Siirry pääsisältöön

Omenatoska


Tämä omenatoska on joka syksyinen vieras meillä - sehän kertoo siitä, että leivonnainen on hyväksi havaittu :). Leivon samalla ohjeella sekä raparperipiirasta että omenapiirasta. Ohje on alunperin Kaarina Roinisen kirjasta - vähän olen sitä muunnellut.Tällä kertaa tein 6 kertaisena ohjeen ja sain kaksi keskikokoista pyöreää piirasta ja yhden pellillisen. Seuralaiseksi vatkasin litran kermaa, kun ei kotona ollut vaniljakastiketta - se olisi ollut parempaa. Maustoin kerman ruokosokerilla ja sokerilla sekä vanilliinisokerilla.

Omenatoska


Pohja yhteen pyöreään piirasvuokaan


100 g margariinia
3/4 dl sokeria
1 muna
2 1/2 - 3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/4 dl vaaleaa siirappia
1 dl kermaviiliä tai turkkilaista jogurttia tai piimää

Päälle

4-5 omenaa tai 4-5 dl pilkottua raparperia

Pinnalle 

25 g margariinia
3/4 dl fariinisokeria
1 rkl maitoa tai kermaa
2 rkl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
mantelilastuja

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele piirasvuoka ja sirottele kevyesti vehnäjauhoja voidellulle pinnalle. Vaahdota vähän margariinia ja sokeria, lisää vatkaten muna. Sekoita puulastalla tai pienellä kierrosnopeudella vatkaimella nopeasti joukkoon vehnäjauhot, joihin leivinjauhe on lisätty  ja jogurtti ja siirappi vuorotellen jauhojen kanssa. levitä taikina piirasvuokaan lastalla tai käsin painellen, jauhoja apuna käyttäen.

Pese ja viipaloi omenat tai paloittele raparperit. Kuumenna niitä mikrossa kuvun alla kunnes ne pehmenevät  - mukana voi olla vähän sokeria tai fariinisokeria. Levitä palat piiraspohjalle ja kaada päälle toscakastiketta ja ripottele päälle mantelilastuja. 

Valmista toscakastike: Sulata ensin margariini kattilassa. Lisää sitten muut ainekset paitsi mantelilastut ja vanilliinisokeri, kiehauta miedolla lämmöllä koko ajan hyvin sekoittaen. Lisää vanilliinisokeria ja ---- mantelilastut voit sekoittaa kastikkeeseen tai ripotella viimeksi piiraan päälle. Maista kastiketta ja kaada sitten omenoiden päälle ja ripottele päälle mantelilastut. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes piiras on vaalean ruskea ja pohja kypsä.   On makuasia, tahdotko toscakastikkeesta paksua vai valuvaa - vehnäjauhojen määrällä voit vaikuttaa rakenteen paksuuteen.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja