Koristelin kääretorttuja 4-vuotiaan lapsenlapseni kanssa - meillä oli vähän erilainen käsitys siitä, kuinka paljon blink-blink-koristeita torttuun laitettaisiin. Alemmassa kääretortussa pieni tyttö valitsi koristeet mamman kaapista ja kaunishan siitä tulikin.
Tänä syksynä puolukkaa tuli paljon ja muistin anoppini tehneen puolukoista aivan ihanaa kirpakkaa hilloa ja puolukkaporejuomaa. Anopin hilloon tarvittaisiin mukaan raakoja puolukoita, joissa on pektiiniä, hyydyttävää ainetta. Kun ei minulla niitä ollut, yritin keittää puolukoista hilloa Hillo- ja marmeladi sokerin avulla, mutta pakkauksen sokerimäärä ei riittänyt hyydyttämään happamia puolukoita, vaan jouduin lisäämään sekä tavallista sokeria, että hillo-ja marmeladisokeria,
Puolukkahillo ohjeita
1 l puolukoita
3/4 paketti Hillo- ja marmeladisokeria
1 dl taloussokeria
Käytä pakastepuolukoita osittain sulaneina, tuoreisiin marjoihin voit lisätä 1/4 dl vettä. Laita marjat kattilaan ja kuumenna hetki. Soseuta marjat monitoimikoneen leikkuuterällä. Laita ne uudelleen kattilaan ja päälle sokerit, keitä 5 minuuttia välillä sekoittaen. Jäähdytä hetki ja kaada hillo puhtaaseen, 100 asteessa uunissa kuumennettuun purkkiin, sulje hyvin. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.
Jos sinulla on käytettävissä raakoja puolukoita, löytyy ohje hillon keittämiseen Pappilan blogista. Tavallisen sokerin lisäksi voisi käyttää hillosokeriakin - siitä tehty hillo on kiinteää kylmänä, lämpimässä se vetistyy. Dansukkerilta löytyy hyytyvän puolukkahillon ohje hillosokerilla tehtynä - kannatan silti marjojen soseuttamista, silloin hillo tulee sileää ja tasaista ja leivonnaisten väliin sopivaan. Ja parasta olisi hillo, jos osa puolukoista olisi raakoina joukossa - ei niitä sieltä näy, mutta hillo tulee kiinteää.
Anoppini käytti tätä hilloa juurikin kääretorttuihin ja herrasväen pikkuleipien ja lusikkaleipien täytteeksi - tämä on hieno makumuisto vuosikymmenten takaa!
Ja anopin ihanan puolukkajuoman ohje löytyy Marttojen sivuilta.
Kun hillo oli keitetty ja jäähtynyt, tein kaksi erilaista kääretortun pohjaa. Toisessa korvasin 1/3 vehnäjauhoista ruisjauhoilla - tosin pelkkiä ruisjauhojakin olisi voinut käyttää.
Kääretorttu 1
4 munaa | ||||||||||||
1 1/2 dl sokeria | ||||||||||||
1 dl vehnäjauhoja 3/4 dl perunajuhoja tai maissijauhoa tai ohrakasta | ||||||||||||
1 tl leivinjauhetta | ||||||||||||
Täyte: | ||||||||||||
Makeaa puolukkahilloa (ohje yllä) Kuumenna uuni 225 asteeseen. Päällystä uunipelti leivinpaperilla ja pöydälle kääretortun rullaamista varten puhdas pyyhe, sen päälle leivinpaperi ja sen päälle joko leseitä, korppujauhoja tai sokeria. Vatkaa munat ja sokeri valkoiseksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne sihdin läpi munasokerivaahtoon puulastalla varovasti nostellen. Älä hakkaa työvälineitä kulhon reunaan, äläkä sekoita voimakkaasti tai jätä taikinaa odottamaan uunin lämpiämistä - nämä saavat aikaan taikinan laskehtimisen ja lopputuloksesta tulee sitkeä ja ohut pohjalevy. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista kullanruskeaksi, noin 6-8 minuuttia. Käännä pohjalevy ylösalaisin pöydällä odottavan leivinpaperin ja pyyhkeen päälle. _Hyvä neuvo tähän on, että nosta pelti patalappujen kanssa siten, että sormet ovat päällä ja peukut alla, ja käännä siitä ympäri! Irrota leivinpaperi torttulevyn päältä - tarvittaessa sivele sitä kylmään veteen kostutetulla paperilla, jotta se irtoaa helpommin. Rullaa tyhjä torttulevy pyyhkeineen ja papereineen ja anna levähtää hetken rullalla. Sitten voit avata käärön, täyttää sen ja rullata uudelleen leivinpaperin avulla - näin saat kauniin tortturullan. Anna tortun jäähtyä paperiin käärittynä. Koristele halutessasi, minä laitoin kermarahkavaahtoa tortun pintaan ja tein pursotuskokeilua nauhatyllan kanssa aaltomaisesti kuvioiden. Kääretorttu 2
|
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: