Siirry pääsisältöön

Pääsiäiskakku



Pääsiäiskakkuun kokeilin roisketekniikkaa, vaikka en omista kynäruiskua - sotkuahan siitä syntyi keittiöön, kun muutamallakin välineellä yritin roiskeiden tekemistä. Pieni pensseli vei sitten voiton silikonisudeista, vispilöistä ym:sta.
Kakussa on sitruunatäyte ananaskuutioilla ja mangomousse - se olikin ihanan raikas yhdistelmä. Mango ei maistu voimakkaasti alla olevalla ohjeella, mutta mielestäni se olikin hyvä tuon toisen täytteen ohella, mango ei vienyt liikaa huomiota toiselta täytteeltä kakkua maistellessamme. Päällinen on kermavaahtoa. Tein kakun pupujussikoristeiden pohjaksi, mutta kuinka ollakaan, ne unohtuivat ja koristeeksi tuli aivan muuta.

Tämä olikin tosi hyvä makuyhdistelmä. Kakku oli täytettynä ja reunat valmiina pakasteessa ja aloin laittamaan kermakuorrutetta päälle lähes jäiseen kakkuun. Sen jälkeen kakku suli jääkaapissa ja koristelin sen - tänään siis tällaisella aikataululla ja tuli näinkin tosi hyvää ja mehukasta.


Ohje tulossa.

Kakun pohja oli voisokerikakkupohja (puolikas ohjeen annoksesta sopisi 18-20 sentin vuokaan) ja kakun halkaisija oli 18 cm, korkeus 9,5 cm.

Leikkaa kakku viipaleiksi, kostutus appelsiinimehulla, jossa mukana sitruunan mehua. Kokoa kakkupahvin päälle vuokaspraylla tai öljyllä voideltuun ja tomusokerilla reunoista jauhotettuun irtoreunaan tai ylösalaisin leivinpaperilla tai muovikelmulla suojattuun kakkuvuokaan.


Täytteet: 

(minä tein täytteet kaksinkertaisina ja tekaisin samalla pienen juustokakun laittaen täytteet päällekkäin vuokaan hyytymään, alinta hyydytettävä ensin yksinään hetki - kakun pohja löytyi paksteesta)

Sitruuna-ananasmousse


1,5 isoa tukun  liivatetta tai kaupan pieniä 2 kpl
4 tl sitruunanmehua
1/2 dl appelsiinitäysmehua
1/2 prk sitruunarahkaa
1 dl ranskankermaa
1 dl vispikermaa tai Flora vispiä
1/2 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
+Dole trooppiset hedelmät kuutioita (passion, ananas) - leikkaa pienemmiksi

Mangomousse 


2 liivatetta isoja tai 3 kaupan pientä liivatetta
2 tl sitruunanmehua
1 dl vaniljarahkaa
3/4 dl kermaa tai Flora vispiä
2 dl Bonnen mangososetta
1/2 dl sokeria

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Kuumenna kiehuvaksi sitruunanmehu, liuota vähän vedestä puristetut liivatteet kuumaan mehuun. Vatkaa rahka tai tuorejuusto sekaisin ja lisää siihen liivate mielellään sähkövatkaimella sekoittaen. Lisää sokerit, muut makuaineet ja viimeksi kermavaahto. Anna hetken jähmettyä ja lisää kakun täytteeksi. Minä laitoin 2 kerrosta valkoista sitruunamoussea ja yhden kerroksen mangomoussea.  Anna kakun levätä kylmässä mielellään yön yli ennen kuorruttamista. 

Päälle:

Pastavärillä värjättyä kermavaahtoa, suklaamunia, macaronsseja ja muita suklaakoristeita. ja olihan se sokerimassa pupunenkin ajateltu tuonne kakun päälle, mutta unohtui ! Tykkäsimme kovasti tästä kakusta, ei ollut lainkaan liian makea, vaan raikas ja mehevä.

Ai niin, ja tuo roiskekokeilu - se sotki puolet keittiöstäni. Laitoin kattilaan 1 dl vettä, 2 tl kaakaojauhetta ja 1 tl perunajauhoja ja 1 tl van. sokeria. Kuumensin, kunnes paksuni ja yritin roiskia.. .lisäsin vettä ja yritin taas.. .siitä se sitten lopulta syntyi. Liian paksu kiisseli jätti suuret pisarat, liian litku valui... Pitkävartisella pensselillä sitä lopulta huidoin.... Pääsiäistouhuja meillä näin!








Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja