Siirry pääsisältöön

Suolaisen piiraan pohja - erilaiset taikinat

Suolaisten piiraiden taikinapohjia on kiva vaihdella. Taikinoissa voit korvata korkeintaan puolet jauhoista leseillä, hiutaleilla tai muilla jauhoilla, mutta puolet on hyvä olla joko vehnäjauhoa  tai hiivaleipävehnäjauhoa. Sämpyläjauho on valmis seos, jossa tuo toteutuu.

Taikinoissa voi käyttää nesteenä vettä, kasvisliemiä, omenamehua. Leivinjauhetta ei ole pakko käyttää - ilman sitä tulee kovempi taikina ja kun sitä lisää, on taikina pehmeämpi. 

Rasvaksi käy margariini tai voi, usein myös öljy tai nestemäinen margariini.

Mausteita voi vaihdella ja taikinaan voi lisätä kasvisraasteita tai juustoraastetta.

Piiras voi olla umpinainen eli taikinaa päällä ja alla tai avonainen, jolloin usein makuaineiden päälle tulee munamaitoseos, jossa 1 kananmuna hyydyttää 2 dl maitotuotetta. Suurissa taikinamäärissä osan kanamunista voi korvata niin, että  2 tl vehnäjauhoja vastaa yhtä kananmunaa 


1.    Pikataikinat – sekoita kaikki ainekset


A. 
1 dl kaurahiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1/2 dl öljyä tai sulatettua margariinia
1 dl vettä tai maitoa


B. 
1 prk kermaviiliä
1 kananmuna
2 ½ dl hiivaleipävehnäjauhoa tai vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta 
(tämä ohje lisätty 6.1. )


2.   Voitaikinat 
– nypi jauhot ja marg., lisää lopuksi neste


     A.
    3 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipävehnäjauhoja
    (1 tl leivinjauhetta - ilman sitä tulee kovempi pohja)
    100 g margariinia       
    ¾ dl kylmää vettä tai rahkaa, perunaa, kermaviiliä

    B. 
    100 g margariinia
    1 dl vehnäjauhoja
    1 dl perunasosejauhetta tai perunahiutaleita
    1 tl leivinjauhetta  
    ripaus suolaa
    1 dl vettä 
                   

3.  Hiivataikinat 

– pitsan pohja sopii myös piiraisiin

1 dl nestettä 
1/4 pkt hiivaa
ripaus suolaa 
ripaus sokeria
hiivaleipävehnäjauhoja  tai  vehnäjauhoja 

Laita jauhoja sen verran, että saat taikinasta pallon, joka irtoaa kulhon reunoista. Pehmeästä taikinasta tulee pehmeä pohja, kädessä pidettävä piiras vaatii kovemman taikinan.

Kohota taikina kaksinkertaiseksi, painele se jauhojen kanssa leivinpaperin päälle tai voideltuun vuokaan ja kohota hetki samalla ,kun laitat täytteet päälle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja