusiirapit, esanssit ja makutomusokerit käyvät. Jos käytät makutomua, lisää se vasta vatkaamisen loppuvaiheessa, tomusokeria en koskaan ole kuumentanut. Halloweenmarengit 3 kananmunan valkuaista 2 dl Siro-sokeria 1 tl sitruunan mehua  1tl vadelmamakusiirappia tai vadelmamehua 1 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria Elintarvikevärejä Laita sokeri 180 asteiseen uu

Syyslomapäivä Tallinnassa

Teimme syysloman alkuun pikamatkan Tallinnaan leivonta-ja vaateostoksille Ehdimme Helsinkiin Vikingin iltalaivaan, joka lähti klo 19. Varasimme laivalta hytin ja olimme valmiita klo 6 aamulla siirtymään autoon ja ajamaan ulos laivasta. Olemme usein matkanneet näin ja menneet aamun varhaisina tunteina aamupalalle johonkin  hotelliin.  Nyt huomasimme, että Viking line myykin aamiaiskuponkeja Olympia-hotelliin ja laivayhtiöltä aamiaisen saa edullisemmin kuin hotellista. Aamiaisen hinta oli 13 e / henk ja tiesin ennestään, että tässä hotellissa on hyvä tarjoilu rauhallisissa tiloissa.  Saimme nauttia aamiaisen aasialaisen musiikin soidessa taustalla, ruokailijoita oli aamuvarhain vain muutama. Hotellin kauniit tilat olivat silmäniloa, ihailin myös kauniita kattauksia - kylmät ruoat olivat vadeilla kivien päällä ja kaikki ottimet olivat kaunista, ohutta puuta. Tarjoilijat toimivat todella nopeasti lautasten tyhjennyttyä, asiakkaista huolehdittiin hyvin ja ystävällisesti. Voitte ar

Vaalea kukkakakku

Kakkupohja on vaalea öljy-sokerikakkupohja, täytteenä ilman liivatetta valmistetut sitruunamousse ja valkosuklaamousse. Päällä sveitsiläinen marenkikreemi ja kukkakoristeet on tehty italialaisella marenkikreemillä.

Korkea kakku makealla appelsiinimoussella ja herkullisella suklaamoussella

Donitsit - myös gluteeniton ohje

Näiden donitsien lähtökohtana on halloweendonitsiohje, joka löytyi  Pirkasta - porkkanadonitsit .  Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta.  Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella. Huomasin, että Wiltonin valkoinen väri ja useimmat nonparellit saattavat sisältää vehnää, niinpä laitoin gluteenittomiin donitseihin vadelmarouhetta pinnalle koristeeksi. Donitsit 10-11 kpl 3dl  vehnäjauhoja tai Viljatuoteen glut vaalea jauho 1dl  sokeria 1tl  leivinjauhetta 1/4 tl  ruokasoodaa 1/4 tl  kardemummaa 50g  margariinia su

Hatsapurit

Olen lukenut hatsapureista ja nyt pääsin  K-ruoka Pirkan ohjetta kokeilemaan,  eikä taatusti jää ainoaksi kerraksi, kun meillä tehdään näitä, olihan hyvää! Pakastimme osan ja emme kuitenkaan malttaneet pitää niitä pakasteessa kuin pari päivää, kun tuli jo syötyä nekin. Herkkua Georgiasta! -näitä kehui Villekin Haapasalokin kovasti. Hatsapurit,  4 kpl 2dl  Pirkka maitoa 1prk(200 g)   turkkilaista jogurttia 15g  hiivaa 1tl  suolaa 8-9dl  vehnäjauhoja 1rkl  öljyä Täyte 1pkt(200 g)   fetajuustoa 1 ps( 250 g)  mozzarellajuustoraastetta 3  kananmunan keltuaista tai 2 kananmunaa Paistamiseen öljyä Mittaa maito kulhoon. Lisää joukkoon jogurtti ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi.  Liuota hiiva maitoseokseen. Lisää suola ja alusta jauhot taikinaan erissä, välillä lisää öljy ja sekoita hyvin, jotta taikinasta tulee sitkeä, mutta pehmeä. Anna taikinan kohota noin 40 minuuttia, painele kuplat pois ja jatka taikinan kohotusta vielä 40 minuuttia.

Halloween donitsit

Kokeilin taas uuden donitsiohjeen, joka löytyi Pirkasta - porkkanadonitsit . Kyse on aivan makeasta leivonnaisesta - nämä hävisivät meillä äkkiä pöydästä lasten vieraillessa mamman luona. Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta. Näistä vaaleanpunaisista donitseista laitan kuvaa myöhemmin - jätin porkkanaraasteen niistä pois. Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella. Halloweendonitsit 10-11 kpl 3dl  vehnäjauhoja 1dl  sokeria 1tl  leivinjauhetta 1/4 tl  ruokasoodaa 1/4 tl  kardemummaa 50g  margariinia sulatettu