Siirry pääsisältöön

Siemennäkkäriä gluteenittomana


Olen tehnyt ennenkin siemennäkkäriä, mutta tätä ohjetta kehuttiin niin kovasti Kettukarkin blogissa, että minun piti kokeilla ja hyväksi havaitsin! Ohje on gluteeniton, laktoositon, maissijauhoista tehty - nopea ja helppo. Maistuu erityisen hyvältä valkosipulituorejuuston kera. Tein alla olevan ohjeen kaksinkertaisena ja sain 2 pellillistä 60 cm leveään uuniin. Valitse maissijauho - kuva alla, ei siis  maissitärkkelysjauhoa.



Siemennäkkileipä maissijauhoista

2,5 dl maissijauhoja
0,5 dl auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsansiemeniä
1 dl seesaminsiemeniä
0,5 dl pellavansiemeniä
0,5 tl suolaa
0,5 dl rypsiöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä

Sekoita kuivat aineet . Lisää öljy ja lopuksi kiehuva vesi. Levitä pöydälle pala kosteaa talouspyyhettä, sen päälle leivinpaperi, sitten taikina, maissijauhoja vähän sen päälle ja toinen leivinpaperi päälle - kauli leivinpaperien välissä leipä n. 5 mm paksuksi levyksi. Leikkaa veitsellä ruutuja / Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia. Leivän voi paloitella myös lämpimänä taittelemalla, jolloin ruudutusta ennen paistoa ei tarvita.  

Kahden leivinpaperin välissä taikinaa ei tarvitse edes kaulia, sen saa käsin siveltyä tasaiseksi. Lopuksi lisään päälle vielä salaattisiemensekoitusta ja esim. kvinoaa ja taputtelen leivinpaperin läpi sen kiinni leipään. Ja tärkeää, leipä on paistettava aivan rapeaksi - jos jää nahkeaksi, laita uuniin jatkoajalle!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...