Siirry pääsisältöön

Melba juustokakku


Melbajuustokakussa on vadelmaraita, persikka-passionraita ja päällä kirsikka mirror glaze. Koristeena pitsiperhoset - pitsiä olen värjännyt pastavärejä sekoittaen - ja sokerimassakukkia ja  irtokarkkeja.

Melbakakku (noin 20 cm halkaisija)


Pohja

200 g kaurakeksejä tai Tasangon vaaleita pikkuleipiä
60-75 g margariinia sulatettuna

Laita ainekset monitoimikoneeseen ja tee tasainen massa. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja voitele reunat öljyllä ja ripottele reunoihin tomusokeria, niin juustokakku irtoaa helposti reunoista. Itse teen juustokakut suoraan kakkupahvin ja tarjoiluastian päälle ja käytän voideltua ja tomusokerilla jauhotettua irtoreunaa. Tasoita jauhojen avulla tai kaapimella muruseos vuoan pohjalle. 

Vadelmaraita


2 1/2 isoa Meiran liivatetta tai 3 pientä kaupan Meira liivatetta
1 rlk vettä
125 g vadelmia tai 1 1/2 dl vadelmasosetta 
2 dl vispikermaa
2 dl vaniljarahkaa
1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. lisää sokerit. Keitä ulkomaalaisia vadelmia kattilassa 2 minuuttia, minä käytin kotimaisia vadelmia, kuumensin ja paseerasin ne siivilän läpi. Kiehauta vesi ja vähän puristetut liivatteet kiehuvaan veteen. Anna jäähtyä hetki. 
Sekoita marjasose rahkaan, lisää liivateseos. Nostele joukkoon vaahdotettu kerma. Maista ja tarvittaessa mausta lisää. Nostele ja painele seos kakkupohjan päälle - painellessa estät ilmakuplat reunoilla. Laita pakastimeen hyytymään hetkeksi. Kun pinta on hyytynyt, lisää persikka-passion kerros.

Persikka-passionraita


2 1/2 liivatetta (Käytän tukusta Meiran isoja liivatteita, pieniä voisi laittaa 3) 
1/2 dl passionmehua (Lidl) tai mieluummin passionsosetta (tukun pakaste)
1 dl soseutettua persikkaa (säilykepurkista ilman nestettä tai vauvan sose)
100 g appelsiinituorejuustoa
1 1/2 dl kermaa 
1/2 dl tomusokeria
1/2 dl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Vaahdota kerma, mausta sokereilla. Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä ja liuota ne kiehuvaan passionmehuun. Soseuta säilykepersikat ja mittaa sosetta 1 dl. Vaahdota vähän tuorejuustoa ja lisää siihen persikkasose ja passion-liivateseos.  Lisää kermavaahto varovasti nostellen juustomehuseokseen. Maista ja mausta - usein lisään tilkan sitruunanmehua tai limemehua täytteeseen, jotta saan vähän kirpeyttä taittamaan makeaa makua. Levitä ja painele mousse hyytyneen vadelmaraidan päälle ja hyydytä taas - nopeasti se tapahtuu pakastimessa - toki voit hyydyttää kakun yön yli tai esim. 4 tuntia jääkaapissakin. Kakun pitää olla hetki pakasteessa ennen mirror glazen kaatamista päälle - älä irrota irtoreunaa tässä vaiheessa!


Kirsikan makuinen mirror glaze 

tämä annos kakun päälle - jos tahdot peittää koko kakun, tee kaksinkertainen annos. Ohje mukailtu Pikkumurusen blogista.

55 g glukoosisiirappia
90 g sokeria
25 g vettä
60 g laimennettua. mutta vahvaa kirsikkamehua
3 isoa tukun liivatetta tai 4 pientä liivatelehteä
40 g valkosuklaata - tämän voi jättää poiskin
Elintarvikevärejä

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Mittaa kattilaan siirappi, sokeria ja vesi ja kuumenna 115 asteeseen sekoittamatta. Lisää mehu,ja liivatteet ja suklaa pieninä paloina ja sekoita. Suklaan voi jättää poiskin. Sekoita varovasti, niin että liivatteet ja suklaa sulavat. Vedä kuplat kattilan laitaan ja riko ne tai riko ne cocktailtikuilla painamalla. Lisää elintarvikeväriä. Laita kiilteen pinnalle muovikelmu tai hämmennä varovasti jäähtymisen aikana, ettei seos kuorru. Jäähdytä seos 35 asteeseen. 

Jos haluat kahta väriä, ota osa seoksesta ja värjää se toisen väriseksi. HUOM. Jos laitat ensin valkoista ja sitten värillistä elintarvikeväriä, saat kirkkaan sävyn. 

Ota kylmä kakku pakasteesta ja kaada mirror glaze kuorrutus kakun päälle. Lisää toinen väri ja levitä se veitsellä tai cocktailtikuilla. Toimi nopeasti, niin kiilteen pintaan ei jää jälkiä - koske pintaa mahdollisimman vähän. Anna kakun pinnan hyytyä kylmässä, irrota irtoreuna ja siisti veitsellä reunat. Kuumalla veitsellä voit tarvittaessa tasoittaa juustomassaa.

Laita koristeet juuri ennen tarjoilua. Pitsikoristeet painuvat nopeasti kakun pintaan säilyttäen silti muotonsa ja kuvionsa. Vuorokauden jääkaapissa olleesta kakusta oli karkit ja koristeet alkaneet hieman sulaa pintaan - paremmin koristeet säilyvät tässä kuin tavallisen moussekakun pinnassa. 

Mirror gaze on mielestäni hyvää ohuena keroksena kakun pinnassa ja se on näyttävän näköinen pinta.















Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja