Raparperimansikka tiramisun pohjalla on murokeksejä manteliesanssilla maustetulla kahvilla kostutettuna, raparperimansikkahilloa, italialaista mascarponea ja kaakaota. Ohje on alkoholiton ja todella herkullinen - monia olen maistanut, mutta tämä Valion ohjeeseen pohjautuva täyte on ylitse muiden maultaan! Tiramisun phjaksi olen leiponut usein kaakaolla maustetun kääretorttupohjan - se on hyvää ja tiramisu voidaan koota täytekakun tavoin kerroksittain. Pohjan saat, kun korvaat tavallisen kääretorttuohjeen jauhoista 2 tl kaakaolla. Italialaisia sormikeksejä eli savoiardi keksejä olen myös käyttänyt tiramisun pohjassa, mutta kahvilla kostutettuna ne pehmenivät liikaa, en tykännyt. Tuota ihanaa raparperimansikkahilloa on nyt kyllä monessa leivonnaisessa, mutta en kyllästy makuun, on se niin hyvää!
Tiramisun voi pakastaa. Kääretorttupohjasta pitkänomaiseen kakkuvuokaan kerroksittain koottuna kakkuna sen voi ottaa pakasteesta huoneenlämpöön sulamaan tuntia ennen tarjoilua - helppo siis lisätä tarjottavien määrää nopeasti juhlan aikana! Mikäli pakastat kakun tai säilytät sitä jääkaapissa yön yli ja käytät vispikermaa, ei liivatetta tarvitse välttämättä laittaa ollenkaan - kakku pysyy kyllä koossa.
Pohja:
1 1/2 dl kahvia, mausteeksi kahvin joukkoon 1-2 tippaa manteliesanssia
tai vähän mantelilikööriä tai kahvilikööriä
vajaa paketti Murokeksejä (jos teet kaksi kerrosta, tarvitset enemmän)
raparperimansikkahilloa
Täyte
1/2 dl vettä
4 liivatetta
250 g (laktoositonta) Garanarolo Italian Mascarponejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa esimerkiksi Philadelphiaa
100 g ranskankermaa
pari tippaa manteliesanssia tai manteli- tai kahvilikööriä
2 keltuaista
1 dl sokeria
2 valkuaista
1dl vatkautuvaa vaniljakastiketta, esimerkiksi laktoositon tuote tai Flora Vanilla tai vispikermaa
Maista ensin kahvin maku - varo lisäämästä liikaa esanssia kahviin, sitä on parasta laittaa tippa kerrallaan! Pohjaa varten levitä keksit tarjoiluastian pohjalle ja sivele pullasudilla maustettua kahvia niiden päälle. Levitä hilloa ohut kerros keksien päälle.
Valmista täyte. Pehmitä liivatteet ensin upottaen ne kylmään veteen. Purista vettä pois ja pudota ne pieneen (1/2 dl) kiehuvaan vesitilkkaan, sekoita, kunnes liivatteet liukenevat.
Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi, laita jääkaappiin.
Vatkaa vaahdoksi vaniljakastike tai vispikerma, jätä se jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa tuorejuuston joukkoon keltuaiset ja puolet sokerista. Lisää seokseen ensin liivate, sitten varovasti lastalla nostellen kermavaahto ja viimeksi valkuaiset - maista ja lisää tarvittaessa vanilliinisokeria tai manteliesanssia. Levitä seos keksien päälle ja laita tiramisu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen jähmettymään. Ripottele päälle kaakaojauhetta sihdin läpi juuri ennen tarjoilua ja koristele haluamallasi tavalla.
Keksejä ja täytettä voit siis laittaa kahteenkin kerrokseen, päällimmäiseksi täytettä.
Tiramisun voi pakastaa. Kääretorttupohjasta pitkänomaiseen kakkuvuokaan kerroksittain koottuna kakkuna sen voi ottaa pakasteesta huoneenlämpöön sulamaan tuntia ennen tarjoilua - helppo siis lisätä tarjottavien määrää nopeasti juhlan aikana! Mikäli pakastat kakun tai säilytät sitä jääkaapissa yön yli ja käytät vispikermaa, ei liivatetta tarvitse välttämättä laittaa ollenkaan - kakku pysyy kyllä koossa.
Raparperimansikka tiramisu
**Tämä annos on suuri, riittää hyvin 15 henkilölle - voit puolittaa sen ja tehdä piirasvuokaan puolet ohuempana, itse käytin tuollaista 8 cm syvää posliinivuokaa koko annokseen-Pohja:
1 1/2 dl kahvia, mausteeksi kahvin joukkoon 1-2 tippaa manteliesanssia
tai vähän mantelilikööriä tai kahvilikööriä
vajaa paketti Murokeksejä (jos teet kaksi kerrosta, tarvitset enemmän)
raparperimansikkahilloa
Täyte
1/2 dl vettä
4 liivatetta
250 g (laktoositonta) Garanarolo Italian Mascarponejuustoa tai muuta maustamatonta tuorejuustoa esimerkiksi Philadelphiaa
100 g ranskankermaa
pari tippaa manteliesanssia tai manteli- tai kahvilikööriä
2 keltuaista
1 dl sokeria
2 valkuaista
1dl vatkautuvaa vaniljakastiketta, esimerkiksi laktoositon tuote tai Flora Vanilla tai vispikermaa
Maista ensin kahvin maku - varo lisäämästä liikaa esanssia kahviin, sitä on parasta laittaa tippa kerrallaan! Pohjaa varten levitä keksit tarjoiluastian pohjalle ja sivele pullasudilla maustettua kahvia niiden päälle. Levitä hilloa ohut kerros keksien päälle.
Valmista täyte. Pehmitä liivatteet ensin upottaen ne kylmään veteen. Purista vettä pois ja pudota ne pieneen (1/2 dl) kiehuvaan vesitilkkaan, sekoita, kunnes liivatteet liukenevat.
Vaahdota valkuaiset ja puolet sokerista kovaksi, laita jääkaappiin.
Vatkaa vaahdoksi vaniljakastike tai vispikerma, jätä se jääkaappiin odottamaan.
Vatkaa tuorejuuston joukkoon keltuaiset ja puolet sokerista. Lisää seokseen ensin liivate, sitten varovasti lastalla nostellen kermavaahto ja viimeksi valkuaiset - maista ja lisää tarvittaessa vanilliinisokeria tai manteliesanssia. Levitä seos keksien päälle ja laita tiramisu jääkaappiin yöksi tai pakastimeen jähmettymään. Ripottele päälle kaakaojauhetta sihdin läpi juuri ennen tarjoilua ja koristele haluamallasi tavalla.
Keksejä ja täytettä voit siis laittaa kahteenkin kerrokseen, päällimmäiseksi täytettä.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: