Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on toukokuu, 2015.

Hortensiankukkia ja muuta

Tässä parin illan mukavan askartelun tuloksia. Kaulintamassa oli materiaalina.

Sydän juustokakku

Juustokakkuja on kahta eri tyyppiä: kakku tehdään joko hyytelöimällä massa liivatteen avulla tai uunissa paistamalla. Olen yrittänyt useamman kerran - onnistumatta - tehdä uunissa paistettavaa juustokakkua, jonka pinnalla olisi sydänkuviot. Tämän päivän kakku alkaa olla lähellä toivottua lopputulosta. Tein juustokakun 20 senttiseen irtopohjavuokaan ja 22 senttiseen piirasvuokaan. Sama ohje sopisi yhteen 25 sentin irtopohjavuokaan. Vuoraan juustokakkuihin vuoan leivinpaperilla - jos kastelet reunapaperin vuoan puolelta, se pysyy paremmin paikoillaan. Leikkaa paperi vuoan korkuiseksi, niin saat paremmin folion päälle paistettaessa. Sydänjuustokakku  Pohja  100 g margariinia 3/4 dl sokeria 1 muna 1 dl maissitärkkelystä 2 dl vehnäjauhoa 1 tl leivinjauhetta Vaahdota margariini ja spkeri. lisää muna vatkaten. sekoita keskenään sekoitetut jauhot puulastalla taikinaan. Laita taikina vuoan pohjalle, vehnäjauhoja päälle ja taputtele siitä pohja ja halutessasi reunat juustokak

Raparperipiiras, joka muuntuu moneksi

Pohjataikina: 2 kananmunaa 1 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja 1 dl kaurahiutaleita tai kauranleseitä 1 1/2 tl vanilliinisokeria 1 1/2 tl leivinjauhetta 1/2 dl ruokaöljyä 1/2 dl appelsiini- tai omenatäysmehua tai maitoa tai soijamaitoa tai vanhaa kermaa tai maustamatonta jogurttia tai kermaviiliä Pinnalle:  2 dl vaniljarahkaa tai valkosuklaalimerahkaa tai kermaviiliä tai vanhaa kermaa tai maustamatonta jogurttia  1 muna 1 tl vehnäjauhoja sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan 2dl pestyä ja paloiteltua raparperia 1 - 2 rkl sokeria tai ruskeaa sokeria Voitele ensin piirasvuoka ja jauhota se kaurahiutaleilla tai kauranleseillä. Sekoita munat ja sokeri - kuohkeamman tortun saat, jos vatkaat niitä hetken. Lisää nesteet vatkaten joukkoon ja sekoita sitten varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan. Jauhoja lisätessäsi sekoita mahdollisimman vähän, jotta taikinan kuohkeus säilyy. Kaada taikina vuokaan ja paista sitä 175 asteessa, kunnes taik

Pienet kauraleivät

Tämän ohjeen löysin kauan sitten isältäni saamasta Ruokaleivät -kirjasta. Ohjeesta tulee noin 12 leipää. Kuvan pikkuleivät tein käyttäen osittain täysjyvävehnäjauhoa, mutta kyllä tässä tavallinen vehnäjauho kauran lisänä on paras. Todella herkullisia leipiä. 2 dl kaurahiutaleita 2 1/2 dl maitoa 100 g margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä 1/4 pkt hiivaa 2 rkl sokeria 1/4 tl suolaa noin 1/2 litraa vehnäjauhoa         (jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikinasta pallo, joka irtoaa kulhon laidoista) Anna kaurahiutaleiden turvota pari tuntia tai yön yli maidossa. Jos aikaa on vähän, lämmitä kaurahiutalemaitoseos mikrossa ja jäähdytä sitten kädenlämpöiseksi. Lisää öljy tai sula margariini hiutaleiden päälle. Lisää hiiva muruina ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää kuivat aineet. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa siihen tarvittaessa lisää jauhoja - se ei saa tarttua kiinni pöytään. Kaaviloi taikina n

Appelsiinisuklaatäyte

1 prk vispifloraa 100 g appelsiinituorejuustoa 150 g valkosuklaata tai tummaa suklaata Vatkaa vispiflora vaahdoksi ja lisää tuorejuusto ja sulatettu, hieman jäähdytetty suklaa. Maista ja lisää tarvittaessa sokeria. Tämä on raikas täyte!

Pullahiiren mansikkamousse

Tämä mousse on kilpailuvoittajakakusta! 4 dl vispikermaa noin 350 g pakastemansikoita 4 liivatelehteä 1/2 dl vettä tomusokeria vaniljasokeria Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Sulata mansikat. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokereilla, Soseuta mansikat.Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liivatteet. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos mansikkasoseen joukkoon ja lisää vaahdotettu vispikerma. Sekoita tasaiseksi.

Ruusupursotuskakku

Pääsin harjoittelemaan kermapursotusta Pullahiiren pursotuskurssilla. Ruusupursotukseen paras terästylla on Wiltonin 1 M - ihme kyllä itsellänikin on eri kokoisia tyllia tuolla merkinnällä. Pullahiiri neuvoi minulle myös lehtipursotusta toisin, mitä aiemmin olen oppinut - nyt käytössä oli "ankan suu" terä ;) Tässä kakussa on Tarulta eli Pullahiireltä saamani ohjeen mukaan mansikka- ja appelsiinitäyte ja päällinen on vispikermaa, jossa on joukossa tomusokeria ja vanilliinisokeria.

Mansikkarahkatäyte

Moni sanoo käyttävänsä Valion maustettuja rahkoja sellaisenaan kakun välissä. mansikkarahkatäytteeseen lisäsin vähän kermaa ja liivatetta. 3 prk mansikkaraparperirahkaa 1 prk mansikkakermaa 150 g mansikoita pakasteesta 5 pientä liivatelehteä Sulata ja soseuta mansikat. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä, purista ja liuota ne tilkkaan kiehuvan kuumaa mansikkamehua, jonka saat mansikoiden sulatusliemestä. Anna jäähtyä pari minuuttia ja lisää liivateseos mansikoiden joukkoon. Vatkaa kerma ja lisää se mansikkaraparperirahkaan. Sekoita joukkoon liivate-amansikkaseos.

Geishatäyte

4  dl vispikermaa 100 g tuorejuustoa iso paketti geishasuklaata Vatkaa kerma. lisää tuorejuusto vatkaten. Osan suklaasta sulatin ja vatkasin vähän jäähtyneenä kermavaahdon joukkoon, osan laitoin muruiksi leikattuna. Suosittelen kyllä suklaan lisäämistä muruina, maku tulee voimakkaammin esiin, eikä suklaata tarvitse laittaa niin paljon. Kuumentaminen vei mielestäni makua geishapaloista.

Kung Fu panda kakku

Kung Fu panda kakku syntyi sienikakku pohjista ja geishatäytteestä ja   mansikkarahkatäytteestä. Sienikakkupohja on kuohkea ja täyteläisen tuntuinen, kuuma vesi kypsentää munasokerivaahtoa. Kakun päällä on itse värjätty sokeri- ja kaulintamassan seos.
Pakastimessa ollut juustokakku mysli pohjalla sai tänään mansikkakiilteen päälleen. 

Satuhahmoja kakkuun

Lapsenlapseni pyysi synttärikakkuun Kung Fu Panda hahmoja ja näytti niiden kuvia netistä. Siinäpä olikin haastetta! 😀   Parhaaksi massaksi osoittautui Renshawn sokerimassa - se kuivui nopeasti. Sitä ennen kokeilin muita ja epätoivo meinasi vallata minut, kun ei hahmot säilyneet muodossaan. Tein ensin pieniä osia, annoin niiden kuivua ja liimailin niitä yhteen tuubissa myytävällä piparkakkujen koristeluaineella ja elintarvikeliimalla. Sokerimassa itse veteen kostutettuna toimii myös liimana. Kuivuneita hahmoja maalasin pastaväreillä, joita ohensin kirkkaalla alkoholilla- se haihtuu nopeasti ja pinta kuivuu. Koristeiden tekoon varasin onneksi viikkoja aikaa. Sain hyvän neuvon käyttää spaghettia tukena hahmojen sisällä ja tein varmuuden vuoksi hammastikulla  "spaghettikolot" jalkoihin, jotta hamot pysyvät paremmin kakun päällä pystyssä. Pienet synttärivieraat kuulemma tahtovat jokainen syödä ekana juuri nämä koristehahmot! palmun tekeminen oli hankalaa, kun lisä

Raparperikookostorttu

Kohtahan sitä saa jo uusia raparpereita - minulla oli vielä pakasteessa vanhoja, niin tein tätä tosi maukasta ja pehmeää raparperikookostorttua, jonka ohjeen olen ystävältäni Kirsiltä saanut. Raparperikookostorttu  ohje uunipellilliseen - keskikokoiseen piirasvuokaan riittää 1/4 annos 400 g margariinia 4 dl sokeria 4 kananmunaa 4 dl vehnäjauhoja 4 dl perunajauhoja 4 tl leivinjauhetta 2dl maitoa tai appelsiinitäysmehua Pinnalle ensin mikrossa pehmitettyjä raparperinpaloja 10-15 dl, niiden päälle seos, jossa on 200 g margariinia sulatettuna 2 dl sokeria 5 -6 dl kookoshiutaleita 4 munaa 3 tl vanilliinisokeria Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi, lisää kananmunat yksi kerrallaan hyvin vatkaten joukkoon. Lisää neste ja jatka hetki vatkaamista. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi puulastalla sekoittaen vuorotellen nesteen kanssa - sekoita tässä vaiheessa mahdollisimman vähän, ettei taikina sitkisty. Lisää päälle pehmeät raparperinpalat (val

Delimunkkeja ja churroja

Vapun kunniaksi paistoin delimunkkeja   vaniljarahkataikinasta  ja  churroja   Munkit pyörittelin vanilliinisokerilla maustetussa sokerissa, churrot kanelisokerissa. Kahvipöydän raati arvosti delimunkkeja enemmän.