Juustokakkuja on kahta eri tyyppiä: kakku tehdään joko hyytelöimällä massa liivatteen avulla tai uunissa paistamalla. Olen yrittänyt useamman kerran - onnistumatta - tehdä uunissa paistettavaa juustokakkua, jonka pinnalla olisi sydänkuviot. Tämän päivän kakku alkaa olla lähellä toivottua lopputulosta. Tein juustokakun 20 senttiseen irtopohjavuokaan ja 22 senttiseen piirasvuokaan. Sama ohje sopisi yhteen 25 sentin irtopohjavuokaan.
Vuoraan juustokakkuihin vuoan leivinpaperilla - jos kastelet reunapaperin vuoan puolelta, se pysyy paremmin paikoillaan. Leikkaa paperi vuoan korkuiseksi, niin saat paremmin folion päälle paistettaessa.
3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl maissitärkkelystä
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota margariini ja spkeri. lisää muna vatkaten. sekoita keskenään sekoitetut jauhot puulastalla taikinaan. Laita taikina vuoan pohjalle, vehnäjauhoja päälle ja taputtele siitä pohja ja halutessasi reunat juustokakkuun.
3/4 dl sokeria
130 g -170 g valkosuklaata
1/2 dl kuohukermaa
1-2 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 munankeltuaista
2 munan valkuaista
1-2 tl vanilliinisokeria
1 tl sitruunamehua
Sulata suklaa kerman joukossa varoen liikaa kuumentamista. Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi, sokerin voi lisätä valkuaisvaahtoon vatkaamisen loppuvaiheessa. Valkuaisvaahto on valmista, kun se ei tipu kulhosta, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Muistathan, että pisarakin vettä, rasvaa tai keltuaista vatkausvaiheessa aiheuttaa sen, ettei valkuainen vaahtoudu.
Sekoita juusto, muna ja maissitärkkelys sähkövatkaimella. Valuta suklaakermaseos vähän jäähtyneenä kulhoon samalla vatkaten. Lisää viimeksi varovasti kaapimella nostellen valkuaisvaahto mukaan täytteeseen. Maista maku.
172 dl vettä
2 tl maissitärkkelysjauhoa
3 rkl sokeria
Sekoita aineet kylminä kattilassa. Kuumenna ja keitä koko ajan sekoittaen niin, että seos kiehuu pari minuuttia. Paseeraa eli paina sose siivilän läpi niin, että saat siemenet pois. Valmiin seoksen tulisi olla vellin paksuista - liian paksuna se ei leviä kuvioiksi ja liian ohuena se valuu juustoseoksen alle.
Levitä piirastaikina pohjalle punaherukkaseosta, sitten juustotäyte päälle. Tiputa punaherukkaseosta pisaroina täytteen päälle ja vedä puutikulla tikku kohtisuorassa ylöspäin keskeltä alkaen spiraalisviivaa pisteiden läpi, niin ne muuttuvat sydämen mallisiksi. Tarvittaessa pyyhi tikkua välillä talouspaperiin.
Paistoin tästä taikinasta matalassa piirasvuoassa toisen kakun ja toisen irtopohjavuoassa. Pullahiiri ja Kakkutaikuri neuvovat laittamaan irtopohjavuoan kaksinkertaiseen folioon ja vesihauteeseen ja kakun päälle myös folio -silloin kakku tulee mehevä, eikä saa väriä pintaan. Tämän paistoin alussa 200 asteessa ja melko pian vähensin lämmön 150 asteeseen. Isompi juustokakku saa olla uunissa puolitoista tuntiakin matalassa lämmössä, tämä pieni kakku oli tunnin verran. En käyttänyt vesihaudetta, laitoin folion päälle paistamisen loppuvaiheessa, mutta silti kakku sai ei-toivottua ruskeaa pintaa.
Vuoraan juustokakkuihin vuoan leivinpaperilla - jos kastelet reunapaperin vuoan puolelta, se pysyy paremmin paikoillaan. Leikkaa paperi vuoan korkuiseksi, niin saat paremmin folion päälle paistettaessa.
Sydänjuustokakku
Pohja
100 g margariinia3/4 dl sokeria
1 muna
1 dl maissitärkkelystä
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota margariini ja spkeri. lisää muna vatkaten. sekoita keskenään sekoitetut jauhot puulastalla taikinaan. Laita taikina vuoan pohjalle, vehnäjauhoja päälle ja taputtele siitä pohja ja halutessasi reunat juustokakkuun.
Täyte
350 g Philadelphia tuorejuustoa (osa voi olla rahkaa)3/4 dl sokeria
130 g -170 g valkosuklaata
1/2 dl kuohukermaa
1-2 rkl maissitärkkelysjauhoa
2 munankeltuaista
2 munan valkuaista
1-2 tl vanilliinisokeria
1 tl sitruunamehua
Sulata suklaa kerman joukossa varoen liikaa kuumentamista. Vatkaa kananmunan valkuaiset vaahdoksi, sokerin voi lisätä valkuaisvaahtoon vatkaamisen loppuvaiheessa. Valkuaisvaahto on valmista, kun se ei tipu kulhosta, vaikka kulho käännetään ylösalaisin. Muistathan, että pisarakin vettä, rasvaa tai keltuaista vatkausvaiheessa aiheuttaa sen, ettei valkuainen vaahtoudu.
Sekoita juusto, muna ja maissitärkkelys sähkövatkaimella. Valuta suklaakermaseos vähän jäähtyneenä kulhoon samalla vatkaten. Lisää viimeksi varovasti kaapimella nostellen valkuaisvaahto mukaan täytteeseen. Maista maku.
Punaherukkaseos
4 dl punaherukoita172 dl vettä
2 tl maissitärkkelysjauhoa
3 rkl sokeria
Sekoita aineet kylminä kattilassa. Kuumenna ja keitä koko ajan sekoittaen niin, että seos kiehuu pari minuuttia. Paseeraa eli paina sose siivilän läpi niin, että saat siemenet pois. Valmiin seoksen tulisi olla vellin paksuista - liian paksuna se ei leviä kuvioiksi ja liian ohuena se valuu juustoseoksen alle.
Levitä piirastaikina pohjalle punaherukkaseosta, sitten juustotäyte päälle. Tiputa punaherukkaseosta pisaroina täytteen päälle ja vedä puutikulla tikku kohtisuorassa ylöspäin keskeltä alkaen spiraalisviivaa pisteiden läpi, niin ne muuttuvat sydämen mallisiksi. Tarvittaessa pyyhi tikkua välillä talouspaperiin.
Paistoin tästä taikinasta matalassa piirasvuoassa toisen kakun ja toisen irtopohjavuoassa. Pullahiiri ja Kakkutaikuri neuvovat laittamaan irtopohjavuoan kaksinkertaiseen folioon ja vesihauteeseen ja kakun päälle myös folio -silloin kakku tulee mehevä, eikä saa väriä pintaan. Tämän paistoin alussa 200 asteessa ja melko pian vähensin lämmön 150 asteeseen. Isompi juustokakku saa olla uunissa puolitoista tuntiakin matalassa lämmössä, tämä pieni kakku oli tunnin verran. En käyttänyt vesihaudetta, laitoin folion päälle paistamisen loppuvaiheessa, mutta silti kakku sai ei-toivottua ruskeaa pintaa.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: