Siirry pääsisältöön

Minttusuklaakakku ja ganache



Ei mennyt tänään leipurilla kaikki kuten suunniteltu oli! Tein synttärikakkua minttusuklaasydämellä ja tarkoitus oli tehdä päälle ganache MiniPätkissuklaista, vaan se jäi liian löysäksi eikä jähmettynyt. Synttärivieraiden jo odottaessa vedin sitten sulan suklaan kakun päältä pois ja tein uuden ganachen tummasta suklaasta. Alun perin tuon ganachen piti tulla vain kakun päälle ja valua reunoilta, mutta lopulta se piti vetää koko juustokakun pintaan. Laitoin juustokakkuun mukaan Minttu Dajm- rouhetta, mutta sekin alkoi vähän sulaa juustokakussa kuten leikkupinnalta näkyy. Runsas suklaa teki kakusta mekan, mutta synttärisankari onkin suklaan ystävä!

Alla korjattu ohje ilman Dajm rouhetta ja pysyvällä ganachepäällisellä - tehkääpä kauniimpia kakkuja!
Ohje riittää pieneen, noin 20 cm leveään kakkuun.




Pohja


 40 g huoneenlämpöistä margariinia
100 g kaurakeksejä
56 d g minttuDajmia

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen ja sekoita leikkuuterällä massa rouheiseksi. 

Vuoraa halkaisijaltaan 20 senttimetrisen vuoan pohja leivinpaperilla ja öljyä reunat. Tupruta sihdin läpi tomusokeria reunoille - tämä on hyvä keino saada hyydytetty kakku pois vuoasta reunat sileinä!
Painele pohjan muruseos tiiviisti kakkuvuokaan - tarvittaessa vehnäjauhojen avulla.

Täyte 


300 g  Arla tuorejuustoa tai Philadelphiaa
2 tippaa piparminttuaromia (tätä voit lisätä vielä maun mukaan valmiiseen täytteeseen)
Vähän vihreää pastaväriä
1/2 dl sokeria
4-5 liivatetta (Arlan tuorejuusto on pehmeää, joten 5 liivatetta tarpeen)
3,5 dl vispifloraa tai vispikermaa
1 tl Dansukker vanilliinisokeria
1 tl sitruunan mehua
(valmiin juustomassan joukkoon voit rouhia suklaata - itse laitoin 80 g - tämän voi jättää pois)


Laita liivatteet kylmään veteen pehmiämään. Vatkaa kerma vaahdoksi ja siirrä jääkaappiin odottamaan. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuustoa tasaiseksi, lisää sokeri, väri ja piparminttuaromi ja vatkaa tasaisen väriseksi. Nosta liivatteet vettä valuvina kattilaan ja kuumenna sekoittaen, lähes kiehumispisteeseen, kunnes liivate on liuennut. Anna liivatteen jäähtyä hetki ja sekoita se tuorejuustoon ohuena nauhana kaataen ja samalla sähkövatkaimella vatkaten.  Lisää kermavaahto varovasti puulastalla nostellen seokseen. Maista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai piparminttuaromia tai vaikkapa sitruunanmehua. 

Anna kakun hyytyä jääkaapissa ainakin nelisen tuntia. Irrota sitten vuoka.

Suklaaganache


 Suklaaganache on suklaakuorrutus, joka on valmistettu yksinkertaisesti kermasta ja suklaasta -mukaan voi lisätä nokareen margariinia tai voita kiiltoa antamaan. Suklaaganache sopii kakun päälle, jäähdytettynä täytteeksi esim. pikkuleipiin ja jäähdytettynä ja vaahdotettuna kakun täytteeksi tai pursottamiseen. Pullahiiri suosittelee kakun kuorrutteeseen kermaa ja tummaa suklaata saman verran, vaahdotettavaan täytteeseen  1 osa tummaa suklaata ja 2 osaa vispikermaa. Mitä enemmän suklaata on, sitä paksumpi ganache tulee ja toisaalta ganachea voi lämpimänä ohentaa kermalla. Eri suklaatyypit vaativat eri määrän kermaa - tätä on mm. Kinuskikissa testannut, ohjeita linkistä. Itse tein tähän kakkuun paksun ja nopeasti hyytyvän ganachen, johon laitoin 

1/2 dl laktoositonta vispikermaa
150 g  Fazerin tummaa suklaata
1 rkl voita tai margariinia

Paloittele suklaa kattilaan tai kulhoon. Kuumenna kerma, mutta älä anna sen kiehua. Kaada kerma suklaarouheen päälle ja anna olla rauhassa 5-10 minuuttia, sekoita vasta sitten! Älä sekoitaliian voimakkaasti, ettei kuorrutteeseen tule ilmakuplia. Lisää margariini. Kaada ganache kakun päälle niin, että se valuu hieman reunoilta. Tarvittaessa voit tasoittaa sitä lastalla päältä - työskentele nopeasti. Kakku kannatta laittaa pakastimeen esim. Puoleksi tunniksi ennen ganachen lisäämistä - siten pinta jähmettyy nopeammin.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja