Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö röpelöinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta.
Galetten täyte voi olla makea tai suolainen, mutta se ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Munamaitoa ei yleensä käytetä täytteessä, vaan vähän kosteutta piiraaseen voi lisätä esim. juustoilla tai tuorejuustolla.
Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. Pohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan. Päälle levitetään ehkä tuorejuustoa tai paistonkestävää hilloa makeissa piiraissa ja sen päälle makuaineet esim. paahdettuja juureksia tai marjoja tai hedelmiä. lopuksi taitellaan galettepohjan reunat täytteen päälle, tämä käy hyvin leivinpaperin avulla reunoja nostelemalla.
Tämä galette on etenkin punajuuren ystäville ehdoton huippumakunautinto!
Valmistele ensin kasvikset. Pese noin 1/2 kg punajuuria ja kääri ne kuorineen talouspaperiin ja laita mikroon noin 4 -5 minuutiksi - tämä nopeuttaa kypsymistä. Sen jälkeen laita punajuuret kiehuvaan veteen ja keitä ne kypsiksi, ei kuitenkaan liian pehmeiksi, anna jäähtyä ja kuori ja viipaloi. Voit kypsentää punajuuret myös uunissa, jolloin laita ne mikron jälkeen foliopaperiin tai uunivuokaan ja kypsennä, kunnes ne tuntuvat haarukalla kokeillen "napsahtaen pehmeiltä", ei siis liian pehmeiksi. Uunissa valmistettujen punajuurten maku on vahvempi ja ne ovat vähän kuivempia kuin vedessä kypsennetyt.
Punasipulit. Kuori ja viipaloi sipulit. Laita pannulle oliiviöljyä ja sipulit, kuumenna keskiteholla sipuleita käännellen, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää hunajaa esim. 1 tl ja ripaus suolaa ja mustapippuria, anna jäähtyä.
Punajuurigalette
Pohja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä
(1/2 tl leivinjauhetta- se pehmentää pohjataikinaa)
Täyte
4-6 (n. 500 g) punajuuria
2 punasipulia (hunajaa, suolaa, mustapippuria)
sinihomejuustoa maun mukainen määrä
(voit käyttää myös Fetajuustoa
tai vuohenjuustoa laittamalla niitä piiraan päälle))
1 tlk kermaviiliä tai ranskankermaa
2 kananmunaa
1/2 dl mustaleimaista Emmentalia tmv. juustoraastetta
1 tl valkoviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa
1/2 tl timjamia
1/2 tl mustapippuria
ripaus suolaa
rucolan versoja
basilikaa tai rosmariinia tuoreena
auringonkukan siemeniä
Sekoita monitoimikoneessa jauhot ja kylmä rasva, lisää vettä sen verran, että taikina muotoutuu palloksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pakastimeen noin 10 minuutiksi. Taputtele taikina jauhojen avulla leivinpaperin päälle palloksi, ja litistä palloa. Leivinpaperin alla on hyvä olla joko märkä talouspaperi tai silikonialusta liukuesteenä. Kauli 2 leivinpaperin välissä tai jauhojen avulla ilman päällipaperia taikina ohueksi ympyräksi.
Käsittele kasvikset yllä olevan ohjeen mukaan, kuori kypsät punajuuret ja viipaloi ne. Sekoita kermaviiliin kananmunat ja mausteet sekä juustoraaste, sekoita tasaiseksi.
Levitä kermaviiliseos taikinapohjalle ja sen päälle punajuuret, sipulit ja makusi mukaan sinihomejuustoa nokareina. Käännä leivinpaperin avulla galetten reunat piiraan täytteen päälle parin sentin levyisenä - varo murtamasta taikinan reunaa, ettei nesteet valu uunipellille.
Paista noin 200 asteisessa uunissa, kunnes galetten reunat saavat kauniin ruskean värin ja kermaviiliseos on hyytynyt ja juusto vähän sulanut. Vedä piiras leivinpaperin avulla tarjoilualustalle ja ripottele päälle rucolan versoja ja basilikaa tai rosmariinia ja halutessasi esim. auringonkukan siemeniä - siemenet voi toki laittaa paistamisen loppuvaiheessakin, jolloin ne paahtuvat ja pehmenevät uunissa. Aivan huippu makunautinto tämä galette!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: