Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on lokakuu, 2024.

Punajuuripiirakka - syksyn paras piirakka

Miten ihania ovatkaan syksyn juuresten värit ja maut - niin ruoka-annoksissa kuin kasvispiiraissa. Paahtamalla uunissa maut voimistuvat. Olen erityisesti punajuurten ystävä, punajuuri on tärkeä raaka-aine myös jouluruokia tehdessäni. Punajuuren makuun sopivat niin vahvat kuin miedommat juustot, rosmariini, timjami, basilika ja pähkinät, paahdetut siemenet. Kaikkia näitä voit käyttää myös piirakoissa. Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100g  tai suuremmassa vuoassa 150 g  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän. Punajuuripiirakka Pohjataikina vuokaan, jonka mitat ovat 20 x 30 cm VINKKI -vertaa piirasvuokien kokoa niiden pohjan pinta-alan avulla 150 g margariinia tai voita 1 1/2 dl vehnäjauhoa 3/4 dl perunasosejauhetta 1/2 tl leivinjauhetta ripaus suolaa 1-1 1/2 dl vettä Sekoita rasva ja kuivat

Vadelmablondie vai vadelmabrookie

En ole paljon leiponut näitä leivonnaisia, joissa yhdistetään eri taikinatyyppejä tai eri leivonnaistyyppejä, mutta nyt piti kokeilla. Ja kun ohjeessa on valkosuklaata ja tummaa suklaata, keksitaikinaa ja kakkutaikinaa, niin mitäpä siitä voi tulla muuta kuin suussa sulavaa herkkua! Jos teet pohjan tummalla suklaalla, leivonnaisen nimi voisi olla brookie , jos taas käytät pohjaan valkosuklaata, nimitys olisi blondie . Valitse cookiestaikinaan toinen suklaa kuin pohjaan! Brownie on perinteinen amerikkalainen leivonnainen.  Se on suklainen, mehevä, kostea levykakku, joka usein leikataan neliöiksi. Brownietaikinassa ei usein ole kohotusainetta, mutta leivinjauhetta voi käyttää. Brownieita tehdään monella makuyhdistelmällä. Blondie  on suklaisen brownien pikkusisko. Ja jääköön nimi blondieksi, vaikka lisäisinkin taikinan pinnalle suklaista cookiestaikinaa ja pakastevadelmia. Brookie on taas mehevän suklaisen brownien ja rapean cookiesin yhdistelmä. Paistoin alla olevan ohjeen brookie A  2

Porkkana-palsternakka galette

Galette tarkoittaa p ellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö rustiikkinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta. Galetten täyte ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja.   Täytteeseen saa vähän kosteutta ja sitovuutta lisäämällä esim. esim. juustoa tai tuorejuustoa - makutuorejuustot sopivat hvyin täytteen alle.  Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. P ohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan.  Päälle levitetään makutuorejuustoa ja sen päälle makuaineet es