Siirry pääsisältöön

Punajuuripiirakka - syksyn paras piirakka



Miten ihania ovatkaan syksyn juuresten värit ja maut - niin ruoka-annoksissa kuin kasvispiiraissa. Paahtamalla uunissa maut voimistuvat.
Olen erityisesti punajuurten ystävä, punajuuri on tärkeä raaka-aine myös jouluruokia tehdessäni. Punajuuren makuun sopivat niin vahvat kuin miedommat juustot, rosmariini, timjami, basilika ja pähkinät, paahdetut siemenet. Kaikkia näitä voit käyttää myös piirakoissa.

Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100g  tai suuremmassa vuoassa 150 g  margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.


Punajuuripiirakka

Pohjataikina vuokaan, jonka mitat ovat 20 x 30 cm
VINKKI -vertaa piirasvuokien kokoa niiden pohjan pinta-alan avulla

150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl vehnäjauhoa
3/4 dl perunasosejauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1-1 1/2 dl vettä

Sekoita rasva ja kuivat aineet monitoimikoneessa, lisää kylmää vettä sen verran, että saat taikinasta sopivan paksuisen pallon. Voitele uunivuoka, jauhota se esim. vehnäjauhoilla ja painele taikina vuokaan jauhojen avulla. Laita uunivuoka kylmään, joko pakastimeen tai jääkaappiiin odottamaan.

Täyte

1/2 omena kuutioituna
1-2 porkkanaa, koosta riippuen
noin 3 punajuurta, koosta riippuen
oliiviöljyä tai rypsiöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria, timjamia
----
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä tai ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa, valkopippuria
---
1 1/2 dl Emmentaljuustoraastetta 
noin 70 g Aurajuustoa murennettuna


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese, kuori ja viipaloi juurekset. Laita porkkanat toiseen muovipussiin  ja punajuuret  toiseen. Älä sekoita kasviksia, jotta niiden värit eivät sekoitu. Kaada pusseihin oliiviöljyä, ripaus suolaa, mustapippuria ja timjamia, kääntele kasviksia mausteöljyssä. Kaada  punajuuret toiselle lautaselle ja porkkanat toiselle ja laita ne vuorotellen mikroaaltouuniin pehmenemään. Käytä täyttä tehoa, kupu kasvisten päällä. Voit kypsentää kasvikset lähes pehmeiksi tai jättää ne koviksi ja laittaa vielä uunipellin ja leivinpaperin päälle uuniin paahtumaan -mikrossa käyttäminen pienentää uuni kypsennyksen aikaa. Tavoitteena on saada kasviksista pehmeitä, mutta ei liian pehmeitä - vähän ne kypsyvät vielä piirakan päälläkin.
Kuutioi omena viimeiseksi, jotta se ei ehdi tummua huoneilmassa.

Sekoita munamaito vispilällä tasaiseksi - jogurtti, kerma ja munat ja mausteet. Kaada seos taikinapohjalle ja juustot joko munamaidon päälle tai alle. Lado päälle kasvisviipaleet.

Paista piirakka 200 asteessa uunin alaosassa - voit käyttää alussa 10 minuutin ajan uunin alalämpöäkin - sen jälkeen kiertoilma tai tasalämpö. Jos piiraan päällinen saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi ja voit vähentää lämpöä 180 asteeseen. Paista, kunnes piiraan reunat ovat kullanruskeat ja munamaitotäyte on hyytynyt, noin 30-40 minuuttia.

Kun piiras tulee uunista, voit vielä murustaa pinnalle homejuustoa ja laittaa timjaminoksia tai basilikan lehtiä.


Muita punajuuripiirakoita blogistani 









a

Kommentit

  1. Kuulostaapa hyvältä! Ja näyttää myös. Taitaa mennä tämäkin "to do" - listalle.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja