Tämä piiras muistuttaa eestiläisiä ihania marjapiiraita. Kyselin tätä ohjetta ja sainkin erilaisia reseptejä, mutta en ehtinyt vielä kokeilemaan niitä, kun aloinkin jo innolla itse yhdistämään pohjia ja täytteitä. Piirasohje vaikuttaa monimutkaiselta, mutta se valmistui tosi sukkelaan.
Pohjataikina
125 g margariini1 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin, lisää kananmuna vatkaten. Sekoita puulastalla joukkoon kuivat aineet. Voitele ja jauhota vuoka, levitä taikina vuokaan, ripottele päälle vehnäjauhoja ja painele pohja ja reunat. Tue reunat paistoa varten foliolla tai kuivatuilla herneillä. Paista pohja vaalean ruskeaksi 200 asteessa.
Laitoin osan taikinaa Kinuskikissan pitkän malliseen vuokaan ja kun taikinaa jäi, painelin loput pieneen uunivuokaan. Täytekin riitti reilusti kahteen pikkuvuokaan.
Täyte
3-4 liivatelehteä3 munan keltuaista (valkuaiset voi pakastaa ja käyttää marenkiin
tai keventää kermavaahtoa valkuaisvaahdolla)
1/2 dl sokeria
1 1/2 dl maitoa
1 1/2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl margariinia
2 tl DanSukker vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
3 dl turkkilaista jogurttia
1 dl Flora vispiä tai vispikermaa
Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen ja vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita teflonkattilassa munan keltuaiset, sokeri, maito ja maissitärkkelys ja kuumenna koko ajan muovivispilällä sekoittaen. Anna kiehahtaa pari minuuttia ja kun kiisseli on paksuuntunut, lisää kiillon aikaan saamiseksi 2 rkl margariinia. Anna jäähtyä ja sekoittele välillä, ettei kiisseli kuorru.
Kuumenna pehmenneet liivatteet pienen pienessä vesitilkassa tai appelsiinimehussa ( 3 tl riittää). Jäähdytä hetki ja yhdistä ohuena nauhan kaataen liivate kiisseliin. Lisää jogurtti ja vaahdotettu kerma, maista maku. Kaada kiisseli kypsän, hetken aikaa jäähtyneen torttupohjan päälle. Lisää päälle vesitilkassa ja sokerissa pehmitetyt raparperit (älä käytä nestettä) tai pakastemarjat, joita voit ensin hetken sulattaa kohmeisiksi mikrossa. Päälle tulee kiille:
Päälle kiille
1 1/2 dl punaista mehua (itse keitin vettä ja punaherukoita ja siivilöin marjat pois)1/2 dl hyytelösokeria
Kiehauta mehu, lisää hyytelösokeri ja kiehauta, kunnes liemi kirkastuu. Anna hetken aikaa jäähtyä. Pakastekylmien marjojen päälle voit kaataa mehuliemen sellaisenaan, tuoreiden marjojen ja pehmeiden raparperien päälle se on helpointa levittää pullasudilla siinä vaiheessa, kun liemi on kananmunan valkuaisen paksuista. Mehuliemen saat nopeasti hyytymisen alkuun siirtämällä sen hetkeksi pakastimeen.
Piiraan voit pakastaakin, mutta meillä se katosi nopeasti pöydästä!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: