Jos teet pohjan tummalla suklaalla, leivonnaisen nimi voisi olla brookie, jos taas käytät pohjaan valkosuklaata, nimitys olisi blondie. Valitse cookiestaikinaan toinen suklaa kuin pohjaan!
Brownie on perinteinen amerikkalainen leivonnainen. Se on suklainen, mehevä, kostea levykakku, joka usein leikataan neliöiksi. Brownietaikinassa ei usein ole kohotusainetta, mutta leivinjauhetta voi käyttää. Brownieita tehdään monella makuyhdistelmällä.
Blondie on suklaisen brownien pikkusisko. Ja jääköön nimi blondieksi, vaikka lisäisinkin taikinan pinnalle suklaista cookiestaikinaa ja pakastevadelmia.
Brookie on taas mehevän suklaisen brownien ja rapean cookiesin yhdistelmä.
Paistoin alla olevan ohjeen brookie A 26 x 16 cm vuoassa (itse asiassa irtoreunassa), näin siitä tuli 3 cm paksu. Suosittelen kyllä käyttämään suurempaa kakkuvuokaa, jolloin valmis kakku olisi vähän ohuempi. Kokeile esim. 26 - 22 cm tai 25 x 25 cm vuokaa.
Vadelmabrookie tai - blondie
Cookietaikina I
eli amerikkalaisten suklaapikkuleipien taikina
75 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl Pirkka vehnäjauhoja
50 g Pirkka valkosuklaata (tai tummaa suklaata) rouhittuna
1 tl vanilliinisokeria tai pari pisaraa vaniljauutetta
1 tl Pirkka leivinjauhetta
TAI
Cookietaikina II
75 g voita tai margariinia
3/4 dl sokeria
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
50 g tummaa suklaata ( tai valkosuklaata) rouhittuna
1 tl vanilliinisokeria tai pari pisaraa vaniljauutetta
1 tl Pirkka leivinjauhetta
Sekoita huoneenlämpöinen rasva, sokeri ja kananmuna monitoimikoneen leikkuuterällä tai sähkövatkaimella. Lisää jauhot ja leivinjauhe mahdollisimman vähän sekoittaen ja lopuksi sekoita lastalla tai lusikalla rouhittu suklaa joukkoon. Laita taikina jääkaappiin tai hetkeksi pakastimeen.
Pohjataikina on joko brownietaikina tai blondietaikina
150 g tummaa suklaata ( tai valkosuklaata)
150 g voita tai leivontamargariinia
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
2 dl ruokokidesokeria tai Siro-sokeria tai puoliksi sokeria ja fariinisokeria
2 tl vanilliinisokeria
100 g pakastevadelmia tai tuoreita (voisi olla mustikoitakin)
Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla, jotta brownie on helppo nostaa vuoasta kypsänä. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Paloittele puolet suklaasta mikron kestävään muovikulhoon ja paloittele sen päälle leivontamargariini. Sulata 360 W mikroaaltouunissa minuutti kerrallaan. Sekoita välillä.
Rouhi loppu suklaa karkeasti. Mittaa jauhot ja leivinjauhe, sekoita ne yhteen. Jos tahdot tumman suklaan kanssa tummemman pohjan, korvaa 1-2 rkl vehnäjauhoista kaakaolla.
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita suklaaseos munavaahtoon. Lisää lopuksi jauhoseos nuolijalla nostellen, sekoita taikina varovasti tasaiseksi. Kääntele rouhittu suklaa ja jäiset tai tuoreet vadelmat kevyesti taikinaan tai lisää vuoassa olevan taikinan päälle.
Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa noin 15 minuuttia. Pohjan pitäisi olla vielä vähän pehmeä, kun keksitaikinaa lisätään päälle. Keksitaikinaa saa vähän upotakin pohjataikinaan.
Lisää kahdella lusikalla cookietaikina palloina brownien päälle ja halutessasi voit vielä lisätä valkosuklaapaloja.
BROOKIE
BLONDIE
Paista vielä keksitaikinan kanssa noin 15-20 minuuttia. Pohjaa ei kannata paistaa liian kuivaksi, kokeile tikulla kypsyyttä.
Anna kakun jäähtyä ja leikkaa se sitten paloiksi ennen tarjoilua.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: