Siirry pääsisältöön

Vuohenjuusto-tomaattibriossit


 Iltapalaksi syntyi tänään ihania briosseja, joihin täytteeksi käy niin vuohenjuusto kuin fetajuusto aurinkokuivattujen tomaattien ja yrttien kera. Täytteen pohjalla vielä mustapippurituorejuustoa ja koristeena salaattisiemensekoitusta.
Vuohenjuusto-tomaattibriossit noin 24 kpl3 dl lämmintä vettä 1/2 palaa hiivaa1/4 dl vaaleaa siirappia1/2 dl oliiviöljyä tai aurinkokuivattujen tomaattien öljyä1/4 tl suolaanoin 15 dl sämpyläjauhoja
Täytteeseen100 g pippuri- tai yrttituorejuustoa100 g vuohenjuustoa tai fetaa 50 g aurinkokuivattuja tomaatteja pieneksi pilkottunatuoreita yrttejä silputtuna esim. oreganoa ja basilikaa tai 1/2 tl provencen yrttimausteseosta
Kananmuna voiteluun ja siemeniä tai hiutaleita koristeluun
Lämmitä vesi mikrossa, lisää hiiva, siirappi, suola, öljy ja sämpyläjauhoja niin, että saat pehmeän, mutta kulhon reunoista irtoavan taikinan. Anna taikina kohota noin 1/2 - 1 tunti lämpimässä paikassa. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla pöydällä ohueksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Levitä päälle täytteet ja huiskauta yrttejä viimeksi päälle. Rullaa levy ja paloittele noin 2-3 cm paksuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet leikkuupinta ylöspäin pullavuokiin kohoamaan ja paina vielä pinta tasaiseksi ennen kohotusta. Kohota oikein hyvin, esimerkiksi kaksi tuntia - paikan lämpimyydestä riippuen. Voitele kananmunalla ja ripottele pintaan siemeniä. Paista 200 asteessa, kunnes briossit ovat vaaleanruskeat pinnaltaan.  



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...