Murotaikinan tunnistaa valmistusohjeesta " vatkaa margariini tai voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.... " Murotaikinaa voi muuntaa monin tavoin, jauhoja voi vaihtaa osin perunajauhoon, mantelijauhoon, hiutaleisiin, grahamjauhoon jne. ja taikinaa voi maustaa eri tavoin. Taikinaan voi myös lisätä nestettä ja vastaavasti sopiva määrä jauhoja lisää. Murotaikinasta tehdään kahvikakkuja, pikkuleipiä, piirakan pohjia, muffineita, hillosarvia ym. , taikina on siis monikäyttöinen.
Ystäväni kysyi eilen omenapuun alla, olethan maistanut somenapiirasta :) ... en ollut kuullutkaan - joten pitihän se samana iltana vielä tehdä. Kyse on somehitistä jo muutaman vuoden takaa, Satu Koiviston omenapiirakkaohjeesta. Ohje on alla Päivin tapaan ja voin kertoa, että hyvää tuli - sopii tarjottavaksi jäätelön, vaniljakastikkeen, kondensoidun maidon tai kinuskin kera.
Somenaruusu
Pohja riittää ohuena noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan. Jos tahdot paksumman mureanhjatsikinan tee 1,5 kertainen annos.
Leivo 27 sentin vuokaan 1,5 kertainen annos, paksuna pohjana 3 x annos eli 300 g margariinia
ja 30 sentin vuokaan kaksinkertainen annos tai paksuna piiraan 4 kertainen.
Somenaruusu
100 g pehmeää margariinia tai voita
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 dl mantelijauhoa tai perunajauhoja
Päälle
n.3-5 kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa = noin 1/2 l viipaleita
1 rkl sokeria tai fariinisokeria tai ruokokidesokeria
(1/2 tl kanelia )
Valmistus
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele ja jauhota uunivuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.
Sekoita pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.
Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikina sitkisty. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan jauhojen avulla, halutessasi nosta taikinaa vuoan reunoille.
Pese omenat. Leikkaa terävällä veitsellä omenoista ohuita viipaleita, jotka laitat kulhoon ja ripottelet vähän sokeria väliin. Sokeri estää omenoita tummumasta ja antaa makua. Mikrota omenia noin minuutin verran, kunnes ne ovat taipuisan pehmeitä. Asettele omenaviipaleet punainen kuori päällepäin ruusun malliin, voit aloittaa keskeltä tai reunoilta asettelun. Halutessasi voit laittaa päälle kanelia tai raesokeria.
Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Jos piirakka saa liikaa väriä ja on yhä taikinaisen pehmeää keskeltä, laita sen päälle folio tai leivinpaperi ja jatka vielä paistamista - voit kokeilla kypsyyttä puutikulla piiraan keskeltä omenoiden välistä - kun tikkuun ei tartu taikinaa ja piiraan reunat ovat kullanruskeat, se on kypsä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: