Siirry pääsisältöön

Puolalainen szharlotka omenapiiras

 


Puolalaisesta perinnepiirakasta, szarlotkasta, on olemassa erilaisia ohjevariaatioita, täytteenä voi olla omenalohkoja tai omenasosetta, päällä on usein marenki ja taikina murua - tai marenki ilman murua tai murut ilman marenkia. 



Omenaszarlotka 

POHJA

 20 x 30 - 35 cm vuokaan tai pyöreään vuokaan, jonka halkaisija 28 cm

5 keltuaista

200 g margariinia

6 dl vehnäjauhoja

1 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta


MARENKI

5 valkuaista

1 rkl sitruunanmehua

2½ dl sokeria

1 rkl perunajauhoja


OMENATÄYTE

Noin 1 kg omenoita

(1 tl kanelia) 

sokeria maun mukaan, esim. 1/2 - 1 dl

(1 rkl perunajauhoa)


VALMISTELE Vuoka ym. 

Sprayaa vuoka vuokaspraylla, pohjalla voit käyttää myös leivinpaperia. Tai.. Voitele ja jauhota vuoka. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Erota 5 valkuaista täysin puhtaana puhtaaseen ja kuivaan juomalsiin ja keltuaiset toiseen lasiin. 

OMENATÄYTE

Valitse mielellään happamia omenoita. Pese ja kuori, lohko ja kuutioi omenat.  Kuumenna omenoita kuvun alla mikrossa niin että ne vähän pehmenevät. 

Voit lisätä yhteen sekoitetut perunajauhot ja sokerin, halutessasi myös kanelia kuumennettujen omenoiden joukkoon. Perunatärkkelys  sitoo omenoista irronnutta nestettä kiisselimäiseksi. Vältä liikaa sekoittamista kuumana, ettei tärkkelyksestä tule venyvää. 

Vaihtoehtoisesti voit käyttää pelkkää sokeria ja lisätä sen ennen tai jälkeen mikrotuksen. Jätä omenat hetkeksi jäähtymään ja odottamaan.


POHJA

Sekoita yleiskoneen K-vatkaimella tai monitoimikoneella margariini tai voi ja jauhot, sokeri, leivinjauhe ja vehnäjauho tasaiseksi muuksi. Lisää  munankeltuaiset - jos taikina tuntuu liian kovalta kaulittavaksi, lisää tilkka vettä tai kermaa. Sekoita taikina tasaiseksi välttäen kuitenkin turhaa vääntöä, joka sitkistää vehnäjauhoa. 

Kauli taikina silikoonilevyn päällä, kahden leivinpaperin välissä noin 4  mm paksuiseksi levyksi, käytä taikinan alla ja päällä vehnäjauhoja kauliessasi. Jotta saat sopivan suorakaiteen tai ympyrän leikkaa ja siirrä reunapaloja sopivaan kohtaan. 



Nosta taikinalevy piirasvuokaan ja painele reunat paikoilleen, tasoita taikinan reunat vuoan reunojen tasalle. Laita ylimääräinen taikina pakastimeen lautasen päällä. 

Maista vielä omenaseoksen maku ja sokeri. Saat kirpakkuutta täytteeseen lisäämällä muutaman tilkan sitruunan tai limen mehua. Tarvittaessa lisää sokeria. Nosta pohjan päälle omenaseosta ja laita paistumaan uuniin noin 25-20 minuutiksi, kunnes piiraan reunoissa on väriä. 

Alkuperäisessä ohjeessa taikinaa otetaan pakasteesta ja murustetaan lopuksi paljonkin marengin päälle paistumaan, mutta nyt murustin taikinaa omenoiden päälle ennen uuniin laittoa, jolloin marenki jäi kauniimmin esiin. Käytä taikinaa sopiva määrä, ei välttämättä kaikkea. Taikina murustuu hyvin veitsellä kylmänä. 

MARENKI

Kaada teräskulhoon sitruunanmehu ja valkuaiset. Happo auttaa valkuaisten vaahtoutumista. Vatkaa ensin pienellä teholla ja kun alkaa muodostua selkeästi pienikuplaista vaahtoa, lisää vähän kerrallaan sokeria ja perunajauhot sekä vaniljasokeri. Vatkaa kovaksi vaahdoksi, joka ei tipu kulhosta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin. 

Nosta piirakat uunista, kun reunat ovat saaneet vähän väriä. Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen. Pursota marenki kauniisti omenoiden päälle ja nosta piiraat vielä uuniin 15 asteeseen. Tässä vaiheessa voi siis ripotella taikina muruja marengin päälle. 

Tavoitteena on kuivattaa marenkia uunissa ja kypsentää lopullisesti piiras, marenki on kuitenkin kauniimpi vaaleana, joten jos tahdot säilyttää sen vaaleuden, laita uunipelti heti marengin yläpuolelle, se estää piiraan pinnan ruskistumista. 


Kun piiras on otettu uunista ja jäähtynyt, voit ripotella tomusokeria pintaan. Tämä on todella herkullista! 

Szarlotkan leivontaan innosti minua Riitan leivontaryhmä facebookissa. Ohje on alun perin Meillä kotona lehden ohje, joka kuitenkin tuntui perinteiseltä ja liian monivaiheiselta - yksinkertaistin valmistustekniikkaa ja tein pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen. 

Lisätietoa Puolan ruokakulttuurista  löytyy Suomi-Puola seuran sivuilta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja