Siirry pääsisältöön

Porkkana-palsternakka galette


Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö rustiikkinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta.

Galetten täyte ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Täytteeseen saa vähän kosteutta ja sitovuutta lisäämällä esim. esim. juustoa tai tuorejuustoa - makutuorejuustot sopivat hvyin täytteen alle. 

Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. Pohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan. Päälle levitetään makutuorejuustoa ja sen päälle makuaineet esim. paahdettuja juureksia Lopuksi taitellaan galettepohjan reunat täytteen päälle, tämä käy hyvin leivinpaperin avulla  tai lastan avulla reunoja nostelemalla.


Tämä galette on syksyn juuresten riemujuhlaa! 


Porkkana-palsternakka galette
noin 30 cm halkaisijaltaan, sanoisin riittävän 4 henkilölle
ruokaisana tarjottavana tai iltapalana.


Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltjauhoa tai grahamjauhoa tai sämpyläjauhoa
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä
(1/2 tl leivinjauhetta- se pehmentää pohjataikinaa)

Täyte 

1 iso sipuli
(1 valkosipulin kynsi)
2 rkl oliiviöljyä
noin 200 g fetajuustoa
noin 5-6 porkkanaa
puolikas isosta palsternakasta  

2-3 tl hunajaa
1-2 tl  balsamiviinietikkaa
1 tl timjamia
2 tl mustapippuria
ripaus suolaa

3-5 rkl makutuorejuustoa esim. paprika-chili tai sipuli- tai ruohosipuli

rucolan versoja tai 
basilikaa tuoreena
(auringonkukan siemeniä)


Taikinan valmistaminen Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä kuivat aineet ja kylmä rasva, lisää vettä sen verran, että taikina muotoutuu palloksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pakastimeen noin 10 minuutiksi. Taputtele taikina jauhojen avulla leivinpaperin päälle palloksi, ja litistä palloa. Leivinpaperin alla on hyvä olla joko märkä talouspaperi tai silikonialusta liukuesteenä. Kauli 2 leivinpaperin välissä tai jauhojen avulla ilman päällipaperia taikina ohueksi ympyräksi, tasoita reunat, siirrä ylijäämä reunapalat pohjan päälle.  

Valmistele  kasvikset. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota ne öljyssä pannulla pehmeiksi, siirrä pieneen kulhoon. Hinenonna noin puolet fetajuustosta ja sekoita se jäähtyneiden sipulien joukkoon, jätä odottamaan.

Pese noin 5 porkkanaa ja puolikas isosta palsternakasta, kuori kasvikset ja leikkaa niistä ohuita tikkuja. Pehmitä juureksia pannulla öljyssä keskilämmöllä, pidä päällä kantta, niin lämpö säilyy pannulla. Kääntele kasviksia ja kun ne tuntuvat haarukalla kokeillen vähön pehmeiltä, kaada päälle hunaja, balsamiviinietikka ja mausteet ja jatka vielä kasvisten lämmittämistä, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Vaihtoehtoisesti voit pehmittää kasvikset mikroaaltouunissa kuvun alla ilman öljyä. Jäähdytä kasvikset.


Kokoa galette. Vedä leivinpaperin avulla pohja uunipellille, sivele pohjan päälle makutuorejuustoa, leivät sitten feta-sipuliseos ja kasvikset. Feta-sipuliseos voi tulla kasvisten alle tai päälle - se on ulkonäkö - ja makuasasia.

Paista 200 astesessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes galetten reunat ja päällinen saavat vähän väriä. Koska pohja on hauras, kannattaa vetää leivinpaperin avulla galette tarjoilulautaselle ja leikata reunoilta leivinpaperi pois.

Ripottele lopuksi loppu fetajuusto paloina galetten päälle ja lisää basilikaa tai rucolaa ja halutessasi pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Maisemakahvilan raparperipiirakka ja sen muunnoksia

Kaikki leipoo kesän alussa .. maisemakahvilan raparperipiirakkaa. Niinpä sitten minunkin piti aloittaa ja teinkin kerralla kaksi uunipeltiä. Olen pitänyt parhaana raparperiohjeena vastaavaa Valion ohjetta ilman rahkakerrosta (=Kesähuuma-piiras) - mutta tämä Maisemakahvilan piirakka on toinen herkullinen vanha ohje, joka nyt on saanut uuden nimen. Muistelen lukeneeni, että nimi johtuukin siitä, että tietyssä kahvilassa aina tätä piirakkaa leivottiin. Tämä on helposti muunnettava ohje, johon voi käyttää ylimääräisiä hapanmaitotuotteita, vaikka päiväyskin olisi vanhentunut, kunhan ne aistinvaraisesti ovat syötäviä. Vähänkin homeisia tuotteita ei koskaan saa syödä, koska näkyvä home levittää näkymätöntä myrkyllistä ainetta ruoka-aineisiin.  No tulipa ikävä juttu, mutta silti tärkeä esille.  Tähän piiraaseen voi käyttää paitsi raparperia, niin myös omenoita ja marjoja.  Maisemakahvilan raparperipiirakka: muruseos: 8 dl vehnäjauhoja 3 dl sokeria 2 tl leivinjau...