Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Minun levpääni niitä tuli tällä kertaa vähän turhan paljon. Tässä ohjeessa maun antaa karamellisoitu sipuli.
Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten
leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua
leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille,
kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty
muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa
fouace. Italiassa on leivän päälle
pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on
muodostunut eräänlainen pizza.
Foccaccia
Pohja:
2 dl vettä
noin 5 dl hiivaleipävehnäauhoja
25g hiivaa
½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
2 tl hunajaa
Pinnalle:
1 rkl oliiviöljyä
½ sipuli tai punasipuli
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
eri väristä paprikaa suikaleina
1 dl juustoraastetta
(vähän fetajuustoa )
rosmariinia tai oreganoa, timjamia ja basilikaa
Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan myös oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa käsin tai mielellään yleiskoneella ainakin 5min. Älä mittaa jauhoja, vaan tee taikina, joka irtoaa PEHMEÄNÄ pallona vähän kulhon laidoista. Noin kolmasosan hiivaleipävehnäjauhoista voi korvata kauranleseillä, ruisjauhoilla tai kaurahiutaleilla. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa puoli tuntia.
Tällä aikaa voit esivalmistella täytteet.
Suikaloi sipuli ja pehmitä sitä öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Lisää suolaa, sokeria ja vähän mustapippuria Suikaloi paprikat ja käytä niitäkin pannulla sipulin kanssa niin, että ne pehmenevät.
Kumoa taikina leivinpaperille, joka on silikoonialustan tai märän paperin päällä, ettei se luisu pöydällä. Kauli jauhojen avulla noin 2 cm paksuiseksi leiväksi, tästä tulee puoli pellillistä. Voit myös taputella taikina käsin levyksi, hieman vettä tai öljyä sormiin niin urakka helpottuu.
Ripottele täytteet pinnalle. Anna kohota vielä puolisen tuntia leivinpaperin alla - pyyhe sotkeentuisi täytteistä. Ripottele pinnalle juustoraastetta vain vähän. Paista 220°c 10-12min. Minä lisäsin tällä kertaa valmiin leivän päälle silputtuja yrttejä ja fetajuustokuutioita. Sitten herkuttelemaan
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: