Siirry pääsisältöön

Foccaccia




Italialainen pitsa on lienee saanut alkunsa foccaciasta, joka on pitsaa paksumpi ohut leipä, jossa on pisteittäin makuaineita. Minun levpääni niitä tuli tällä kertaa vähän turhan paljon. Tässä ohjeessa maun antaa karamellisoitu sipuli.

Italian sana focaccia tulee antiikkin roomalaisten leivästä nimeltä panis focacius eli tulisijassa, siis ilman uunia, paistettua leipää. Vanhoille roomalaisille, samoin kuin monille nykyajan italialaisille, kyseessä oli vain tavallinen leipä eli tuo sana tarkoitti kaikkea leipää. Samanlaista leipää on syöty muuallakin. Etelä-Ranskassa leivän nimi on fougasse ja Pohjois-Ranskassa fouace. Italiassa on leivän päälle pantu erilaisia aineksia kuten kuivattua tomaattia, jolloin siitä on muodostunut eräänlainen pizza.

Foccaccia


Pohja:


2 dl vettä
noin 5 dl hiivaleipävehnäauhoja
25g hiivaa
½ tl suolaa
½ dl oliiviöljyä
2 tl hunajaa

Pinnalle:


1 rkl oliiviöljyä
½ sipuli tai punasipuli
2 tl sokeria
1/2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
eri väristä paprikaa suikaleina
1 dl juustoraastetta
(vähän fetajuustoa )
rosmariinia tai oreganoa, timjamia ja basilikaa


Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita mukaan myös oliiviöljy, hunaja ja suola. Lisää jauhot vähitellen ja vaivaa käsin tai mielellään yleiskoneella ainakin 5min. Älä mittaa jauhoja, vaan tee taikina, joka irtoaa PEHMEÄNÄ pallona vähän kulhon laidoista. Noin kolmasosan hiivaleipävehnäjauhoista voi korvata kauranleseillä, ruisjauhoilla tai kaurahiutaleilla. Kohota liinan alla vedottomassa paikassa puoli tuntia.

Tällä aikaa voit esivalmistella täytteet.
 Suikaloi sipuli ja pehmitä sitä öljyssä pannulla miedolla lämmöllä. Lisää suolaa, sokeria ja vähän mustapippuria Suikaloi paprikat ja käytä niitäkin pannulla sipulin kanssa niin, että ne pehmenevät.

Kumoa taikina leivinpaperille, joka on silikoonialustan tai märän paperin päällä, ettei se luisu pöydällä. Kauli jauhojen avulla noin 2 cm paksuiseksi leiväksi, tästä tulee puoli pellillistä.  Voit myös taputella taikina käsin levyksi, hieman vettä tai öljyä sormiin niin urakka helpottuu. 

Ripottele  täytteet pinnalle. Anna kohota vielä puolisen tuntia leivinpaperin alla - pyyhe sotkeentuisi täytteistä.  Ripottele pinnalle juustoraastetta vain vähän. Paista 220°c 10-12min. Minä lisäsin tällä kertaa valmiin leivän päälle silputtuja yrttejä ja fetajuustokuutioita. Sitten herkuttelemaan



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lis...