Tämän raparperi-valkosuklaapiirakan ohjeen bongasin Kymen Sanomista, mutta en muista enää kirjoittajan nimeä. Taikina on tyypillinen piias -tai torttutaikina, jossa ainesten määrä voi vähän vaihdella. Osan vehnäjauhoista - alle puolet - voi tämän tyyppisissä taikinoissa korvata esimerkiksi perunajauhoilla tai mantelijauhoilla, tässä on käytetty viimeksi mainittua. Mantelijauheen voi jättää poiskin ja korvat vehnäjauhoilla. Tässä oma muunnelmani lukemastani reseptistä:
Raparperi-valkosuklaapiirakka
150 g margariinia
2 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa tai kermamaitoaseosta tai maitoa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl mantelijauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vanilliinisokeria
5 dl raparperin paloja
1/2 dl fariinisokeria
100 g valkosuklaata rouheena
Voitele ja jauhota piirasvuoka. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pese, paloittele ja pehmitä sokerin kanssa mikrossa kuvun alla raparperit - ne karamellisoituvat näin, mutta älä anna niiden hajota rakenteeltaan.
Sulata ja jäähdytä margariini. Vaahdota munat ja sokeri ja lisää vuorotellen lastalla varovasti nostellen joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sula margariini sekä kermamaitoseos. Ripottele päälle raparperipalat ja nosta uuniin paistumaan. Paista kullanruskeaksi 30-45 minuuttia ja varmista kypsyys: kokeile tikulla keskustaan painaen, ettei taikinaa tartu tikkuun. Lisää valkosuklaa aivan paistamisen loppuvaiheessa rouheena, jotta se ehtii sulaa, mutta ei paahdu ruskeaksi.
Jos lisäät raparperit heti piiraan pinnalle, ne saattavat valua pehmeän taikinan alle. Jos annat taikinan paistua, kunnes se alkaa vähän kuorettua ja lisäät raparperit vasta silloin, ne pysyvät varmemmin piiraan pinnalla.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: