Siirry pääsisältöön

Savulohipiiras ja tomaattijuustosalaatti

Savukalapiirasta leipoessani pääsinkin kokeilemaan Kinuskissan piirasvuokaa, joita ostin kerralla kaksi. Suolaisen piiraan kera maistui hyvältä tomaattijuustosalaatti - kesän alussa olikin meheviä isoja suomalaisia tomaatteja myynnissä edullisesti. 

Savukalapiiras kahteen vuokaan

150 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
1 dl kauranleseitä
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl juustoraastetta
1 dl kylmää vettä tai kermaa tai maitoa

Sekoita taikinan ainekset monitoimikoneessa. lisää vesi viimeksi ja vältä turhaa vaivaamista.
Voitela ja jauhota vuoka tai sprayaa se vuokapraylla. Laita taikina vuokiin, jauhoja päälle ja painele ohueksi levyksi, työnnä samalla sivuille reunat ja tasoittele ne. 

Täyte

pala purjoa - pese ja suikaloi
noin 200 g savulohta tai muuta savukalaa
180 - 200 g yrttituorejuustoa tai ruohosipulituorejuustoa
3 dl kasvirasvasekoitetta tai ruokakermaa tai kermaviiliä
3 kananmunaa
2 tl sitruunapippuria
1 rkl tuoretta tilliä
1/2 tl suolaa

Levitä suikaloitu purjo ja puhdistettu ja paloiteltu kala piirasvuokaan taikinan päälle. Sekoita kierrevatkaimella muut aineet keskenään tasaiseksi massaksi ja levitä seos piirasvuokaan taikinan ja kalojen päälle. halutessasi voit koristella pintaa puolikkailla kirsikkatomaateilla tai paprikarenkailla.

Tomaattijuustosalaatti 

tarvitse tomaattia, salaattijuustoa, tuoretta basilikaa, oliiviöljyä ja mustapippurirouhetta tai pippurisekoitusta rouheena. Viipaloi tomaatit ja juusto, ripottele päälle mausteet ja kaada ohuena nauhana oliiviöljyä salaatin päälle. Tarjoa kylmänä


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...