Alkuperäinen kirjoitus vuodelta 2015, päivitetty 2024. Tässäpä ohjeet helppoon hapanleivän valmistukseen.Olen leiponut hapanleipää kymmeniä vuosia kiertoilmauunissa - leivinuunia en osaisi käyttääkään. Hapanleipäni juuren sain minua monessa asiassa opastaneelta Tarjalta, joka myös neuvoi minua hapanleivän valmistuksessa ja antoi juuren mukana vanhan monisteen, jossa juuren alulle panija kertoi juuren tarinan ja antoi tarkat neuvot valmistukseen. Tuo ohje oli kirjoituskoneella kirjoitettu ja siihen oli käsin tehty lisäyksiä -ohjeen pituus oli 4 sivua. Monisteessa sanotaan, että juuri on peräisin Kainuusta, Lentiirasta, Nurmelan talosta. Alkujaan noudatin tarkasti tuota ohjetta, mutta vuosien myötä olen kehittänyt oman nopean tapani leipoa hapanleipää. Teen usein pieniä neliömäisiä tai pyöreitä leipäpalasia, mutta tällä ohjeella voi hyvin leipoa myös suuren pyöreän hapanleivän tai limppuja. Tätä juurta olen käyttänyt myös happaman, paljon siemeniä sisältävän terveysleivän leipomise