Suolaisten piiraiden taikinapohjia on kiva vaihdella. Taikinoissa voit korvata korkeintaan puolet jauhoista leseillä, hiutaleilla tai muilla jauhoilla, mutta puolet on hyvä olla joko vehnäjauhoa tai hiivaleipävehnäjauhoa. Sämpyläjauho on valmis seos, jossa tuo toteutuu.
Taikinoissa voi käyttää nesteenä vettä, kasvisliemiä, omenamehua. Leivinjauhetta ei ole pakko käyttää - ilman sitä tulee kovempi taikina ja kun sitä lisää, on taikina pehmeämpi.
Rasvaksi käy margariini tai voi, usein myös öljy tai nestemäinen margariini.
Mausteita voi vaihdella ja taikinaan voi lisätä kasvisraasteita tai juustoraastetta.
Piiras voi olla umpinainen eli taikinaa päällä ja alla tai avonainen, jolloin usein makuaineiden päälle tulee munamaitoseos, jossa 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitotuotetta. Suurissa taikinamäärissä osan kanamunista voi korvata niin, että 2 tl vehnäjauhoja vastaa yhtä kananmunaa
1. Pikataikinat – sekoita kaikki ainekset
Taikinoissa voi käyttää nesteenä vettä, kasvisliemiä, omenamehua. Leivinjauhetta ei ole pakko käyttää - ilman sitä tulee kovempi taikina ja kun sitä lisää, on taikina pehmeämpi.
Rasvaksi käy margariini tai voi, usein myös öljy tai nestemäinen margariini.
Mausteita voi vaihdella ja taikinaan voi lisätä kasvisraasteita tai juustoraastetta.
Piiras voi olla umpinainen eli taikinaa päällä ja alla tai avonainen, jolloin usein makuaineiden päälle tulee munamaitoseos, jossa 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitotuotetta. Suurissa taikinamäärissä osan kanamunista voi korvata niin, että 2 tl vehnäjauhoja vastaa yhtä kananmunaa
1. Pikataikinat – sekoita kaikki ainekset
A.
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl vettä tai maitoa
B.
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
2 ½ dl hiivaleipävehnäjauhoa tai vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta
(tämä ohje lisätty 6.1. )
2. Voitaikinat
– nypi jauhot ja marg., lisää lopuksi neste
A.
3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)
100 g margariinia
¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviiliä
B.
100 g margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta tai perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl vettä
A.
3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
(1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)
100 g margariinia
¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviiliä
B.
100 g margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunasosejauhetta tai perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 dl vettä
3. Hiivataikinat
– pitsan pohja sopii myös piiraisiin
1 dl nestettä
1/4 pkt hiivaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
1/4 pkt hiivaa
ripaus suolaa
ripaus sokeria
hiivaleipävehnäjauhoja tai vehnäjauhoja
Laita jauhoja sen verran, että saat taikinasta pallon, joka irtoaa kulhon reunoista. Pehmeästä taikinasta tulee pehmeä pohja, kädessä pidettävä piiras vaatii kovemman taikinan.
Kohota taikina kaksinkertaiseksi, painele se jauhojen kanssa leivinpaperin päälle tai voideltuun vuokaan ja kohota hetki samalla ,kun laitat täytteet päälle.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: