Siirry pääsisältöön

Vadelmablondie vai vadelmabrookie





En ole paljon leiponut näitä leivonnaisia, joissa yhdistetään eri taikinatyyppejä tai eri leivonnaistyyppejä, mutta nyt piti kokeilla. Ja kun ohjeessa on valkosuklaata ja tummaa suklaata, keksitaikinaa ja kakkutaikinaa, niin mitäpä siitä voi tulla muuta kuin suussa sulavaa herkkua!

Jos teet pohjan tummalla suklaalla, leivonnaisen nimi voisi olla brookie, jos taas käytät pohjaan valkosuklaata, nimitys olisi blondie. Valitse cookiestaikinaan toinen suklaa kuin pohjaan!


Brownie on perinteinen amerikkalainen leivonnainen.  Se on suklainen, mehevä, kostea levykakku, joka usein leikataan neliöiksi. Brownietaikinassa ei usein ole kohotusainetta, mutta leivinjauhetta voi käyttää. Brownieita tehdään monella makuyhdistelmällä.

Blondie on suklaisen brownien pikkusisko. Ja jääköön nimi blondieksi, vaikka lisäisinkin taikinan pinnalle suklaista cookiestaikinaa ja pakastevadelmia.

Brookie on taas mehevän suklaisen brownien ja rapean cookiesin yhdistelmä.

Paistoin alla olevan ohjeen brookie A  26 x 16 cm vuoassa (itse asiassa irtoreunassa), näin siitä tuli 3 cm paksu. Suosittelen kyllä käyttämään suurempaa kakkuvuokaa, jolloin valmis kakku olisi vähän ohuempi. Kokeile esim. 26 - 22 cm tai 25 x 25 cm vuokaa.

Vadelmabrookie tai - blondie



Cookietaikina I
eli amerikkalaisten suklaapikkuleipien taikina

75 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
kananmuna
2 dl Pirkka vehnäjauhoja
50 g Pirkka valkosuklaata (tai tummaa suklaata) rouhittuna
1 tl vanilliinisokeria tai pari pisaraa vaniljauutetta
1 tl Pirkka leivinjauhetta

TAI

Cookietaikina II

75 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
kananmuna
1  1/2 dl  vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
50 g tummaa suklaata ( tai valkosuklaata) rouhittuna
1 tl vanilliinisokeria tai pari pisaraa vaniljauutetta
1 tl Pirkka leivinjauhetta

Sekoita huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja kananmuna monitoimikoneen leikkuuterällä tai sähkövatkaimella.  Lisää jauhot ja leivinjauhe mahdollisimman vähän sekoittaen ja lopuksi sekoita lastalla tai lusikalla rouhittu suklaa joukkoon. Laita taikina jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen.

Pohjataikina on joko brownietaikina tai blondietaikina

150 g tummaa suklaata ( tai valkosuklaata)
150 g voita tai leivontamargariinia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
2 dl ruokokidesokeria tai Siro-sokeria tai puoliksi sokeria ja fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
100 g pakastevadelmia tai tuoreita (voisi olla mustikoitakin)

Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla, jotta brownie on helppo nostaa vuoasta kypsänä. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Paloittele puolet suklaasta mikron kestävään muovikulhoon ja paloittele sen päälle leivontamargariini. Sulata 360 W mikroaaltouunissa minuutti kerrallaan. Sekoita välillä.

Rouhi loppu suklaa karkeasti. Mittaa jauhot ja leivinjauhe, sekoita ne yhteen. Jos tahdot tumman suklaan kanssa tummemman pohjan, korvaa 1-2 rkl vehnäjauhoista kaakaolla. 

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita suklaaseos munavaahtoon. Lisää lopuksi jauhoseos nuolijalla nostellen, sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kääntele rouhittu suklaa ja jäiset tai tuoreet vadelmat kevyesti taikinaan tai lisää vuoassa olevan taikinan päälle.

Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin  15 minuuttia. Pohjan pitäisi olla vielä vähän pehmeä, kun keksitaikinaa lisätään päälle. Keksitaikinaa saa vähän upotakin pohjataikinaan. 

Lisää  kahdella lusikalla cookietaikina palloina brownien päälle ja halutessasi voit vielä lisätä valkosuklaapaloja. 

                     
BROOKIE

BLONDIE


Paista vielä keksitaikinan kanssa noin 15-20 minuuttia. Pohjaa ei kannata paistaa liian kuivaksi, kokeile tikulla kypsyyttä. 

Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se sitten paloiksi ennen tarjoilua.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja