Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on kesäkuu, 2015.

Hapanleipää helpolla tavalla

Alkuperäinen kirjoitus vuodelta 2015, päivitetty 2024. Tässäpä ohjeet helppoon hapanleivän valmistukseen.Olen leiponut hapanleipää kymmeniä vuosia kiertoilmauunissa - leivinuunia en osaisi käyttääkään. Hapanleipäni juuren sain minua monessa asiassa opastaneelta Tarjalta, joka myös neuvoi minua hapanleivän valmistuksessa ja antoi juuren mukana vanhan monisteen, jossa juuren alulle panija kertoi juuren tarinan ja antoi tarkat neuvot valmistukseen. Tuo ohje oli kirjoituskoneella kirjoitettu ja siihen oli käsin tehty lisäyksiä -ohjeen pituus oli 4 sivua. Monisteessa sanotaan, että juuri on peräisin Kainuusta,  Lentiirasta, Nurmelan talosta. Alkujaan noudatin tarkasti tuota ohjetta, mutta vuosien myötä olen kehittänyt oman nopean tapani leipoa hapanleipää. Teen usein pieniä neliömäisiä tai pyöreitä leipäpalasia, mutta tällä ohjeella voi hyvin leipoa myös suuren pyöreän hapanleivän tai limppuja. Tätä juurta olen käyttänyt myös happaman, paljon siemeniä sisältävän  terveysleivän leipomise

Limevalkosuklaajuustokakku

Tänään piti pikaisesti jotain kahvileipää saada, niin pieni limevalkosuklaajuustokakku löytyi pakastimesta. Se sai päälleen päärynämehusta vihreän liivatteella hyydytetyn kerroksen ja sokerimassakukkia. Liivatteella hyydytetty juustokakku kestää siis hyvin pakastamisen, sulatus yön yli jääkaapissa. Sokerimassakukkaset alkavat helposti sulaa liivatehyytelön päällä, asiaa auttaisi, jos nille tekisi valkosuklaasta kannan tai kastaisi ne suklaaseen tai koristeiden alla olisi esimerkiksi keksi. tai suklaamurua. Säilyipä ne noinkin jääkaapissa aamusta iltaan eli vasta illalla oli kukat litteinä hyytelöä vasten. Yritin dominokekseistä tehtyä pohjaa saada piparkakkumaisesti kohoamaan reunasta, mutta kakku oli niin pieni ja matala, että se ei ulkonäöllisesti onnistunut. Kuten kuvasta näkyy, liivatehyytelön ollessa kirkas, sen läpi paistaa kaikki alla olevan kakun epätasaisuudet - juhlatarjoilussa tämä tulisi huomioida - alle voisi hyydyttää vaikka sileän valkoisen kermakerroksen.

Yhdestä taikinasta kaksi suolaista piirasta

Fetaparsakaalipiiras ja kinkkukasvispiiras Suolaisten piiraiden pohjataikina on usein muunnos sekoitetusta voitaikinasta, kuten tässä tai sitten pitsataikinan tapainen hiivataikina. Yhä useammin teen itse tuon pitsapohjan muunneltuna suolaisen piiraan pohjaksi, mutta tässä tuo ensin mainittu hyvä ja helppo ohje. Molemmat suolaiset piiraat ovat vähärasvaisia ja maistuvia. Erilaisia suolaisen piiraan  pohjataikinoita löydät täältä.  Suolaisen piiraan pohjataikina  (annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan) 2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja 3 dl perunasosejauhetta esim. Mummon muussi 1 tl leivinjauhetta 1/4 tl suolaa 100 g margariinia sulatettuna 1 dl maitoa tai omenamehua Voitele ja jauhota vuoat. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää margariini ja maito, Sekoita puulastalla tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, koska silloin taikina sitkistyy. Levitä taikina kahteen vuokaan, jauhoja päälle ja taputtele reunat ja pohja t

Raparperimansikka tiramisu

Raparperimansikka tiramisun pohjalla on murokeksejä manteliesanssilla maustetulla kahvilla kostutettuna, raparperimansikkahilloa, italialaista mascarponea ja kaakaota. Ohje on alkoholiton ja todella herkullinen - monia olen maistanut, mutta tämä  Valion ohjeeseen pohjautuva täyte on ylitse muiden maultaan! Tiramisun phjaksi olen leiponut usein kaakaolla maustetun kääretorttupohjan - se on hyvää ja tiramisu voidaan koota täytekakun tavoin kerroksittain. Pohjan saat, kun korvaat tavallisen kääretorttuohjeen jauhoista 2 tl kaakaolla. Italialaisia sormikeksejä eli savoiardi keksejä olen myös käyttänyt tiramisun pohjassa, mutta kahvilla kostutettuna ne pehmenivät liikaa, en tykännyt. Tuota ihanaa raparperimansikkahilloa on nyt kyllä monessa leivonnaisessa, mutta en kyllästy makuun, on se niin hyvää! Tiramisun voi pakastaa. Kääretorttupohjasta pitkänomaiseen kakkuvuokaan kerroksittain koottuna kakkuna sen voi ottaa pakasteesta huoneenlämpöön sulamaan tuntia ennen tarjoilua  - helppo si

Mansikkavalkosuklaakakku

Juhannuksena maistellaan valkosuklaamansikkakakkua. Kakkupohja on sienikakkuohjeella  tehty. Sahailen kakkupohjat kakkupohjat osiin alla olevassa kuvassa olevalla kakkusahalla, siten saan tasaiset kerrokset. Kostutukseen käytin vanilliinilla maustettua maitoa. Täytteenä on tomusokerilla, sitruunanmehulla ja vanilliinilla maustettu vispikerma-vaniljarahka-valkosuklaaseos. Laitoin täytettä väliin sen verran paksusti, että sain painella mansikoita pystyyn täytteeseen - ja kauniisti ne tulivatkin leikkuupinnassa esiin. Alimmassa kerroksessa erottuu punainen mansikkahilloraita. Tasaisen kermavaahtokerroksen kakun pintaan saa, kun vatkaa kerman vähän pursotuskermaa ohuemmaksi ja levittää ensin ohuen kerroksen, joka suojaa muruilta kakun päälle levitettävää kermavaahtoa. Kermavaahto levitetään ensin kakun päälle ja tasoitellaan. Lopuksi veto pitkällä lastalla kakun päältä  lastan 45 asteen kulmassa -itse sain kyllä tasoitella useamman kerran reunaa ja päällistä, ei ole vielä taidot r

Raparperipiirakkaa kahdella tavalla - raparperitoska ja marenkihunnutettu raparperi samasta taikinasta

Kaksi raparperipiirasta  (samoilla ohjeilla saat ihania omenapiirakoita) - tein nämä kahteen Kinuskikissan pitkänomaiseen piirasvuokaan - jos käytät isoja pyöreitä piirasvuokia, tee kaksinkertainen annos pohjataikinaa täytettä -voitele ja jauhota vuoat, lämmitä uuni 200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 25 astetta matalampi lämpö -YHDESTÄ TAIKINASTA 2 PIIRASTA: alla oleva taikinan ohje jaetaan kahteen piirasvuokaan, molempiin tulee taikinan päälle raparperitäyte ja toiseen toskaseos ja toiseen marenki. -jos teet yhden piiraan, taikina riittää 28-30 senttisen piirasvuokaan. Tee silloin marenkia 3 valkuaisesta eli 11/2 kertainen annos Taikina  -tämä annos riittää  kahteen kapeaan pitkänomaiseen vuokaan 150 g margariinia 1 dl sokeria 2 munaa ( tai 1 muna ja 2 keltuaista) 1/2 dl vaaleaa siirappia 1 1/2 dl perunajauhoja (maissitärkkelys ja ohrakas käy myös) 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1 dl piimää tai kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa

Kesähattu kuppikakut

                                                 Lemon curd sydämellä täytetyt kuppikakut saivat kesähatun päähänsä. Kuorrutus on vaniljakreemijauheella vahvistettua vispikermaa, joukossa vähän rahkajogurttia - sen lisäys oli turhaa, kerma pehmeni liikaa. Sokerimassakoristeet alkavat melko pian sulaa kermavaahdon päällä - liivateseoksen päällä ne sulavat tooosi nopeasti - asiaa auttaa, jos kuorruttaa koristeen pohkan suklaalla tai laittaa väliin ohuen suklaalaatan tai suklaa- tai piparirouhetta. Jos tarjottavat syödään heti, ei etenkään kermavaahdon kanssa ole huolta koristeiden säilyvyydestä. Kahdella värillä pursotus onnistuu tasaisesti, kun pursotuspussin sisälle pudottaa 2 eri värisellä massalla täytettyä pursotuspussia. Tulipa taas huomattua, että vatkattavissa kermoissa on eroa. Itse luotan puolet Floravispiä ja puolet Florakuohua yhdistelmään ja vispikermallakin osaan jo pursottaa, mutta tämä Milbone vispi ei pienellä rahkajogurttilisällä  ja vaniljakreemijauheella ain

Helppo kolmen aineen jäätelö

Tämän alkukesän hittiohje on kolmen aineen jäätelö vuodelta 2015. Uusimmat jäätelöohjeet löydät täältä . Minunkin piti sitä mökillä alkaa kokeilemaan ja sain nopeasti ohjeen nettikaveriltani Mialta, kiitos! Tämän jäätelön makua on kovasti kehuttu. Kauppaan tulleet uudet tuotteet mahdollistavat valmistuksen ilman jäätelökonetta ja kananmunia. Jäätelö ilman jäätelökonetta 7 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa (joukossa voi olla 1 purkki vatkattavaa vaniljakastiketta) 1 prk kondensoitua maitoa 1/2 - 3/4 dl glukoosisiirappia (Ripaus suolaa haluttaessa vähentää makeutta) Vatkaa kaikki aineet yhdessä vaahdoksi. Lisää makuaineeksi murskattua dajmia tai muuta suklaata, lakua, mansikkaa tai vaniljasokeria tai vaniljan siemeniä, kinuskia tms.. Pakasta yön yli. Glukoosisiirappia ja kondensoitua maitoa säilykepurkissa saa suuremmista marketeista. Glukoosisiirappi ei kiteydy sokerin tavoin, joten sitä käyttämällä jäätelöstä tulee pehmeää. Jäätelön voi tehdä myös ilman siirappia. Kosk

Raparperi- ja marjatorttu kiillepinnalla

Tämä piiras muistuttaa eestiläisiä ihania marjapiiraita. Kyselin tätä ohjetta ja sainkin erilaisia reseptejä, mutta en ehtinyt vielä kokeilemaan niitä, kun aloinkin jo innolla itse yhdistämään pohjia ja täytteitä. Piirasohje vaikuttaa monimutkaiselta, mutta se valmistui tosi sukkelaan. Pohjataikina 125 g margariini 1 dl sokeria 1 kananmuna 1 1/2 dl vehnäjauhoja 1 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna vatkaten. Sekoita puulastalla joukkoon kuivat aineet. Voitele ja jauhota vuoka, levitä taikina vuokaan, ripottele päälle vehnäjauhoja ja painele pohja ja reunat. Tue reunat paistoa varten foliolla tai kuivatuilla herneillä. Paista pohja vaalean ruskeaksi 200 asteessa. Laitoin osan taikinaa Kinuskikissan pitkän malliseen vuokaan ja kun taikinaa jäi, painelin loput pieneen uunivuokaan. Täytekin riitti reilusti kahteen pikkuvuokaan. Täyte 3-4 liivatelehteä 3 munan keltuaista (valkuaiset voi pakastaa ja käyttää marenkii

Raparperikääretorttu

Kun mies meni eilen kaupasta ostamaan kääretorttua, piti kiireesti tekaista maukkaampi versio kotona. Täytteenä on Britakakusta jäänyttä  raparperimansikkahilloketta , mutta hyvin siihen sopisi esimerkiksi puolukkasose tai karviaishillo tai muu vähemmän makea. Kääretorttu 3 munaa 1 dl sokeria 1 dl vehnäjauhoja 1/2 dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta Lämmitä uuni 200 asteeseen ja lämmitä kananmunia esim. lämpimässä vedessä tai huoneen lämmössä ennen vatkaamista.Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi hyväksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi kaapimella sekoittaen munavaahtoon. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paista, kunnes pinta on kauniin vaalean ruskea. Kumoa torttupohja leivinpaperille, jonka päälle olet ripotellut kauranleseitä tai korppujauhoja. Irrota leivinpaperi vetämällä - irrottamista helpottaa, jos kastelet leivinpaperin pintaa kylmään veteen kostutetulla talouspyyhkeellä. Anna levyn jäähtyä, sillä kääretortt

Kesän ensimmäinen Britakakku raparperimansikkahillotäytteellä

Britakakku 250 g margariinia 2 dl sokeria 6 kananmunan keltuaista 2 dl maitoa 4 dl vehnäjauhoja 3 tl leivinjauhetta 2 tl vanilliinisokeria Marenki 6 valkuaista 3 dl sokeria tai tomusokeria 2 tl vanilliinisokeria 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta Koristeluun tomusokeria,  kermavaahtoa ja mansikoita. Taikina on 60 cm leveän uunin uunipeltiin sopiva. Paistoin pellillisen pohjaa ja jaoin sen kahtia. Tällä ohjeella kakusta tulee hieman tavanomaista paksumpi ja ohje riittää hyvin 15 -20 ruokailijallekin. Täytteen määrä vaikuttaa myös riittävyyteen. Ohjeen voit tehdä puolet pienempänä, jolloin kakun koko voi olla lähes sama, mutta levyt tehdään ohuemmiksi. Myös Yhteishyvässä on pienempi kuvallinen ohje. Jos teet ohjeen pienempänä, voit 60 senttiä leveän uunin uunipellille tulevaan leivinpaperiin piirtää tai taitella kaksi saman kokoista suorakaidetta, jolloin levittäessäsi taikinan pellille saat suoraan ala- ja yläpohjan. Kakun reunat ovat symmetriset ja  

Kermakakkua valmistujaisjuhliin

Pakastimessa oli sienikakkupohja täytettynä mansikka- ja geishatäytteellä. Kakku oli siis sama kuin Kunf Fu panda kakussa.  Otin täytetyn kakun sulamaan kahta päivää ennen tarjoilua jääkaappiin ja koristelin sen päivää ennen tarjoilua. Kakku maistui hyvältä vielä juhlapäivän jälkeenkin, joten hyvin tuli toteen näytettyä, että tällaisen kakun pakastaminen onnistuu ja täytteen maku syvenee kylmäsäilytyksessä. Kakun päällinen on vispikermasta ja vaniljarahkasta tehty vaahto. Kukat ovat kaulintamassaa.

Savulohipiiras ja tomaattijuustosalaatti

Savukalapiirasta leipoessani pääsinkin kokeilemaan Kinuskissan piirasvuokaa, joita ostin kerralla kaksi. Suolaisen piiraan kera maistui hyvältä tomaattijuustosalaatti - kesän alussa olikin meheviä isoja suomalaisia tomaatteja myynnissä edullisesti.  Savukalapiiras kahteen vuokaan 150 g margariinia 2 dl vehnäjauhoja 1 dl kauranleseitä 1 tl leivinjauhetta 1/2 dl juustoraastetta 1 dl kylmää vettä tai kermaa tai maitoa Sekoita taikinan ainekset monitoimikoneessa. lisää vesi viimeksi ja vältä turhaa vaivaamista. Voitela ja jauhota vuoka tai sprayaa se vuokapraylla. Laita taikina vuokiin, jauhoja päälle ja painele ohueksi levyksi, työnnä samalla sivuille reunat ja tasoittele ne.  Täyte pala purjoa - pese ja suikaloi noin 200 g savulohta tai muuta savukalaa 180 - 200 g yrttituorejuustoa tai ruohosipulituorejuustoa 3 dl kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa tai kermaviiliä 3 kananmunaa 2 tl sitruunapippuria 1 rkl tuoretta tilliä 1/2 tl suolaa Lev

Rosmariiniparmesanleipä

Tähän rosmariiniparmesaanileipään tuli idea työtoveriltani ja ohje leipään löytyi Kodin Kuvalehdestä - tapani mukaan sitä vähän muuntelin. Rosmariiniparmesaanileipä 2 1/2 dl vettä 1/2 palaa hiivaa noin 3 dl vehnäjauhoja 1 tl sokeria Liuota hiiva lämpimään veteen, sekoita joukkoonsokeri ja vehnäjauhoja sen verran, että saat vellin. Kohota lämpimässä, kunnes juuritaikina kuplii. Lisää taikinaan 1 dl parmesaaniraastetta 1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna( käytin kuivattua, mutta maku on tuoreessa hienompi) 1/2 tl suolaa 1  dl oliiviöljyä 1 1/2 dl turkkilaista jogurttia hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja Täytteeksi mustia kivettömiä oliiveja viipaloituna aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna parmesaaniraastetta tai- lastuja Sekoita taikinaan muut aineet. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta muodostuu pehmeä pallo, joka irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikinaa puolisen tuntia. Kumoa taikina pöydälle ja muotoile siitä leivät, laita täytteen ainekset pää