Kesämarengit mansikka- ja punaherukkasiirapilla
Halloweenmarengit
Olen kirjoittanut aiemminkin blogissa marenkien onnistumiseen vaikuttavista asioista, mutta nyt olen löytänyt takuuvarman keinon saada kiinteä, hienosti pursottuva marenkimassa. Keino on helppo: kuumenna sokeria uunissa 180 asteessa hetken aikaa, niin kauan, että se tuntuu käteen lämpimältä. Lisää lämmin sokeri vähän kerrallaan vaahtoutuvaan valkuaiseen, niin se laittaa valkuaisten kypsymisen alkuun ja massasta tulee kestävää. Käytä Siro-sokeria 1/2 -1 dl yhtä valkuaista kohden. Kokeile eri tapoja maustaa marengit - karkkirouheet, makusiirapit, esanssit ja makutomusokerit käyvät. Jos käytät makutomua, lisää se vasta vatkaamisen loppuvaiheessa, tomusokeria en koskaan ole kuumentanut.
Halloweenmarengit
3 kananmunan valkuaista
2 dl Siro-sokeria
1 tl sitruunan mehua
1tl vadelmamakusiirappia tai vadelmamehua
1 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
Elintarvikevärejä
Laita sokeri 180 asteiseen uuniin kuumenemaan ja aloita hiljaisella teholla valkuaisten ja sitruunanmehua vatkaaminen kuivassa ja rasvattomassa teräskulhossa. Sitruunamehun happamuus tehostaa valkuaisen vaahtoutumista. Kun valkuaisesta muodostuu suurikuplaista partavaahtoa lisää tehoa vatkaukseen.
Kun sokeri tuntuu käteen lämpimältä, ala lisäämään sitä lusikallinen kerrallaan valkuaisen joukkoon samalla vatkaamista jatkaen. Lisää makuaineet vatkaamisen loppuvaiheessa. Vatkaa, kunnes marenki on kiinteää ja kiiltävää ja vaahto muodostaa aallonhuippuja - voit sammuttaa vatkaimen ja kokeilla vatkainta nostamalla, jääkö huippuja. Älä vatkaa vaahtoa liian kovaksi, se saa olla pehmeää ja kiiltävää, kuitenkin oikein terävän pursotusjäljen jättävää. Tarkista maku. Lisää väri vatkatessa tai sekoita värit pienissä kupeissa osaan marengista.
Jäähdytä uuni avaamalla luukku. Pursota leivinpaperin päälle uunipellille kummituksia pyöreällä tyllalla ja pienisahateräisellä tyllalla kurpitsoja. Lehdet tein ankansuuterällä, jossa v-aukko sisäänpäin.
Paista marenkeja 70-80 asteessa kiertoilmauunissa 2-3 peltiä samaan aikaan uunissa. Jos käytät tasalämpöuunin, tee puolikas annos, siitä tulee yksi pellillinen tiuhaan pursotettuna. Tasalämpöuunissa lämpötila on 10-20 astetta korkeampi. Jätä marengit paiston jälkeen uniin, avaa luukku hetkeksi, sammuta virta ja sulje tai jätä raolleen luukku, marengit saa jäädä uuniin jäähtymään.
Jotkut tahtovat sisältä pehmeitä marenkeja, minä paistan ne täysin kuiviksi. Jos marengit eivät aamulla ole kuivia, jatka paistamista tai anna kuivaa huoneenlämmössä uunipellillä.paperilla suojattuna. Uunit ovat erilaisia, joten tarkkaa ohjetta marenkien kuivattamiseen ei voi antaa. Minä käytän aina kiertoilmaa kaikessa paistamisessa, niin tässäkin.
Tarkista marenkien kypsyys. Jos marengit jäävät raa`oiksi, ratkaisu on helppo, uuniin vaan uudelleen! Samoin jos kuivat marengit pehmenevät ilman kosteuden vaikutuksesta - uuniin vaan uudelleen kuivumaan. Tiiviissä säilytysrasioissa - metallisissa tai lasisissa, voi käyttää sokeripaloja, talouspaperia tai esim riisiä kosteutta keräämässä.
Voit kokeilla myös marenkien kuivattamista yön yli 60 asteisessa uunissa.
Marengit säilyvät koristeina ja rouheena kakkujen päällä paremmin kuin macaronit, mutta parasta on suojata pohja sulatetulla suklaalla, niin ei kakun kosteus niin helposti siirry marenkiin
Tää on tosi mielenkiintoinen tapa tehdä marenkeja. Pitääpä kokeilla joskus :)
VastaaPoistaKannattaa, olen tosi tykästynyt, en enää muutoin teekään!
VastaaPoista