Siirry pääsisältöön

Tekstit

Näytetään blogitekstit, joiden ajankohta on syyskuu, 2016.

Pionikurssi

Syyskuussa 2016 pidin gerberakurssin ja pionikurssin. Mukavat illat oli kurssilaisten kanssa ja hienoja kukkia saimme tehtyä...harmi kyllä en kuvannut gerberoita, mutta tässä ihanat pionit ja pieniä kukkia; joita teimme kurssin lopulla.

Marenkikreemikakku puolukkakinuskitäytteellä ja dajmtäytteellä

Marenkikreemikakku puolukkakinuskitäytteellä ja dajmtäytteellä Tämä kakku on tehty 16 cm leveään ja 13 cm korkeaan irtopohjavuokaan . Kakkupohjan ohjeesta sain 3 pientä kakkua, yksi niistä oli matalampi kuin muut. Olen käyttänyt paljon tätä Suklaapossun ohjeesta muunnettua kakkupohjan ohjetta, pidän siitä, koska se ei ole liian makea eikä raskas, mutta on silti tukeva korkeidenkin kakkupohjien toteuttamiseen.  Suklaa-voi-sokeri-Kakkupohja kolmeen 15 cm:n kakkuun 175 g margariinia 8 munaa  4 1/2 dl sokeria 5 1/2 dl vehnäjauhoja 3 rkl tummaa kaakaota 2tl leivinjauhetta Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa kolmen noin 15 sentin irtopohjavuoan pohjat leivinpaperilla ja leikkaa leivinpaperisuikaleet reunoille tai voitele ja jauhota reunat.  Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi, lisää taikinaan vuorotellen kuivia aineita sihdin läpi ja sulaa margariinia. Sekoita varovasti, ettei taikina sitkis

Omenamurupiiras

Omena- tai puolukkapiiras uunipellillinen tai kaksi piirasvuokaa Murutaikina 7 dl vehnäjauhoja 2 dl isoja kaurahiutaleita (tai yhteensä 9 dl vehnäjauhoja) 3 dl sokeria 3 tl leivinjauhetta 250 g margariinia sulatettuna 2 tl vanilliinisokeria Rahkatäyte 500 g rahkaa 2 kananmunaa 1/2 dl sokeria 3 tl vaniljasokeria 2 tl vehnäjauhoja Päälle Pestyt, viipaloidut omenat  Fariinisokeria maun mukaan Pehmitä omenat sokerin kanssa mikrossa kuvun alla täysin pehmeiksi. Sekoita taikinan ainekset isossa kulhossa, ota erilleen noin 1/3 taikinasta päälle tulevaa muruseosta varten. Lisää loppuun taikinaan 1 kananmuna ja painele taikina voideltuihin ja jauhotettuihin piirasvuokiin tai leivinpaperin päälle uunipellille.  Sekoita rahkaan kananmunat, sokerit ja vehnäjauho ja kaada seos taikinan päälle. Maista rahkaa ja mausta tarvittaessa lisää. Levitä sen päälle pehmeät omenaviipaleet ja vähän sulanutta sokeria tai puolukkaa pisteittäin ja p

Mustikkapiiras juustokakku

Tämä ihana raikas kakku on tehty Kinuskikissan voittoisalla mustikkapiirakkakakku-ohjeella, joka löytyy Kinuskikissa taikoo - kirjasta. Periaate on yksinkertainen: murotaikinapohja, päälle marjoja, riittävästi hillosokeria tai perunajauhoja, ettei marjoista valua nestettä - esim 500 g pakastemustikoita vaati kyllä desin verran perunajauhoa ja enemmänkin olisi voinut olla, jotta mustikat hyytyisivät. Murotaikinapohjan päälle marjat, paistetaan piiras irtopohjavuoasaa ja jäähdytetään. Vuo'an reunat irroitetaan ja puhdistetaan ja laitetaan takaisin ja päälle tulee kerma-tuorejuustoseos, joka hyydytetään liivatteella. Mustikan makuun sopii erittäin hyvin myös vatkattava vaniljakastike kerman sijaan - siihen voi yhdistää tuorejuustoa, vaniljasokeria, tavallista sokeria, vähän sitruunan mehua ja yksi ja puoli  pientä liivatetta kermadesiä kohden. Vaniljan ja mustikan liitto on hieno - Kinuski liitti siihen vielä kardemumman sävyä.

Mustikkapiiras juustokakku

Tämä ihana raikas kakku on tehty Kinuskikissan voittoisalla mustikkapiirakkakakku-ohjeella, joka löytyy Kinuskikissa taikoo - kirjasta. Periaate on yksinkertainen: murotaikinapohja, päälle marjoja, riittävästi hillosokeria tai perunajauhoja, ettei marjoista valua nestettä - esim 500 g pakastemustikoita vaati kyllä desin verran perunajauhoa ja enemmänkin olisi voinut olla, jotta mustikat hyytyisivät. Murotaikinapohjan päälle marjat, paistetaan piiras irtopohjavuoasaa ja jäähdytetään. Vuo'an reunat irroitetaan ja puhdistetaan ja laitetaan takaisin ja päälle tulee kerma-tuorejuustoseos, joka hyydytetään liivatteella. Mustikan makuun sopii erittäin hyvin myös vatkattava vaniljakastike kerman sijaan - siihen voi yhdistää tuorejuustoa, vaniljasokeria, tavallista sokeria, vähän sitruunan mehua ja yksi ja puoli  pientä liivatetta kermadesiä kohden. Vaniljan ja mustikan liitto on hieno - Kinuski liitti siihen vielä kardemumman sävyä.

Puolukka kinuski juustokakku

Eevan purjo-raejuustopiiras

Olen saanut paljon hyviä leivontaohjeita ystäviltä vuosien varrella...niinhän tieto hyvistä resepteistä kulkee. Tämä on Eevan purjopiiras, jota leivoin usein vuosia sitten. Yhtä hyvää se oli nyt kuin ennenkin.

Kreikkalainen appelsiini-mantelikakku appelsiinisiirapilla

Kreikkalaisen appelsiini-mantelikakun maku oli herkullinen. Olen tehnyt tätä ennenkin, mutta tämä K-ruoka ohje oli kyllä erinomainen. Korvasin soodan leivinjauheella, kun en pidä soodan mausta  ja jätin kuorrutteesta pois appelsiininkuoren, jossa on paljon vierasaineita -laitoin tilalle vähän sitruunan mehua ja keltaista väriä.

Melba juustokakku

Melbajuustokakussa on vadelmaraita, persikka-passionraita ja päällä kirsikka mirror glaze. Koristeena pitsiperhoset - pitsiä olen värjännyt pastavärejä sekoittaen - ja sokerimassakukkia ja  irtokarkkeja. Melbakakku (noin 20 cm halkaisija) Pohja 200 g kaurakeksejä tai Tasangon vaaleita pikkuleipiä 60-75 g margariinia sulatettuna Laita ainekset monitoimikoneeseen ja tee tasainen massa. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat öljyllä ja ripottele reunoihin tomusokeria, niin juustokakku irtoaa helposti reunoista. Itse teen juustokakut suoraan kakkupahvin ja tarjoiluastian päälle ja käytän voideltua ja tomusokerilla jauhotettua irtoreunaa. Tasoita jauhojen avulla tai kaapimella muruseos vuoan pohjalle.  Vadelmaraita 2 1/2 isoa Meiran liivatetta tai 3 pientä kaupan Meira liivatetta 1 rlk vettä 125 g vadelmia tai  1 1/2 dl  vadelmasosetta  2 dl vispikermaa 2 dl vaniljarahkaa 1/2 dl sokeria 3 tl vaniljasokeria Pehmitä liivattee

Sokerimassakukkia

Tämä pioni kukkii syyskuussa mun keittiössäni ja on vasta avautumisvaiheessa  - yhden tai kahden yön päästä irroitan sen tukifoliosta. Nämä pionit ovat nyt vieneet minut ihan mukanaan - aivan kuin macaronssit alkukesästä. Haluan vaan kehittää ja kehittää tekniikkaa. Teen nämä kukat sokerimassan ja kukkamassan sekoituksesta, ilman lankoja. Kukan nupun sisälle voisi toki laittaa esim. grillivarrastikun valmistusvaiheessa, jolloin se toimisi tarvittaessa kiinnikkeenä kakkuun. Itse olen kuitenkin laittanut nämä koristeet suoraan kermavaahdon tai marenkikreemin päälle. Kun koristeet saavat kuivaa hyvin, ne kestävät hyvin myös kakun päällä. Ensi viikolla pidän pionikurssin, tällä viikolla gerberakurssi. Saamme vielä syksylläkin nauttia kesän kukkien kauneudesta! Osallistujia onkin löytynyt Kotkan alueelta kaikille kursseille, leivonta on suosittu harrastus!

Omenatoska

Tämä omenatoska on joka syksyinen vieras meillä - sehän kertoo siitä, että leivonnainen on hyväksi havaittu :). Leivon samalla ohjeella sekä raparperipiirasta että omenapiirasta. Ohje on alunperin Kaarina Roinisen kirjasta - vähän olen sitä muunnellut.Tällä kertaa tein 6 kertaisena ohjeen ja sain kaksi keskikokoista pyöreää piirasta ja yhden pellillisen. Seuralaiseksi vatkasin litran kermaa, kun ei kotona ollut vaniljakastiketta - se olisi ollut parempaa. Maustoin kerman ruokosokerilla ja sokerilla sekä vanilliinisokerilla. Omenatoska Pohja yhteen pyöreään piirasvuokaan 100 g margariinia 3/4 dl sokeria 1 muna 2 1/2 - 3 dl vehnäjauhoja 1 tl leivinjauhetta 1/4 dl vaaleaa siirappia 1 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia tai piimää Päälle 4-5 omenaa tai 4-5 dl pilkottua raparperia Pinnalle  25 g margariinia 3/4 dl fariinisokeria 1 rkl maitoa tai kermaa 2 rkl vehnäjauhoja 2 tl vaniljasokeria mantelilastuja Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele piirasvuoka

Gerberakurssi 14. 9. 2016

Olethan huomannut syksyn kurssiaikataulun blogissa? Gerberakurssille sopii vielä pari leipuria mukaan, vaikka ilmoittautumisaika menikin. Pidän kurssi-illat Kotkassa.

Vuohenjuusto-tomaattibriossit

  Iltapalaksi syntyi tänään ihania briosseja, joihin täytteeksi käy niin vuohenjuusto kuin fetajuusto aurinkokuivattujen tomaattien ja yrttien kera. Täytteen pohjalla vielä mustapippurituorejuustoa ja koristeena salaattisiemensekoitusta. Vuohenjuusto-tomaattibriossit noin 24 kpl 3 dl lämmintä vettä  1/2 palaa hiivaa 1/4 dl vaaleaa siirappia 1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä 1/4 tl suolaa noin 15 dl sämpyläjauhoja Täytteeseen 100 g pippuri- tai yrttituorejuustoa 100 g vuohenjuustoa tai fetaa  50 g aurinkokuivattuja tomaatteja pieneksi pilkottuna tuoreita yrttejä silputtuna esim. oreganoa ja basilikaa tai 1/2 tl provencen yrttimausteseosta Kananmuna voiteluun ja siemeniä tai hiutaleita koristeluun Lämmitä vesi mikrossa, lisää hiiva, siirappi, suola, öljy ja sämpyläjauhoja niin, että saat pehmeän, mutta kulhon reunoista irtoavan taikinan. Anna taikina kohota noin 1/2 - 1 tunti lämpimässä paikassa.  Jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä ohuek