Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on elokuu, 2021.

Venäläinen omenasharlotka

Elokuulta alkaa  omenien satokausi puutarhassa ja samalla ihanien opmenaleivonnaisten aika. Omenaleivonnaisia n eri maissa erilaisia, Amerikassa Apple pie, jossa omenat ovat kahden taikinan välissä, Ranskassa Tarte tatin, jossa omenat ovat pohjalla, saksalaisilla on omenat Omenastruudelirullassa. Me suomalaiset teemme omenapiirakkaa, jossa omenat ovat päällä tai retroleivonnaisena keikauskakkua, jossa omenat ovat alimmaisena, mutta kun kakku keikautetaan ylösalaisin, ne ovatkin päällä. Norjalaisessa omenakakussa vuokaan laitetaan ensin taikinaa, sitten omenat, sitten taas taikinaa. Venäläisessä Sharlotkassa omenia on kakku täysi.  Tämä Sharlotka on hyvin yksinkertainen tehdä - vuoka puolilleen omenakuutioita tai ohuita viipaleita ja sokerikakkutaikina päälle, useissa ohjeissa sokerikakkutaikinaan on lisätty voisulaa, niin myös tässä. Kakkutaikina kohoaa hyvin ja tasaisesti ilman leivinjauhetta, kunhan munavaahto on vatkattu hyvin, jauhot lisätään ilmavasti lastalla nostellen ja kakku p

Pitsauunit vertailussa - kaasu vai pelletti

Pitsataikinoista, jauhoista ja pitsan paistamisesta kivellä kiertoilmauunissa, grillissä, muurikassa ja pitsauunissa olen kirjoittanut aiemmin täällä - siellä myös ohje hapanjuuritaikinaan ja hiivataikinaan - ne ovat monien, monien kokeiluideni tulosta ja mukana tottakai muilta opittua. Hiivataikinan teen mieluiten "yön yli taikinana", hapanjuurella onnistun parhaiten, kun juuri on ruokittu 2-3 kertaa ja leivon pitsan päivän ajalla.  Ostimme alkukesästä pelleteillä lämpiävän pitsauunin - hinta oli edullinen ja mietimme, että onhan siinä tunnelmaa, kun pelleteillä lämmittää. Pitsaa teimmekin usein silloin, kun oli ruokailijoita enemmän paikalla ja osoittautui, että pellettiuunissa lämmön pitäminen korkeana vaati jatkuvaa pellettien lisäämistä - yhdellä lisäyksellä ei pitsa paistunut meidän kokemuksemme mukaan. Pitsa tuli kyllä erittäin hyvän makuista. Uuniin sopii kerralla yksi pieni pitsa.  Paistoimme pitsat pellettiuunissa kokoon  leikatun leivinpaperin päällä. Pitsa paistui

Vadelma-jogurttijuustokakku ilman liivatetta tuoreilla marjoilla tai Rahkajuustokakku liivatteella

Olen nyt kesällä ihastunut tällaisiin juustokakkuihin, joissa ei ole kermaa, vaan se korvataan jogurtilla. Kakkuun voi käyttää mitä vaan jogurttia, myös soijavalmisteita, mutta hyytymiseen vaikuttaa toki jogurtin paksuus. Suosittelen kreikkalaista jogurttia makeisiin leivonnaisiin ja turkkilaista jogurttia voileipäkakkuihin - mutta esim. tämän kakun tein turkkilaisella jogurtilla. Sama tuote on eri valmistajillakin, eri merkkisenä siis, erilaista koostumukseltaan. Tässä ensummäisessä juustokakussa on vadelmia pisteinä töytteen väkussä ja kakun päällä, alla olevassa rahkakakun ohjeessa  vain kakun päällä. Lisää juustokakkuja ja niiden koristeluehdotuksia instagramissani paivileipoo. Tämä juustokakku on hyydytetty valkosuklaan avulla, jolloin liivatetta ei tarvitse laittaa - kakku jää pehmeäksi leikata, mutta kantaa hyvin marjojen painon. Lisäsin ohjeeseen myös sitruunaista makua - paitsi että se vahvistaa makua, niin happo vaikuttaa hyytymiseenkin. Lisään alle vielä vaihtoehdoksi yhden