Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2023.

Kylmäsavulohipiirakka

Suolaisen piirakan pohjan saa makua rikastettua lisäämällä siihen perunasosejauhetta tai juustoraastetta, kuten tässä ohjeessa, tai vaihtamalla osan jauhoista hiutaleisiin, leseisiin tai täysjyväjauhoon. Lisää suolaisen piiraan pohjareseptejä löydät täältä, valitse mieleisesi. Piirakan täytteenä on päämaku, voit lisätä kasviksia, yrttejä ja mausteita. Sen lisäksi perinteisesti suolaiseen piiraaseen tulee munamaito ja juustoraaste. 1 kananmuna tai 2 tl vehnäjauhoa hyydyttää 2 dl maitotuotetta - jauhoa kannattaa käyttää osana, jos täytemäärä on suuri tai jos haluat varmistaa hyytymistä, niin voit vielä lisätä jauhoa tuon kananmunamäärän päälle. Mukavasti uudenlaista makua tulee täytteeseen, jos korvaat kerman makukermalla tai korvaat juustoraasteen tuorejuustolla, kuten alla olevassa piiraassa on tehty. Kylmäsavulohipiirakan pohja Isoon piirasvuokaan tai kahteen kapeaan pitkään vuokaan, joissa irtopohja 3 1/4 dl vehnäjauhoja 100 g eli 1 pussi perunasosejauhetta TAI noin 1 dl Emmentalraas

Somenaruusu eli omenapiirakka

Murotaikinan tunnistaa valmistusohjeesta " vatkaa margariini tai voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.... " Murotaikinaa voi muuntaa monin tavoin, jauhoja voi vaihtaa osin perunajauhoon, mantelijauhoon, hiutaleisiin, grahamjauhoon jne. ja taikinaa voi maustaa eri tavoin. Taikinaan voi myös lisätä nestettä ja vastaavasti sopiva määrä jauhoja lisää.  Murotaikinasta tehdään kahvikakkuja, pikkuleipiä, piirakan pohjia, muffineita, hillosarvia ym. , taikina on siis monikäyttöinen.  Ystäväni kysyi eilen omenapuun alla, olethan maistanut somenapiirasta :) ... en ollut kuullutkaan - joten pitihän se samana iltana vielä tehdä. Kyse on somehitistä jo muutaman vuoden takaa, Satu Koiviston omenapiirakkaohjeesta.  Ohje on alla Päivin tapaan ja voin kertoa, että hyvää tuli - sopii tarjottavaksi jäätelön, vaniljakastikkeen, kondensoidun maidon  tai kinuskin kera. Somenaruusu  Pohja  riittää ohuena noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan. Jos tahdot paksumman mureanhjatsiki

Puolalainen szharlotka omenapiiras

  Puolalaisesta perinnepiirakasta, szarlotkasta, on olemassa erilaisia ohjevariaatioita, täytteenä voi olla omenalohkoja tai omenasosetta, päällä on usein marenki ja taikina murua - tai marenki ilman murua tai murut ilman marenkia.  Omenaszarlotka   POHJA  20 x 30 - 35 cm vuokaan tai pyöreään vuokaan, jonka halkaisija 28 cm 5 keltuaista 200 g margariinia 6 dl vehnäjauhoja 1 dl sokeria 2 tl leivinjauhetta MARENKI 5 valkuaista 1 rkl sitruunanmehua 2½ dl sokeria 1 rkl perunajauhoja OMENATÄYTE Noin 1 kg omenoita (1 tl kanelia)  sokeria maun mukaan, esim. 1/2 - 1 dl (1 rkl perunajauhoa) VALMISTELE Vuoka ym.  Sprayaa vuoka vuokaspraylla, pohjalla voit käyttää myös leivinpaperia. Tai.. Voitele ja jauhota vuoka. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Erota 5 valkuaista täysin puhtaana puhtaaseen ja kuivaan juomalsiin ja keltuaiset toiseen lasiin.  OMENATÄYTE Valitse mielellään happamia omenoita. Pese ja kuori, lohko ja kuutioi omenat.  Kuumenna omenoita kuvun alla mikrossa niin että ne vähän pehmenevät.

Yrittäjän päivä 2023

Hyvää yrittäjän päivää! Yhteistyössä taitava valokuvaaja Kotkasta  @valoisakuvat . Päivi leipoo toiminimi on perustettu 2015, sitä ennen jo pidin leivontakoulutuksia päätyöni ohella. Koulutus on viime vuosina siirtynyt pääosin verkkokursseiksi, sen lisäksi pidän livekoulutuksia ja tilausten mukaan lähiopetusta. Voit myös ostaa lahjaksi jäsenyyden  leivontakurssilleni. Minulla on oikeus pitää hygieniapassitestejä Ruokaviraston toimintaohjeiden mukaan, niitäkin on ollut vuosittain.  Teen tilausleivontaa Kotkassa, tosin nyt syksyllä 2023 on tauko tilausleivonnassa marraskuun puoliväliin saakka. Monenlaisia kivoja hetkiä ja oppimisen riemua, juhlienne iloa ja onnea olen saanut jakaa kanssanne vuosien varrella. Yksi hieno päivä oli keväällä, kun omenan kukkien kukkiessa Valoisakuvat studion Sara kuvasi työtäni. Yhteistyössä taitava valokuvaaja Kotkasta   @valoisakuvat .

Leivontakoulutusta tarjolla

  Syksy on kivaa aikaa kotoilla ja leipoa, oppia uutta. Päivi leipoo sivuilta löydät edullisia leivonnan verkkokursseja, joita voit suorittaa kotona silloin, kun aikatauluusi sopii. Tiedän alan opettajana ja jatkuvasti uutta opiskelevana, että kaikkea ei tarvitse itse kokeilla - säästyy rahaa ja aikaa, kun saa hyvää opetusta ja voi kysyä vastauksia mielessä oleviin kysymyksiin. Nettikursseillakin on opettaja koko ajan tavoitettavissa. Lisätietoa Kerron kursseista