Miten ihania ovatkaan syksyn juuresten värit ja maut - niin ruoka-annoksissa kuin kasvispiiraissa. Paahtamalla uunissa maut voimistuvat.
Olen erityisesti punajuurten ystävä, punajuuri on tärkeä raaka-aine myös jouluruokia tehdessäni. Punajuuren makuun sopivat niin vahvat kuin miedommat juustot, rosmariini, timjami, basilika ja pähkinät, paahdetut siemenet. Kaikkia näitä voit käyttää myös piirakoissa.
Olen kirjoittanut suolaisten piirakoiden pohjataikinoista täällä - valitse millaisen pohjan tahdot tehdä. Tavalliseen piirasvuokaan riittää taikina, jossa on 100g tai suuremmassa vuoassa 150 g margariinia ja peltipiiras vaatii 250 g rasvaa taikinaan - muita aineita samassa suhteessa enemmän tai vähemmän.
Punajuuripiirakka
Pohjataikina vuokaan, jonka mitat ovat 20 x 30 cm
VINKKI -vertaa piirasvuokien kokoa niiden pohjan pinta-alan avulla
150 g margariinia tai voita
1 1/2 dl vehnäjauhoa
3/4 dl perunasosejauhetta
1/2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1-1 1/2 dl vettä
Sekoita rasva ja kuivat aineet monitoimikoneessa, lisää kylmää vettä sen verran, että saat taikinasta sopivan paksuisen pallon. Voitele uunivuoka, jauhota se esim. vehnäjauhoilla ja painele taikina vuokaan jauhojen avulla. Laita uunivuoka kylmään, joko pakastimeen tai jääkaappiiin odottamaan.
Täyte
1/2 omena kuutioituna
1-2 porkkanaa, koosta riippuen
noin 3 punajuurta, koosta riippuen
oliiviöljyä tai rypsiöljyä
ripaus suolaa, mustapippuria, timjamia
----
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä tai ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa, valkopippuria
---
1 1/2 dl Emmentaljuustoraastetta
noin 70 g Aurajuustoa murennettuna
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pese, kuori ja viipaloi juurekset. Laita porkkanat toiseen muovipussiin ja punajuuret toiseen. Älä sekoita kasviksia, jotta niiden värit eivät sekoitu. Kaada pusseihin oliiviöljyä, ripaus suolaa, mustapippuria ja timjamia, kääntele kasviksia mausteöljyssä. Kaada punajuuret toiselle lautaselle ja porkkanat toiselle ja laita ne vuorotellen mikroaaltouuniin pehmenemään. Käytä täyttä tehoa, kupu kasvisten päällä. Voit kypsentää kasvikset lähes pehmeiksi tai jättää ne koviksi ja laittaa vielä uunipellin ja leivinpaperin päälle uuniin paahtumaan -mikrossa käyttäminen pienentää uuni kypsennyksen aikaa. Tavoitteena on saada kasviksista pehmeitä, mutta ei liian pehmeitä - vähän ne kypsyvät vielä piirakan päälläkin.
Kuutioi omena viimeiseksi, jotta se ei ehdi tummua huoneilmassa.
Sekoita munamaito vispilällä tasaiseksi - jogurtti, kerma ja munat ja mausteet. Kaada seos taikinapohjalle ja juustot joko munamaidon päälle tai alle. Lado päälle kasvisviipaleet.
Paista piirakka 200 asteessa uunin alaosassa - voit käyttää alussa 10 minuutin ajan uunin alalämpöäkin - sen jälkeen kiertoilma tai tasalämpö. Jos piiraan päällinen saa liikaa väriä, laita päälle leivinpaperi ja voit vähentää lämpöä 180 asteeseen. Paista, kunnes piiraan reunat ovat kullanruskeat ja munamaitotäyte on hyytynyt, noin 30-40 minuuttia.
Kun piiras tulee uunista, voit vielä murustaa pinnalle homejuustoa ja laittaa timjaminoksia tai basilikan lehtiä.
Muita punajuuripiirakoita blogistani
a
Kuulostaapa hyvältä! Ja näyttää myös. Taitaa mennä tämäkin "to do" - listalle.
VastaaPoista