Siirry pääsisältöön

Pienet kauraleivät


Tämän ohjeen löysin kauan sitten isältäni saamasta Ruokaleivät -kirjasta. Ohjeesta tulee noin 12 leipää. Kuvan pikkuleivät tein käyttäen osittain täysjyvävehnäjauhoa, mutta kyllä tässä tavallinen vehnäjauho kauran lisänä on paras. Todella herkullisia leipiä.

2 dl kaurahiutaleita
2 1/2 dl maitoa
100 g margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
1/4 pkt hiivaa
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
noin 1/2 litraa vehnäjauhoa
        (jauhoja ei tarvitse mitata, tee pehmeä taikinasta pallo, joka irtoaa kulhon laidoista)

Anna kaurahiutaleiden turvota pari tuntia tai yön yli maidossa. Jos aikaa on vähän, lämmitä kaurahiutalemaitoseos mikrossa ja jäähdytä sitten kädenlämpöiseksi. Lisää öljy tai sula margariini hiutaleiden päälle. Lisää hiiva muruina ja sekoita, kunnes se liukenee. Lisää kuivat aineet. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa siihen tarvittaessa lisää jauhoja - se ei saa tarttua kiinni pöytään. Kaaviloi taikina noin 2 senttimetrin paksuiseksi levyksi ja ota siitä pyöreällä, noin 10 cm halkaisijaltaan olevalla muotilla (mukilla?) leipiä. Nosta leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Pistele leivät tikulla tai haarukalla ja kohota leivinliinan alla hyvin. Paista 200 asteessa vaaleanruskeiksi ja jäähdytä valmiit leivät leivinliinan alla.


Kommentit

  1. Hienoa Päivi tästä se lähtee. Tervetuloa tänne bloggailun maagiseen maailmaan. Täytyypä kokeilla tätä reseptiäsikin. Toivotan paljon klikkauksia sinulle ja mukavia tulevia hetkiä leivonnan parissa. Irma

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja