Siirry pääsisältöön

Somenaruusu eli omenapiirakka




Murotaikinan tunnistaa valmistusohjeesta " vatkaa margariini tai voi ja sokeri, lisää munat yksitellen vatkaten.... " Murotaikinaa voi muuntaa monin tavoin, jauhoja voi vaihtaa osin perunajauhoon, mantelijauhoon, hiutaleisiin, grahamjauhoon jne. ja taikinaa voi maustaa eri tavoin. Taikinaan voi myös lisätä nestettä ja vastaavasti sopiva määrä jauhoja lisää. 
Murotaikinasta tehdään kahvikakkuja, pikkuleipiä, piirakan pohjia, muffineita, hillosarvia ym. , taikina on siis monikäyttöinen. 

Ystäväni kysyi eilen omenapuun alla, olethan maistanut somenapiirasta :) ... en ollut kuullutkaan - joten pitihän se samana iltana vielä tehdä. Kyse on somehitistä jo muutaman vuoden takaa, Satu Koiviston omenapiirakkaohjeesta. Ohje on alla Päivin tapaan ja voin kertoa, että hyvää tuli - sopii tarjottavaksi jäätelön, vaniljakastikkeen, kondensoidun maidon  tai kinuskin kera.


Somenaruusu 


Pohja riittää ohuena noin 22 cm halkaisijaltaan olevaan piirasvuokaan. Jos tahdot paksumman mureanhjatsikinan tee 1,5 kertainen annos. 

Leivo 27 sentin vuokaan 1,5 kertainen annos, paksuna pohjana 3 x annos eli 300 g margariinia

ja 30 sentin vuokaan kaksinkertainen annos tai paksuna piiraan 4 kertainen. 

Somenaruusu


100 g pehmeää margariinia tai voita
1 1/4 dl sokeria
1 munaa
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl kardemummaa
1  1/2  dl vehnäjauhoja
1/2  dl mantelijauhoa tai perunajauhoja

Päälle
n.3-5  kirpeää, mieluiten kotimaista omenaa = noin 1/2 l viipaleita
1 rkl sokeria tai fariinisokeria tai ruokokidesokeria
(1/2 tl kanelia )

Valmistus

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen ja voitele ja jauhota uunivuoka tai sprayaa se vuokaspraylla.

Sekoita pehmeä voi ja sokeri sähkövatkaimella kulhossa. Lisää kananmunat yksitellen ja vaahdota tasaiseksi.

Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja lisää ne taikinaan mahdollisimman vähän sekoittaen, ettei taikina sitkisty. Painele taikina tasaisesti piirasvuokaan jauhojen avulla, halutessasi nosta taikinaa vuoan reunoille.

Pese omenat. Leikkaa terävällä veitsellä omenoista ohuita viipaleita, jotka laitat kulhoon ja ripottelet vähän sokeria väliin. Sokeri estää omenoita tummumasta ja antaa makua. Mikrota omenia noin minuutin verran, kunnes ne ovat taipuisan pehmeitä. Asettele omenaviipaleet punainen kuori päällepäin ruusun malliin, voit aloittaa keskeltä tai reunoilta asettelun. Halutessasi voit laittaa päälle kanelia tai raesokeria.

Paista piirakkaa 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se ruskettuu kevyesti. Jos piirakka saa liikaa väriä ja on yhä taikinaisen pehmeää keskeltä, laita sen päälle folio tai leivinpaperi ja jatka vielä paistamista - voit kokeilla kypsyyttä puutikulla piiraan keskeltä omenoiden välistä - kun tikkuun ei tartu taikinaa ja piiraan reunat ovat kullanruskeat, se on kypsä.



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja