Siirry pääsisältöön

Vappu - donitsit uunissa


Donitsit ovat tosi herkkua vapun aikaan ja muulloinkin. Lisäksi ne on oikeita pikaleivonnaisia valmistuksen suhteen - vain päällysteen kuivuminen ottaa aikaa - jos maltat odottaa! Sain alla olevasta taikinasta 12 kpl. Päällystin donitsit salted caramel kinuskilla ja valkosuklaaganachella. Alla ohje myös vuoden 2018 donitseihin, jotka saivat vaniljapäällysteen. Tämä ohje on monessa blogissa parhaaksi kehuttu (ohje  Ranteita myöten taikinassa) ja pidin siitä itse kovasti muutamaa muutakin kokeiltuani. Ohje on itse asiassa sama, mitä vuosikymmeniä olemme paistaneet pikamunkkeina öljyssä - vain lusikalla pudottaneet taikinaa kuumaan öljyyn.  Tykkään kovasti ruokokidesokerin karamellisesta mausta tässä ja muffineissa, niinpä käytän itse sitä. Ohjeeseen voi lisätä kardemummaa, sitruunanmehua tai kuorta, lemoncurdia. Vanilliiinisokerin voi korvata vaniljasokerilla tai vaniljauutteella. Miten olisi hopeatoffeepäällys tai vaahtokarkkipäällys kiehuvaan kermaan karkit sulatettuna? - hyvästä ohjeesta on moneksi muunneltavaksi.

Ennen paistelin donitseja öljyssä ja kaulin tuon taikinan pöydällä jauhojen päällä ja otin juomalasilla donitsit - keskiympyrän painoin jollain pienemmällä renkaalla - se oli sotkuisempaa ja silloin vehnäjauhoja on lisättävä taikinaan 6-8 dl - mutta on tämä uunissa paistaminen paljon helpompaa ja vähärasvaisempaa!



DONITSIT

1 dl ruokokidesokeria tai sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
2dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää
2 kananmunaa


Sekoita kaikki aineet keskenään, laita taikina pursotuspussiin. Jos taikinasta tulee kovan tuntuinen - käytin kreikkalaista jogurttia ja se on paksumpaa- niin lisää vähän nesteen määrää ennen pussittamista. Sekoita mahdollisimman vähän! ettei pikataikina sitkisty.


Voitele öljyllä tai sprayaa vuokaöljyllä donitsivuoka ja pursota 12-15 donitsia, vuoan aukko lähes täyteen. Jos donitsit paistuvat uunissa umpeen, saa reiän keskelle omenaporalla painaen, kun ne tulevat uunista. Paista 175-200 asteessa, kunnes donitsit ovat vaalean ruskeat. Älä paista liian kauan, ettei pinta kuivu ja tummu. 




Jäähdytä hetki, kumoa vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Päällystä kastamalla donitsi kuorrutteeseen esim. haarukan avulla. Koristele, laita kylmään, jotta kuorrute jähmettyy. 





Salted caramel kinuski

1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
2 tl leipomismargariinia tai voita
1 tl vanilliinisokeria
1/4 tl sormisuolaa

Keitä kermaa ja sokeria miedolla lämmöllä välillä sekoitellen,.kunnes seos on kuplinut ja alkaa saostua - aikaa voi viedä jopa 20 min. Lämpötilasta riippuen. Tee tippatesti -kun pisara kastiketta kylmään veteen pudotettaessa jähmettyy heti palloksi, on kinuski valmis. Lisää margariini kiiltoa antamaan ja suola ja vanilliinisokeri  mauksi. Maista ja mausta lisää halutessasi. Anna kinuskin jähmettyä kylmässä sopivan paksuiseksi hetki ja kasta donitsit siihen tai levitä kuorrutusta pursotinpussista donitsien päälle.


Valkosuklaaganache


50 g valkosuklaata

2 rkl kermaa
Elintarvikeväriä

Paloittele suklaa pieneen lämmönpitävään posliinikulhoon. Kuumenna kerma, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaan päälle ja anna olla sekoittamatta muutaman minuutin, mielellään kannen alla. Sekoita sitten tasaiseksi. Tarvittaessa, jos paksuus ei.ole sopiva, voit lisätä kuumaa kermaa tai sulatettua suklaata.  Lisää elintarvikeväri. Kasta donitsit suklaaseen tai tee kuten minä -'levitin kuorrutteen pursotinpussista valuttaen.



Vuoden 2018 donitseihin tuli toisenlainen päällyste


Vaniljakuorrute
2 dl tomusokeria tai makutomusokeria
Noin 2 rkl Flora vaniljakastiketta tai kermaa tai kookosmaitoa tai ruusuvettä tai vettä
elintarvikeväriä

Sekoita täytteen ainekset. Kokeile paksuus sellaiseksi, että kun kastat jäähtyneen donitsin haarukan avulla siihen, päällyste valuu kauniisti pintaan, ei jää liian paksuksi, eikä valu pois. Koristele.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja