Siirry pääsisältöön

Marengit kuuman sokerin konstilla




Kesämarengit mansikka- ja punaherukkasiirapilla


Halloweenmarengit


Olen kirjoittanut aiemminkin blogissa marenkien onnistumiseen vaikuttavista asioista, mutta nyt olen löytänyt takuuvarman keinon saada kiinteä, hienosti pursottuva marenkimassa. Keino on helppo: kuumenna sokeria uunissa 180 asteessa hetken aikaa, niin kauan, että se tuntuu käteen lämpimältä. Lisää lämmin sokeri vähän kerrallaan vaahtoutuvaan valkuaiseen, niin se laittaa valkuaisten kypsymisen alkuun ja massasta tulee kestävää. Käytä Siro-sokeria 1/2 -1 dl yhtä valkuaista kohden. Kokeile eri tapoja maustaa marengit - karkkirouheet, makusiirapit, esanssit ja makutomusokerit käyvät. Jos käytät makutomua, lisää se vasta vatkaamisen loppuvaiheessa, tomusokeria en koskaan ole kuumentanut.

Halloweenmarengit

3 kananmunan valkuaista
2 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunan mehua 
1tl vadelmamakusiirappia tai vadelmamehua
1 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
Elintarvikevärejä

Laita sokeri 180 asteiseen uuniin kuumenemaan ja aloita hiljaisella teholla valkuaisten ja sitruunanmehua vatkaaminen kuivassa ja rasvattomassa teräskulhossa. Sitruunamehun happamuus tehostaa valkuaisen vaahtoutumista. Kun valkuaisesta muodostuu suurikuplaista partavaahtoa lisää tehoa vatkaukseen.  

Kun sokeri tuntuu käteen lämpimältä, ala lisäämään sitä lusikallinen kerrallaan valkuaisen joukkoon samalla vatkaamista jatkaen. Lisää makuaineet vatkaamisen loppuvaiheessa.  Vatkaa, kunnes marenki on kiinteää ja kiiltävää ja vaahto muodostaa aallonhuippuja - voit sammuttaa vatkaimen ja kokeilla vatkainta nostamalla, jääkö huippuja. Älä vatkaa vaahtoa liian kovaksi, se saa olla pehmeää ja kiiltävää, kuitenkin oikein terävän pursotusjäljen jättävää. Tarkista maku.  Lisää väri vatkatessa tai sekoita värit pienissä kupeissa osaan marengista. 

Jäähdytä uuni avaamalla luukku. Pursota leivinpaperin päälle uunipellille kummituksia pyöreällä tyllalla ja pienisahateräisellä tyllalla kurpitsoja. Lehdet tein ankansuuterällä, jossa v-aukko sisäänpäin.

Paista marenkeja 70-80 asteessa kiertoilmauunissa 2-3 peltiä samaan aikaan uunissa. Jos käytät tasalämpöuunin, tee puolikas annos, siitä tulee yksi pellillinen tiuhaan pursotettuna. Tasalämpöuunissa lämpötila on 10-20 astetta korkeampi.  Jätä marengit paiston jälkeen uniin, avaa luukku hetkeksi, sammuta virta ja sulje tai jätä raolleen luukku, marengit saa jäädä uuniin jäähtymään. 

Jotkut tahtovat sisältä pehmeitä marenkeja, minä paistan ne täysin kuiviksi. Jos marengit eivät aamulla ole kuivia, jatka paistamista tai anna kuivaa huoneenlämmössä uunipellillä.paperilla suojattuna. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaa ohjetta marenkien kuivattamiseen ei voi antaa. Minä käytän aina kiertoilmaa kaikessa paistamisessa, niin tässäkin. 


Tarkista marenkien  kypsyys. Jos marengit jäävät raa`oiksi, ratkaisu on helppo, uuniin vaan uudelleen! Samoin jos kuivat marengit pehmenevät ilman kosteuden vaikutuksesta - uuniin vaan uudelleen kuivumaan. Tiiviissä säilytysrasioissa - metallisissa tai lasisissa, voi käyttää sokeripaloja, talouspaperia tai esim riisiä kosteutta keräämässä.


Voit kokeilla myös marenkien kuivattamista yön yli 60 asteisessa uunissa.

Marengit säilyvät koristeina ja rouheena kakkujen päällä paremmin kuin macaronit, mutta parasta on suojata pohja sulatetulla suklaalla, niin ei kakun kosteus niin helposti siirry marenkiin

Kommentit

  1. Tää on tosi mielenkiintoinen tapa tehdä marenkeja. Pitääpä kokeilla joskus :)

    VastaaPoista
  2. Kannattaa, olen tosi tykästynyt, en enää muutoin teekään!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja