Puolalaisesta perinnepiirakasta, szarlotkasta, on olemassa erilaisia ohjevariaatioita, täytteenä voi olla omenalohkoja tai omenasosetta, päällä on usein marenki ja taikina murua - tai marenki ilman murua tai murut ilman marenkia.
Omenaszarlotka
POHJA
20 x 30 - 35 cm vuokaan tai pyöreään vuokaan, jonka halkaisija 28 cm
5 keltuaista
200 g margariinia
6 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
MARENKI
5 valkuaista
1 rkl sitruunanmehua
2½ dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
OMENATÄYTE
Noin 1 kg omenoita
(1 tl kanelia)
sokeria maun mukaan, esim. 1/2 - 1 dl
(1 rkl perunajauhoa)
VALMISTELE Vuoka ym.
Sprayaa vuoka vuokaspraylla, pohjalla voit käyttää myös leivinpaperia. Tai.. Voitele ja jauhota vuoka. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Erota 5 valkuaista täysin puhtaana puhtaaseen ja kuivaan juomalsiin ja keltuaiset toiseen lasiin.
OMENATÄYTE
Valitse mielellään happamia omenoita. Pese ja kuori, lohko ja kuutioi omenat. Kuumenna omenoita kuvun alla mikrossa niin että ne vähän pehmenevät.
Voit lisätä yhteen sekoitetut perunajauhot ja sokerin, halutessasi myös kanelia kuumennettujen omenoiden joukkoon. Perunatärkkelys sitoo omenoista irronnutta nestettä kiisselimäiseksi. Vältä liikaa sekoittamista kuumana, ettei tärkkelyksestä tule venyvää.
Vaihtoehtoisesti voit käyttää pelkkää sokeria ja lisätä sen ennen tai jälkeen mikrotuksen. Jätä omenat hetkeksi jäähtymään ja odottamaan.
POHJA
Sekoita yleiskoneen K-vatkaimella tai monitoimikoneella margariini tai voi ja jauhot, sokeri, leivinjauhe ja vehnäjauho tasaiseksi muuksi. Lisää munankeltuaiset - jos taikina tuntuu liian kovalta kaulittavaksi, lisää tilkka vettä tai kermaa. Sekoita taikina tasaiseksi välttäen kuitenkin turhaa vääntöä, joka sitkistää vehnäjauhoa.
Kauli taikina silikoonilevyn päällä, kahden leivinpaperin välissä noin 4 mm paksuiseksi levyksi, käytä taikinan alla ja päällä vehnäjauhoja kauliessasi. Jotta saat sopivan suorakaiteen tai ympyrän leikkaa ja siirrä reunapaloja sopivaan kohtaan.
Nosta taikinalevy piirasvuokaan ja painele reunat paikoilleen, tasoita taikinan reunat vuoan reunojen tasalle. Laita ylimääräinen taikina pakastimeen lautasen päällä.
Maista vielä omenaseoksen maku ja sokeri. Saat kirpakkuutta täytteeseen lisäämällä muutaman tilkan sitruunan tai limen mehua. Tarvittaessa lisää sokeria. Nosta pohjan päälle omenaseosta ja laita paistumaan uuniin noin 25-20 minuutiksi, kunnes piiraan reunoissa on väriä.
Alkuperäisessä ohjeessa taikinaa otetaan pakasteesta ja murustetaan lopuksi paljonkin marengin päälle paistumaan, mutta nyt murustin taikinaa omenoiden päälle ennen uuniin laittoa, jolloin marenki jäi kauniimmin esiin. Käytä taikinaa sopiva määrä, ei välttämättä kaikkea. Taikina murustuu hyvin veitsellä kylmänä.
MARENKI
Kaada teräskulhoon sitruunanmehu ja valkuaiset. Happo auttaa valkuaisten vaahtoutumista. Vatkaa ensin pienellä teholla ja kun alkaa muodostua selkeästi pienikuplaista vaahtoa, lisää vähän kerrallaan sokeria ja perunajauhot sekä vaniljasokeri. Vatkaa kovaksi vaahdoksi, joka ei tipu kulhosta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.
Nosta piirakat uunista, kun reunat ovat saaneet vähän väriä. Vähennä uunin lämpö 150 asteeseen. Pursota marenki kauniisti omenoiden päälle ja nosta piiraat vielä uuniin 15 asteeseen. Tässä vaiheessa voi siis ripotella taikina muruja marengin päälle.
Tavoitteena on kuivattaa marenkia uunissa ja kypsentää lopullisesti piiras, marenki on kuitenkin kauniimpi vaaleana, joten jos tahdot säilyttää sen vaaleuden, laita uunipelti heti marengin yläpuolelle, se estää piiraan pinnan ruskistumista.
Kun piiras on otettu uunista ja jäähtynyt, voit ripotella tomusokeria pintaan. Tämä on todella herkullista!
Szarlotkan leivontaan innosti minua Riitan leivontaryhmä facebookissa. Ohje on alun perin Meillä kotona lehden ohje, joka kuitenkin tuntui perinteiseltä ja liian monivaiheiselta - yksinkertaistin valmistustekniikkaa ja tein pieniä muutoksia alkuperäiseen ohjeeseen.
Lisätietoa Puolan ruokakulttuurista löytyy Suomi-Puola seuran sivuilta
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: