Siirry pääsisältöön

Suolaisen piiraan pohja - erilaiset taikinat

Suolaisten piiraiden taikinapohjia on kiva vaihdella. Taikinoissa voit korvata korkeintaan puolet jauhoista leseillä, hiutaleilla tai muilla jauhoilla, mutta puolet on hyvä olla joko vehnäjauhoa  tai hiivaleipävehnäjauhoa. Sämpyläjauho on valmis seos, jossa tuo toteutuu.

Taikinoissa voi käyttää nesteenä vettä, kasvisliemiä, omenamehua. Leivinjauhetta ei ole pakko käyttää - ilman sitä tulee kovempi taikina ja kun sitä lisää, on taikina pehmeämpi. 

Rasvaksi käy margariini tai voi, usein myös öljy tai nestemäinen margariini.

Mausteita voi vaihdella ja taikinaan voi lisätä kasvisraasteita tai juustoraastetta.

Piiras voi olla umpinainen eli taikinaa päällä ja alla tai avonainen, jolloin usein makuaineiden päälle tulee munamaitoseos, jossa 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitotuotetta. Suurissa taikinamäärissä osan kanamunista voi korvata niin, että  2 tl vehnäjauhoja vastaa yhtä kananmunaa 


1.    Pikataikinat – sekoita kaikki ainekset


A. 
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl vettä tai maitoa


B. 
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
2 ½ dl hiivaleipävehnäjauhoa tai vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta 
(tämä ohje lisätty 6.1. )


2.   Voitaikinat 
– nypi jauhot ja marg., lisää lopuksi neste


     A.
    3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
    (1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)
    100 g margariinia       
    ¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviiliä

    B. 
    100 g margariinia
    1 dl vehnäjauhoja
    1 dl perunasosejauhetta tai perunahiutaleita
    1 tl leivinjauhetta  
    ripaus suolaa
    1 dl vettä 
                   

3.  Hiivataikinat 

– pitsan pohja sopii myös piiraisiin

1 dl nestettä 
1/4 pkt hiivaa
ripaus suolaa 
ripaus sokeria
hiivaleipävehnäjauhoja  tai  vehnäjauhoja 

Laita jauhoja sen verran, että saat taikinasta pallon, joka irtoaa kulhon reunoista. Pehmeästä taikinasta tulee pehmeä pohja, kädessä pidettävä piiras vaatii kovemman taikinan.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi, painele se jauhojen kanssa leivinpaperin päälle tai voideltuun vuokaan ja kohota hetki samalla ,kun laitat täytteet päälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...