Fetaparsakaalipiiras ja kinkkukasvispiiras
Suolaisten piiraiden pohjataikina on usein muunnos sekoitetusta voitaikinasta, kuten tässä tai sitten pitsataikinan tapainen hiivataikina. Yhä useammin teen itse tuon pitsapohjan muunneltuna suolaisen piiraan pohjaksi, mutta tässä tuo ensin mainittu hyvä ja helppo ohje. Molemmat suolaiset piiraat ovat vähärasvaisia ja maistuvia.Erilaisia suolaisen piiraan pohjataikinoita löydät täältä.
(annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan)
2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
3 dl perunasosejauhetta esim. Mummon muussi
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g margariinia sulatettuna
1 dl maitoa tai omenamehua
Voitele ja jauhota vuoat. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää margariini ja maito, Sekoita puulastalla tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, koska silloin taikina sitkistyy. Levitä taikina kahteen vuokaan, jauhoja päälle ja taputtele reunat ja pohja tasaiseksi.
2 pientä kevätsipulia /tai 1 valkosipulinkynsi puserrettuna
vähän öljyä paistinpannulle
150 g fetajuustoa
pala parsakaalia
muutama pikkutomaatti
ripaus pippurisekoitusta ja basilikaa
halutessasi voit lisätä piiraantäytteeseen myös 1-2 dl dl sinistä Emmentaljuustoa
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)
Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kiehauta vesi ja lisää parsakaali, keitä rapean kypsäksi ja kaada vesi pois. Paloittele parsakaali nupuiksi. Pese tomaatit. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, (juustoraaste) ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen fetajuusto, parsakaali ja pikkutomaatit täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.
vähän öljyä paistinpannulle
150 g saunapalvikinkkua palana
eri värisiä paprikoita renkaina (pari pientä puolikasta riittää tai pikkupaprikoita useampi)
2 dl sinistä Emmentaljuustoa raastettuna
ripaus provencen yrttimaustesosta tai timjamia ja basilikaa tai pitsamaustetta
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus paprikajauhetta
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)
Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kuutioi kinkku, pese paprikat, poista valkoiset osat ja siemenet ja huuhtele vielä. Leikkaa paprikat renkaiksi. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, juustoraaste ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen kinkkukuutiot ja paprikarenkaat täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.
Huom. tähän piiraaseen sopii kinkun lisäksi myös herkkusieniviipaleet, aurinkokuivattu tomaatti suikaleina, öljyssä kuullotettu kesäkurpitsaraaste ja pikkutomaatit.
4 kananmunaa
4 dl kevytmaitoa tai osa siitä voi olla ruokakermaa tai 4 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
- tähän käy päiväykseltään vähän vanhentuneetkin maitotuotteet, jos ne aistinvaraisesti ovat vielä kelpaavia - pieni happamuus ei haittaa suolaisen piiraan täytemassassa
ripaus suolaa
ja yrttimausteita maun mukaan joko piiraan päälle ripoteltuna tai munamaitoon sekoitettuna
Suolaisen piiraan pohjataikina
(annos riittää kahteen pyöreään piirasvuokaan)2 1/2 dl hiivaleipäjauhoja tai vehnäjauhoja
3 dl perunasosejauhetta esim. Mummon muussi
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl suolaa
100 g margariinia sulatettuna
1 dl maitoa tai omenamehua
Voitele ja jauhota vuoat. Lämmitä uuni 175-200 asteeseen.
Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää margariini ja maito, Sekoita puulastalla tasaiseksi. Varo sekoittamasta liikaa, koska silloin taikina sitkistyy. Levitä taikina kahteen vuokaan, jauhoja päälle ja taputtele reunat ja pohja tasaiseksi.
Täytteeksi parsakaalia, fetaa, sipulia ja pikkutomaatteja
2 pientä kevätsipulia /tai 1 valkosipulinkynsi puserrettuna
vähän öljyä paistinpannulle
150 g fetajuustoa
pala parsakaalia
muutama pikkutomaatti
ripaus pippurisekoitusta ja basilikaa
halutessasi voit lisätä piiraantäytteeseen myös 1-2 dl dl sinistä Emmentaljuustoa
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)
Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kiehauta vesi ja lisää parsakaali, keitä rapean kypsäksi ja kaada vesi pois. Paloittele parsakaali nupuiksi. Pese tomaatit. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, (juustoraaste) ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen fetajuusto, parsakaali ja pikkutomaatit täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.
Kinkkukasvispiirakka
2 pientä kevätsipuliavähän öljyä paistinpannulle
150 g saunapalvikinkkua palana
eri värisiä paprikoita renkaina (pari pientä puolikasta riittää tai pikkupaprikoita useampi)
2 dl sinistä Emmentaljuustoa raastettuna
ripaus provencen yrttimaustesosta tai timjamia ja basilikaa tai pitsamaustetta
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus paprikajauhetta
Puolet munamaitoseoksesta (katso ohje alla)
Silppua sipuli ja kuullota se öljytilkassa - voit laittaa ilman kuullottamistakin sipulit piiraspohjan päälle, jätä silloin öljy pois. Kuutioi kinkku, pese paprikat, poista valkoiset osat ja siemenet ja huuhtele vielä. Leikkaa paprikat renkaiksi. Levitä pohjan päälle ensin mausteet, juustoraaste ja munamaitoseos ja asettele sen jälkeen kinkkukuutiot ja paprikarenkaat täytteen päälle. Paista uunissa noin 30-60 minuuttia, kunnes reunoissa on väriä ja piiras on päältä hyytynyt, mutta silti vielä kauniin vaalea pinnalta.
Huom. tähän piiraaseen sopii kinkun lisäksi myös herkkusieniviipaleet, aurinkokuivattu tomaatti suikaleina, öljyssä kuullotettu kesäkurpitsaraaste ja pikkutomaatit.
Munamaito kahteen piiraaseen
4 kananmunaa
4 dl kevytmaitoa tai osa siitä voi olla ruokakermaa tai 4 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
- tähän käy päiväykseltään vähän vanhentuneetkin maitotuotteet, jos ne aistinvaraisesti ovat vielä kelpaavia - pieni happamuus ei haittaa suolaisen piiraan täytemassassa
ripaus suolaa
ja yrttimausteita maun mukaan joko piiraan päälle ripoteltuna tai munamaitoon sekoitettuna
Nam ! Herkullisen näköisiä. Mietin vain tuota sipulia, voisin varmaan korvata sen sipulijauheella. Se kun ei aiheuta ongelmia ... Sipuli ja paprika on pahimpia mulle, niistä sappi ei tykkää :)
VastaaPoistaSipuli pois vaan, en minäkään sitä tavallisesti käytä - houkutteli vaan nuo kevään uudet kauniit sipulinvarret laittamaan sitä joukkoon :)
VastaaPoista