Macaronien ohjeita olen koonnut tänne. Tässä on valkoiset macaronit tehty italialaisella ohjeella 5 ja vihreät ranskalaisella ohjeella numero 2. Tein nämä huhti- toukokuussa ja ne onnistuivat hyvini. Jo toukokuun lopulla alkoi ongelmat macaronien kanssa - kerta toisensa jälkeen sain ne epäonnistumaan. Yli 80-vuotiaalta isältäni sain sitten neuvoja, jotka teille nyt jaan.
Macaroneista kerrotaan vaikka kuinka paljon asiaa, mistä ongelmat johtuvat - varsin vaikea on todentaa monia väitteitä, niin paljon kokeiluita olen tehnyt näiden kanssa. Yhteinen mielipide on kuitenkin siitä, että kostealla säällä on vaikea saada macaroneja onnistumaan.
Kävin miettimän, eikö macaroneille voisi olla jotain sääennusteesta luettavaa "vaaravyöhykelämpötilaa" kuten sisustussuunnittelijatyttäremme muistuttaa, ettei saa maalata ulkona, jos ilman kosteusprosentti lähentelee 80:ntä. Aloinpa sitten katsomaan kännykän säätiedotuksesta mitattua kosteusprosenttia - Rankin sääasema on lähellä Kotkaa.
Isäni kertoi, että ennen sää ennustettiin lähes kokonaan ilmanpaineen ja kosteusprosentin avulla ja ilmapuntarit olivat tarpeen. Hänellä niitä on useita, mutta hän kertoi, että kosteusprosentti vaihtelee eri mittareissa jonkin verran. Kyselin, onkohan aamulla vai illalla parempi tilanne macaronien leipomiselle, oletin ,että illalla on vähemmän kosteutta kuin aamulla varhain. Mutta toisin onkin! Aamulla kylmän yön jälkeen kosteus on usein pienempää kuin illalla. Kylmällä ilmalla yleensä ilmankosteus on pienempää kuin lämpimällä säällä, jolloin kosteus siirtyy kasveista ja maasta ja esimerkiksi pyykeistä ilmaan.
Tutkin siis ilmatieteen laitoksen sääsovellusta ja aamulla olikin viime viikolla 60 -65 ilmankosteus%, illalla 74 % - ja voitte arvata, että aamulla onnistuin macaronien kanssa, illalla en! Macaronien leipomista auttaa kyllä paljon kesäaikaan ilmanvaihtopumpun kosteuden poistotoiminto - sitten jää jäljelle vielä ne muut syyt, jotka macaronien epäonnistumisen takana voivat olal - suuri osa syistä tuntemattomia :). Mutta niin näiden leipomiseen tule riippuvuus, että kerta toisensa jälkeen on kokeiltava ja kyllähän se on niin, ett ämitä useammin leivot, sen varmemmin onnistut - mutta kokenemmiltakin tekijöiltä ei macaronit aina onnistu, älä siis luovuta!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: