Siirry pääsisältöön

Halloween donitsit



Kokeilin taas uuden donitsiohjeen, joka löytyi Pirkasta - porkkanadonitsit. Kyse on aivan makeasta leivonnaisesta - nämä hävisivät meillä äkkiä pöydästä lasten vieraillessa mamman luona. Muunsin ohjetta esim. lisäämällä piimän määrää ja vaihtamalla kuorrutteen ja lopputulos oli todella suussa sulava leivonnainen. Leivoin näitä sitten Roosanauha pöytäämme, jonka avulla työpaikalla keräämme rahaa rintasyövän tutkimukseen. Suosittelen muillekin - kokoamme kerran vuodessa vaaleanpunaisia leivonnaisia pöydän täyteen ja jokainen kahvipöydässä käyvä kilauttaa rahaa keräyslippaaseen - nämä ovat hyvät talkoot yhteisen asian puolesta. Näistä vaaleanpunaisista donitseista laitan kuvaa myöhemmin - jätin porkkanaraasteen niistä pois. Leivoin myös gluteenittomia donitseja Viljatuotteen vaaleasta jauhosta samalla ohjeella.

Halloweendonitsit 10-11 kpl


3dl vehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
1/4 tl kardemummaa
50g margariinia sulatettuna
2 dl piimää
kananmuna
1 1/2dl porkkanaraastetta

Kuorrutus

3dl tomusokeria
2-3 rkl Valion vatkattavaa laktoositonta vaniljakastiketta tai kookosmaitoa tai kondensoitua maitoa tai maitoa
elintarvikeväriä
Strösseleitä 

Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe, sooda ja kardemumma keskenään. Sulata margariini. Sekoita rasva, piimä, kananmuna ja porkkanaraaste jauhoseokseen.
Sprayaa Keijulla tai muulla vuokaspraylla donitsipellin kolot. Pursota taikina pursotinpussilla rinkuloiksi koloihin.
Paista donitsit 175-asteisessa uunissa noin 13-15 minuuttia. Anna donitsien jäähtyä. Kumoa, poraa reitä tarvittaessa auki omenaporalla.

Mittaa päällisen ainekset kulhoon ja sekoita paksu tahna, tarvittaessa lisää tomusokeria. Voit lisätä väriä ja makuaineita halutessasi.  Kun donitsit ovat jäähtyneet pursota keskeltä aloittaen spiraalin tavoin kuorrutetta donitsien päälle, ripottele koristeet pintaan, vie kylmään jähmettymään. Sokerimassakukat kannattaa laittaa vasta jähmettyneelle pinnalle. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...