Siirry pääsisältöön

Helppo kolmen aineen jäätelö

Tämän alkukesän hittiohje on kolmen aineen jäätelö vuodelta 2015. Uusimmat jäätelöohjeet löydät täältä. Minunkin piti sitä mökillä alkaa kokeilemaan ja sain nopeasti ohjeen nettikaveriltani Mialta, kiitos! Tämän jäätelön makua on kovasti kehuttu. Kauppaan tulleet uudet tuotteet mahdollistavat valmistuksen ilman jäätelökonetta ja kananmunia.

Jäätelö ilman jäätelökonetta

7 1/2 dl Flora vispiä tai vispikermaa (joukossa voi olla 1 purkki vatkattavaa vaniljakastiketta)
1 prk kondensoitua maitoa
1/2 - 3/4 dl glukoosisiirappia
(Ripaus suolaa haluttaessa vähentää makeutta)

Vatkaa kaikki aineet yhdessä vaahdoksi. Lisää makuaineeksi murskattua dajmia tai muuta suklaata, lakua, mansikkaa tai vaniljasokeria tai vaniljan siemeniä, kinuskia tms..
Pakasta yön yli.

Glukoosisiirappia ja kondensoitua maitoa säilykepurkissa saa suuremmista marketeista. Glukoosisiirappi ei kiteydy sokerin tavoin, joten sitä käyttämällä jäätelöstä tulee pehmeää. Jäätelön voi tehdä myös ilman siirappia. Koska minulla ei mökillä ollut glukoosisiirappia, laitoin vähän joukkoon vaaleaa siirappia, mutta siinä on glukoosia vain 10 prosenttia, joten sen käyttöä jäätelössä ei suositella.

Käytin tässä dajm-jäätelössä kuohukermaa, mutta leivontaystäväni netissä neuvoivat korvaamaan sen mieluiten Flora vispillä tai vispikermalla, jolloin suutuntuma ei jää rasvaiseksi. Tärkeä neuvo! Kiitos! Kyllä kokemusten jakaminen netissä on hieno juttu. Jos kuitenkin käytät vispikermaa - tahdot esimerkiksi tehdä laktoosittoman jäätelön - ÄLÄ vatkaa kermaa liikaa, vaan jätä vaahto pehmeäksi, silloin rasvainen maku ei tule esiin niin helposti. Kermastahan tulee voita kauan vatkatessa. Jotkut ovat korvanneet 1-2 dl kermasta jogurtilla tai maidolla, niinkin tulee kuulemma hyvä lopputulos.

Valion tiikerijäätelöohjetta kannattaa kokeilla myös. Lisää jäätelöohjeita on esim. Kakkutaikurin sivuilla. Myös Pullahiirellä ja monella muulla blogin pitäjällä on paljon ohjeita ja Valion jogurttijäätelö voisi olla herkkua.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...