Siirry pääsisältöön

Ylioppilaskakku pojan juhlaan


Tämä kakku sisälsi paljon uutta ihanaa - mustikkacurdmousse on uusi täyte kakuissani, samoin valkosuklaamousse vaniljapehmisken makuisesta maidottomasta Sure whipistä tehtynä. Kakun päällystämisessä aivan tuttu on sveitsiläinen marenkikreemi, mutta nyt teinkin kakun päälle italialaisen marenkivoikreemin, jota olen aiemmin käyttänyt kukkapursotuksessa ja macaronien täytteessä. Kakun päällä on koristeet sokerimassaa, paitsi langoitettu tuoksuherne kukkamassasta. Ja itse kakkupohjakin on uusi kokeilun tulos - huomasin, että voisokerikakkupohja valmistuu näppärästi ruokaöljyllä ja tuloksena on mukavan kostea ja tukeva kakkupohja. 

Öljysokerikakkupohja

**28 cm:n vuokaan 
valmis kakku noin 10 cm korkea

9 kananmunaa
6 dl sokeria
7 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta 
3 dl rypsiöljyä

- jos korvaat kaakaolla 1/4 - 1 dl:n vehnäjauhoista, saat suklaapohjan

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla varovasti nostellen jauhot ja leivinjauhe vuorotellen öljyn kanssa.  Kaada taikina paistumaan voideltuun ja jauhotettuun tai pelkällä vuokaspraylla sprayattuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes keskeltä kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja irrota kakkuvuoka. Tarvittaessa suojaa pinta paistamisen loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla.

Kun kakku on jäähtynyt kunnolla, mielellään seuraavana päivänä, leikkaa kakku terävällä veitsellä neljäksi kiekoksi - minä käytän Städterin jurmupintaista kakkusahaa - sillä tulee kiekoista suorat ja saman paksuiset. Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla ja aseta pohjalle se kakkulevy, joka paistettaessa oli pohjana - siis silein osa. Lado täytettä esim. 3 kauhalla joka väliin - laske montako kauhallista. Kun mittaat täytteen kakkulevyjen välissä, saat saman paksuiset kerrokset. 

Mustikkacurdmousse

Mustikkacurd

(annos riittää yhteen väliin 28 senttiseen kakkuun, mustikkacurdista osa jää ehkä  pakastimeen)

6 dl mustikoita
1 1/2 rkl vettä
(1 pieni laakerinlehti, voi jättää poiskin)
50 g voita
1 1/2 dl sokeria (laitoin suuremman määrän, mutta mietin maistellessani ,että voisi olla vähemmänkin)
3 kananmunaa
vaniljasokeria


Keitä mustikoita, laakerinlehteä ja vettä kattilassa miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu - noin 10 minuuttia. Poista laakerinlehdet ja soseuta seos sauvasekoittimella.  Laita mustikkakattila vesihauteeseen niin, ettei alimman kattilan vesi kosketa ylemmän kattilan pohjaa.  Lisää voi paloina ja sokeri ja kananmunat, kuumenna sekoitellen noin 15 minuuttia, kunnes curd paksunee. Jäähdytä nostamalla kattila kylmään veteen altaaseen - curd paksunee vielä jäähtyessään. Lisää lopuksi vaniljasokeria maun mukaan.

4 dl turkkilaista jogurttia
2 dl kermaa
1/2 dl sokeria
4-5  liivatetta (käytän tukun suuria Meira 4 g liivatteita, kaupan pieniä tähän 6 kpl)
2 rkl sitruunan mehua, jota laimennettu vedellä
3 dl mustikkatahnaa
2 tl vanilliinisokeria

Vaahdota kerma, lisää sokeri. Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna sitruunanmehu kiehuvaksi, lisää vedestä puserrettu liivate, Sekoita. Lisää liivateseos sähkövatkaimella vatkaten kulhossa olevaan jogurtti- mustikkaseokseen. Jatka vatkaamista, kunnes liivateseos on jäähtynyt - hyytyvä liivate muodostaa ilmakuplia ja moussesta tulee ilmavampi. Sekoita lopuksi kaapimella nostellen mukaan kermavaahto. Maista ja lisää tarvittaessa vaniljasokeria, sokeria tai sitruunan mehua.


Valkosuklaamousse - tämä on hyvää!


**kahteen väliin

5 dl Sure Whip maidoton kasvirasvaseos tai Flora Vanilla vaahtoutuva vaniljakastike
300 g valkosuklaata (Lidl tai Panda)
400 g tuorejuustoa
2 tl sitruunan mehua
1 dl sokeria 
vanilliinisokeria maun mukaan

Sulata suklaa miedolla lämmöllä mikrossa välillä luukkua avaten ja suklaata sekoittaen - aloita puoli minuuttia kerrallaan,  tarkista välillä, voitko jo sekoittaa suklaan tasaiseksi. Jäähdytä suklaa. Vaahdota Sure Whip ja eri astiassa pehmitä tuorejuusto sähkövatkaimella. Sekoita sula suklaa tuorejuustoon ja nostele kerma joukkoon. Tarkista maku.

Kermaan suklaan lisääminen onnistuu kyllä vatkaamisen aikanakin, mutta lämpötilaerot eivät saa olla suuret, muutoin kerma juoksettuu rakeiseksi tai seos jää epätasaiseksi. Voit pehmittää tuorejuuston ensin yleiskoneella, sitten lisätä kerman ja vatkata. Kun seos alkaa vaahtoutumaan lisää kerralla sula, jäähdytetty suklaa. 

Kostuta kakkulevyjä yksi kerrallaan pullasudilla töpöttäen maidolla, johon on lisätty vanilliinisokeria. Lisää täytteet - valkosuklaatäyte pohjalle  - noin 3 1/2 kauhallista sain -   keskelle mustikkacurdtäyte ja viimeiseen täyteväliin taas valkosuklaamousse. Laita täytetty kakku yöksi jääkaappiin, jolloin maut ja rakenne tasoittuu. Kumoa se varovasti seuraavana päivänä kakkupahvin tai tarjoilualustan päälle. Alkaa kreemitys.

Italialainen marenkivoikreemi


3 1/2 dl sokeria
1 dl kylmää vettä
6 L koon munan valkuaista
350 g margariinia tai voita (kovalla helteellä pienen määrän esim. 50 g voi korvata vuorokauden huoneen lämmössä pehmitetyllä ja tasaiseksi vatkatulla  kookosrasvalla - se kovettaa ja on hyvä maultaan)
100-175 g Philadelphia tuorejuustoa
vanilliinisokeria
2 tl -5 tl kinuskikastiketta tai makusiirappia

Erottele kananmunan valkuaiset- ei yhtään vettä tai keltuaista joukkoon. Mittaa sokeria ja vesi kattilaan. Kuumenna hitaasti (levy 6-8:lla/12) ja sekoittamatta! 121 asteeseen,  mittaa lämpötilamittarilla. Aloita kananmunan valkuaisten vatkaus hiljalleen yleiskoneella samaan aikaan, kun sokerin keittäminen on  alkuvaiheessa. Kun valkuaisvaahto muodostaa partavaahdon näköisiä pieniä kuplia, lisää tehoa vatkaimeen. Sokeriliemen saavuttaessa 121 astetta tai lusikasta valutettaessa se valuu nauhana alaspäin, kaada varovasti nauhamaisesti kuuma liemi valkuaisen joukkoon kulhon reunaa myöten, samasta kohtaa kaataen. Vatkaa nyt vähän pienemmällä teholla, ettei liemi roisku kulhon reunoille, sitten nopeuta vatkainta ja vaahdota, kunnes kulho tuntuu laidoiltaan huoneenlämpöiseltä ja valkuaisvaahto olisi jäähtynyt.

Lisää nyt rasva pieninä, noin 25 gramman nokareina - voi täytyy etukäteen pehmittää huoneen lämmössä, Sunnuntaimargariinin voi lisätä jääkaappikylmänä. Vaahdota, kunnes ensin epätasaiseksi muodostuva vaahto muodostaa tasaisen seoksen, älä säikähdä, vaikka se ensin näyttäisi juoksettuneelta. jos lisäät rasvan liian kuumaan seokseen, ei sulanutta rasvaseosta voi auttaa.

Sekoita lopuksi joukkoon väriä ja vanilliinisokeria maun mukaan sekä pari teelusikallista sitruunanmehua.  Jos on tarve lisätä makeutta, niin ei sokeria, vaan tomusokeria tässä vaiheessa. 

Vatkaa tuorejuusto ensin eri kulhossa tasaiseksi ja lisää se käsin, kaapimella tai lastalla sekoittaen marenki-rasvaseokseen. Tässä vaiheessa seos juoksettuu helposti liiallisesta vatkaamisesta ja vaikka juoksettunut, rakeisen näköinen seos kelpaa syötäväksi hyvin makunsa puolesta, niin se ei ole kaunista, eikä sitä voi käyttää kakun pinnalla. Jos iso määrä marenkimassaa juoksettuu, harmittaa se niin ajan kuin rahan puolesta.

Värjää ja mausta esim marjasoseella tai makujauheilla, makutomusokereilla tai makusiirapeilla seosta. Kreemin saa valkoisemmaksi, jos lisää siihen aivan hiukkasen violettia väriä tai sitten paljon Wiltonin valkoista - molempiakin voi käyttää - paljon nestettä aikaansaa juoksettumisvaaran, joten voimakasta sekoittamista vältettävä.

Ota kakku kylmästä, laita se mielellään pyörivän kakkualustan päälle -se helpottaa paljon työtä! Levitä aivan pehmeää marenkikreemiä ensin kakun päälle ja yli reunojen, sitten reunoille. Sulje kreemillä hyvin kakun alaosa, josta kosteutta voisi valua tarjoilulautaselle. Tee kakun reunasta terävä. Ensimmäinen kreemitys on ohut, eikä sen tarvitse olla täydellisen tasainen. Laita kakku pakastimeen esim. 15 minuutiksi.

Tee toinen kreemikerros, ensin päälle, sitten reunoille. Tasoita päällinen pitkällä lastalla tai jos sitä ei ole, käytä vaikka konepestyä pitkää fileointiveistä. Tasoita reunat pyörivää alustaa toisella kädellä pyörittäen. Lopuksi käytä kuuman veden alla kuumennettua veistä, kuivaa se ja tasoita kreemin pinta ja kakun kulma.  Ja taas kakku pakastimeen kylmentymään. Kreemikerroksia voi tehdä ohuesti kolmekin, minä teen kaksi.

Koristele kakku- marenkikreemin päällä koristeet, myös syötävät helmet, säilyvät pitkään hyvinä.









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja