Siirry pääsisältöön

Porkkana-palsternakka galette


Galette tarkoittaa pellillä paistettavaa ranskalaista avopiirakkaa, jossa taikina kaulitaan ja taitetaan osittain täytteen päälle. Galetten pohjataikina on rapea ja ulkonäkö rustiikkinen. Pohjataikina valmistetaan joko nyppimällä ainekset tai laittamalla ne monitoimikoneeseen ja sekoittamalla kevyesti. Taikinan on hyvä antaa levätä kylmässä ensin puolisen tuntia, siten se on helpompi kaulia ja kylmäkäisttely edistää taikinan rapeutta.

Galetten täyte ei saa olla liian kostea, koska piiras paistetaan uunipellillä ilman piirakkavuoan reunoja. Täytteeseen saa vähän kosteutta ja sitovuutta lisäämällä esim. esim. juustoa tai tuorejuustoa - makutuorejuustot sopivat hvyin täytteen alle. 

Pohjataikina kaulitaan leivinpaperin päälle - silikonialusta alla estä liukumista kaulitsemisen aikana. Pohjataikinan pyöreän muodon voi varmistaa esim suuren lautasen avulla, tähän ohjeeseen kaulitsin noin 30 cm halkaisijaltaan olevan pohjan. Päälle levitetään makutuorejuustoa ja sen päälle makuaineet esim. paahdettuja juureksia Lopuksi taitellaan galettepohjan reunat täytteen päälle, tämä käy hyvin leivinpaperin avulla  tai lastan avulla reunoja nostelemalla.


Tämä galette on syksyn juuresten riemujuhlaa! 


Porkkana-palsternakka galette
noin 30 cm halkaisijaltaan, sanoisin riittävän 4 henkilölle
ruokaisana tarjottavana tai iltapalana.


Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl speltjauhoa tai grahamjauhoa tai sämpyläjauhoa
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä
(1/2 tl leivinjauhetta- se pehmentää pohjataikinaa)

Täyte 

1 iso sipuli
(1 valkosipulin kynsi)
2 rkl oliiviöljyä
noin 200 g fetajuustoa
noin 5-6 porkkanaa
puolikas isosta palsternakasta  

2-3 tl hunajaa
1-2 tl  balsamiviinietikkaa
1 tl timjamia
2 tl mustapippuria
ripaus suolaa

3-5 rkl makutuorejuustoa esim. paprika-chili tai sipuli- tai ruohosipuli

rucolan versoja tai 
basilikaa tuoreena
(auringonkukan siemeniä)


Taikinan valmistaminen Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä kuivat aineet ja kylmä rasva, lisää vettä sen verran, että taikina muotoutuu palloksi. Laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi tai pakastimeen noin 10 minuutiksi. Taputtele taikina jauhojen avulla leivinpaperin päälle palloksi, ja litistä palloa. Leivinpaperin alla on hyvä olla joko märkä talouspaperi tai silikonialusta liukuesteenä. Kauli 2 leivinpaperin välissä tai jauhojen avulla ilman päällipaperia taikina ohueksi ympyräksi, tasoita reunat, siirrä ylijäämä reunapalat pohjan päälle.  

Valmistele  kasvikset. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota ne öljyssä pannulla pehmeiksi, siirrä pieneen kulhoon. Hinenonna noin puolet fetajuustosta ja sekoita se jäähtyneiden sipulien joukkoon, jätä odottamaan.

Pese noin 5 porkkanaa ja puolikas isosta palsternakasta, kuori kasvikset ja leikkaa niistä ohuita tikkuja. Pehmitä juureksia pannulla öljyssä keskilämmöllä, pidä päällä kantta, niin lämpö säilyy pannulla. Kääntele kasviksia ja kun ne tuntuvat haarukalla kokeillen vähön pehmeiltä, kaada päälle hunaja, balsamiviinietikka ja mausteet ja jatka vielä kasvisten lämmittämistä, kunnes ne ovat sopivan pehmeitä. Vaihtoehtoisesti voit pehmittää kasvikset mikroaaltouunissa kuvun alla ilman öljyä. Jäähdytä kasvikset.


Kokoa galette. Vedä leivinpaperin avulla pohja uunipellille, sivele pohjan päälle makutuorejuustoa, leivät sitten feta-sipuliseos ja kasvikset. Feta-sipuliseos voi tulla kasvisten alle tai päälle - se on ulkonäkö - ja makuasasia.

Paista 200 astesessa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes galetten reunat ja päällinen saavat vähän väriä. Koska pohja on hauras, kannattaa vetää leivinpaperin avulla galette tarjoilulautaselle ja leikata reunoilta leivinpaperi pois.

Ripottele lopuksi loppu fetajuusto paloina galetten päälle ja lisää basilikaa tai rucolaa ja halutessasi pannulla paahdettuja auringonkukansiemeniä. 




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja