Siirry pääsisältöön

Rosmariiniparmesanleipä

Tähän rosmariiniparmesaanileipään tuli idea työtoveriltani ja ohje leipään löytyi Kodin Kuvalehdestä - tapani mukaan sitä vähän muuntelin.

Rosmariiniparmesaanileipä

2 1/2 dl vettä
1/2 palaa hiivaa
noin 3 dl vehnäjauhoja
1 tl sokeria

Liuota hiiva lämpimään veteen, sekoita joukkoonsokeri ja vehnäjauhoja sen verran, että saat vellin. Kohota lämpimässä, kunnes juuritaikina kuplii.

Lisää taikinaan

1 dl parmesaaniraastetta
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna( käytin kuivattua, mutta maku on tuoreessa hienompi)
1/2 tl suolaa
1  dl oliiviöljyä
1 1/2 dl turkkilaista jogurttia
hiivaleipä- tai sämpyläjauhoja

Täytteeksi

mustia kivettömiä oliiveja viipaloituna
aurinkokuivattua tomaattia suikaloituna
parmesaaniraastetta tai- lastuja

Sekoita taikinaan muut aineet. Lisää jauhoja sen verran, että taikinasta muodostuu pehmeä pallo, joka irtoaa kulhon reunoilta. Kohota taikinaa puolisen tuntia.

Kumoa taikina pöydälle ja muotoile siitä leivät, laita täytteen ainekset päälle. Voit myös kaulia taikinan suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja ripotella täytteet levylle, rullata sen kääretortun tavoin patongeiksi ja vetää viiltoja pintaan. Tai voit leipoa taikinasta pieniä neliömäisiä nyyttejä, joiden päälle asettelet täytteen ja taitat kulmat sisään. Kohota leivonnaiset kaksinkertaisiksi kooltaan lämpimässä paikassa liinan alla. Voitele vedellä ja ripottele päälle parmesaaniraastetta tai lastuja.  Paista 200 asteessa vajaa puoli tuntia, kunnes leivät ovat vaalean ruskeat pinnaltaan - mikäli koristeet ovat päällä. aurinkokuivatut tomaatit palavat helposti - kannattaa muistaa, että kiertoilmauunissa voi käyttää 25 astetta vähemmän lämpöä kuin tavallisessa uunissa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...