Raparperipiirakkaa kahdella tavalla - raparperitoska ja marenkihunnutettu raparperi samasta taikinasta
Kaksi raparperipiirasta
(samoilla ohjeilla saat ihania omenapiirakoita)
- tein nämä kahteen Kinuskikissan pitkänomaiseen piirasvuokaan - jos käytät isoja pyöreitä piirasvuokia, tee kaksinkertainen annos pohjataikinaa täytettä
-voitele ja jauhota vuoat, lämmitä uuni 200 asteeseen, kiertoilmauunissa riittää 25 astetta matalampi lämpö
-YHDESTÄ TAIKINASTA 2 PIIRASTA: alla oleva taikinan ohje jaetaan kahteen piirasvuokaan, molempiin tulee taikinan päälle raparperitäyte ja toiseen toskaseos ja toiseen marenki.
-jos teet yhden piiraan, taikina riittää 28-30 senttisen piirasvuokaan. Tee silloin marenkia 3 valkuaisesta eli 11/2 kertainen annos
Taikina -tämä annos riittää kahteen kapeaan pitkänomaiseen vuokaan
150 g margariinia1 dl sokeria
2 munaa ( tai 1 muna ja 2 keltuaista)
1/2 dl vaaleaa siirappia
1 1/2 dl perunajauhoja (maissitärkkelys ja ohrakas käy myös)
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl piimää tai kermaviiliä tai jogurttia tai ranskankermaa
Sekoita vatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, vatkaa munat yksitellen joukkoon. Lisää siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet puulastalla vuorotellen piimän kanssa. Jaa taikina kahteen vuokaan, ripottele päälle vehnäjauhoja niin, ettei taikina tartu käsiin, kun painelet sen uunivuokaan ensin tasaisesti koko vuokaan, tai muotoile lastalla - voit muotoilla taikinasta myös reunat piiraaseen.
Raparperitäyte: (Myös omenaviipaleet raparperin tilalle tai mansikkaraparperihilloke käy)
500 g raparperia pestynä ja paloiteltuna1 dl sokeria tai fariinisokeria tai hillosokeria
Lisää kattilan pohjalle aivan pieni tilkkanen vettä, raparperit ja sokeri ja kuumenna, kunnes raparperit ovat pehmeitä, mutta ne eivät saa hajota. Kuumentamisen voit tehdä mikrossakin kuvun alla. Hillosokerin kanssa raparperia keitetään 5-10 min ja raparperi hajoaa, Hillosokerilla keitetty hillo on jäähtyessään kiinteää.
Ripottele vehnäjauhoja piirastaikinan päälle sitomaan nestettä ja nostele raparperit lusikalla piiraan päälle niin, että samalla valutat nestettä takaisin kattilaan lusikan reunasta - takoitus on siis vähentää nesteen määrää täytteessä, ettei siitä tule valuvaa.
Paista piiraita uunissa, kunnes piiraan reunat ovat kauniin vaalean ruskeat ja raparperihillo hyytynyt. Ota nyt marenkipiiraan paistettu pohja uunista pois ja jätä se odottamaan uunin päälle.
Sillä välin kun piiraat paistuvat uunissa, tee toskatäyte toiseen piiraaseen ja marenki täyte toiseen:
25 g margariinia3/4 dl fariinisokeria
1 rkl maitoa
2 rlk vehnäjauhoja
esim. 2 dl mantelilastuja
1/2 tl vanilliinisokeria
Sulata margariini kattilassa, lisää muut aineet, sekoita tasaiseksi ja kuumenna sekoittaen, kunnes paksunee.Levitä seos raparperipiiraan päälle ja paista 225 asteessa, kunnes toskaseos saa vähän ruskeaa väriä. Kun saat toskapiiraan valmiiksi, avaa uunin luukku hetkeksi, jotta saat uunin lämpötilaa laskemaan noin 125-150 asteeseen.
Marenkihuntu toiseen raparperipiiraaseen:
Tee marenkitäyte niin, että vatkain ja kulhot ovat kuivat ja puhtaat
2 kananmunan valkuaista
1 1/2 dl sokeria tai tomusokeria
ripaus sitruunanmehua
1 tl vanilliinisokeria
Erottele valkuaiset ja keltuaiset tarkasti - pienikin keltuaismäärä estää marengin vaahtoutumisen. Kaada ensimmäisenä teräskulhoon noin teelusikallinen sitruunanmehua tai pyyhi kulhon sisäosa sitruunalla tai etikalla. Pieni happaman sitruunanmehun lisäys tekee marengista kiinteämpää.
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri tai tomusokeri ja vanilliinisokeri vatkaamisen loppuvaiheessa pieni määrä kerrallaan. Marenki on valmis, kun se on niin kovaa, ettei se putoa kulhosta, vaikka käännät sen ylösalaisin. Marengin valmistuksesta enemmän asiaa K-kaupan ohjesivustossa. Jätä marenki odottamaan jääkaappiin. MIkäli marengin vatkaus epäonnistuu ja marenki jää hieman valuvaksi, voit kyllä käyttää sen piiraan päälle, mutta lopputulos ei ole niin kuohkea ja rapea kuin onnistunutta marenkia käytettäessä.
Kovaa marenkia voit pursottaa esim ruusukkeiksi tai palloiksi piiraan päälle
Molemmat piiraat voit hyvin pakastaa, jos ehdit ennen maistajia!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: