Intialainen naanleipähän on oikeastaan ruokailuväline. Pyöreällä isolla thalilla eli metallitarjottimella on ruoat. Intialaiseen ruokavalioon kuuluu olennaisesti riisi, linssit, leipä ja jugurtti ja kasvis- tai liharuoka. Jokainen ottaa ruokaa thalilta joko oikealla kädellä tai lusikalla tai leipäpalan avulla. Vasen käsi varataan likaisempiin töihin, mutta juomalasia voi silläkin nostaa.
Tandooriuuni - savesta valettu tynnyrimäinen uuni, joka lämmitetään hiilillä tai lantakakuilla maaseudulla, on tavallinen ruoanlaitossa. Naanleipien taikina lätkitään uunin kuumille reunoilla, liha ja broileri kypsennetään vartaissa tandooriuunissa. Naanleipää ostetaan kuuman pitkin päivää uunien käyttäjiltä.
Lisäys 2/22 Tein taikinan kylmään nesteeseen ja laitoin yöksi jääkaappiin. Hiiva toimii hitaasti kylmässä, mutta kohottaa. Tee pehmeä taikina, älä mittaa jauhoja - jauhot turpoavat kohotuksen aikana ja pehmeästä taikinasta saat pehmeät leivät.
Aamulla otin pyöreällä kauhalla taikinaa leivinpaperin päälle, taputtelin aivan litteiksi leiviksi ja kohotin noin 10 minuuttia. Paistoin leivät uunissa noin tunnin kuumennetun kiven päällä 250 asteessa, kunnes niihin tuli vaalea pinta. Voidella voi öljyn ja juustokuminan seoksella ennen paistoa, mutta voitelu paiston jälkeen on tärkeämpää. Pehmitä leipiä paiston jälkeen leivinpaperin ja pyyhkeen alla.
Naanleivät
2 dl vettä
25 g hiivaa
1/2 -1 tl suolaa
2 dl turkkilaista jogurttia tai kermaviiliä tai ranskankermaa, voi olla vanha päiväys, kunhan silmämääräisesti kunnossa
1 rkl sokeria
3 rkl öljyä
1 kananmuna
noin 5-6 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Päälle ennen uuniin laittamista
ruokaöljyä leipien sivelemiseen
seesaminsiemeniä tai jeeraa (voi hienontaa vähän huhmaressa)
Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, lisää suola, sokeri, ja öljy, jogurtti ja muna. Sekoita jauhot ja leivinjauhe, joka nopeuttaa kohoamista uunissa. Älä mittaa jauhoja, vaan lisää jauhoja vähitellen voimakkaasti sekoittaen, kunnes saat taikinasta pallon, joka juuri ja juuri irtoaa kulhon reunoista, on siis pehmeä. Kohota lämpimässä kaksinkertaiseksi.
Lämmitä pelti uunissa. Laita leivinpaperi työpöydälle silikonialustan tai märän paperin päälle, nostele 2 lusikalla kokkareita leivinpaperin päälle, ripottele jauhoja niiden päälle ja kauli tai taputtele kyyneleen muotoiseksi ja aivan ohuiksi leivät. Vedä paperi lämpimälle pellille (lyhentää kohotusaikaa) ja anna kohota liinan alla. Voitele öljyllä ja ripottele päälle siemeniä. Paista 225 asteessa vaalean täplikkään ruskeiksi, aikaa paistamiseen kuluu alta 10 min.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: