Donitsit ovat tosi herkkua vapun aikaan ja muulloinkin. Lisäksi ne on oikeita pikaleivonnaisia valmistuksen suhteen - vain päällysteen kuivuminen ottaa aikaa - jos maltat odottaa! Sain alla olevasta taikinasta 12 kpl. Päällystin donitsit salted caramel kinuskilla ja valkosuklaaganachella. Alla ohje myös vuoden 2018 donitseihin, jotka saivat vaniljapäällysteen. Tämä ohje on monessa blogissa parhaaksi kehuttu (ohje Ranteita myöten taikinassa) ja pidin siitä itse kovasti muutamaa muutakin kokeiltuani. Ohje on itse asiassa sama, mitä vuosikymmeniä olemme paistaneet pikamunkkeina öljyssä - vain lusikalla pudottaneet taikinaa kuumaan öljyyn. Tykkään kovasti ruokokidesokerin karamellisesta mausta tässä ja muffineissa, niinpä käytän itse sitä. Ohjeeseen voi lisätä kardemummaa, sitruunanmehua tai kuorta, lemoncurdia. Vanilliiinisokerin voi korvata vaniljasokerilla tai vaniljauutteella. Miten olisi hopeatoffeepäällys tai vaahtokarkkipäällys kiehuvaan kermaan karkit sulatettuna? - hyvästä ohjeesta on moneksi muunneltavaksi.
Ennen paistelin donitseja öljyssä ja kaulin tuon taikinan pöydällä jauhojen päällä ja otin juomalasilla donitsit - keskiympyrän painoin jollain pienemmällä renkaalla - se oli sotkuisempaa ja silloin vehnäjauhoja on lisättävä taikinaan 6-8 dl - mutta on tämä uunissa paistaminen paljon helpompaa ja vähärasvaisempaa!
Ennen paistelin donitseja öljyssä ja kaulin tuon taikinan pöydällä jauhojen päällä ja otin juomalasilla donitsit - keskiympyrän painoin jollain pienemmällä renkaalla - se oli sotkuisempaa ja silloin vehnäjauhoja on lisättävä taikinaan 6-8 dl - mutta on tämä uunissa paistaminen paljon helpompaa ja vähärasvaisempaa!
DONITSIT
1 dl ruokokidesokeria tai sokeria
4 dl vehnäjauhoja
3 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 dl rypsiöljyä
2dl kermaviiliä tai jogurttia tai piimää
2 kananmunaa
Sekoita kaikki aineet keskenään, laita taikina pursotuspussiin. Jos taikinasta tulee kovan tuntuinen - käytin kreikkalaista jogurttia ja se on paksumpaa- niin lisää vähän nesteen määrää ennen pussittamista. Sekoita mahdollisimman vähän! ettei pikataikina sitkisty.
Voitele öljyllä tai sprayaa vuokaöljyllä donitsivuoka ja pursota 12-15 donitsia, vuoan aukko lähes täyteen. Jos donitsit paistuvat uunissa umpeen, saa reiän keskelle omenaporalla painaen, kun ne tulevat uunista. Paista 175-200 asteessa, kunnes donitsit ovat vaalean ruskeat. Älä paista liian kauan, ettei pinta kuivu ja tummu.
Jäähdytä hetki, kumoa vuoasta ja jäähdytä kunnolla. Päällystä kastamalla donitsi kuorrutteeseen esim. haarukan avulla. Koristele, laita kylmään, jotta kuorrute jähmettyy.
Salted caramel kinuski
1 dl kuohukermaa
1 dl fariinisokeria
2 tl leipomismargariinia tai voita
1 tl vanilliinisokeria
1/4 tl sormisuolaaKeitä kermaa ja sokeria miedolla lämmöllä välillä sekoitellen,.kunnes seos on kuplinut ja alkaa saostua - aikaa voi viedä jopa 20 min. Lämpötilasta riippuen. Tee tippatesti -kun pisara kastiketta kylmään veteen pudotettaessa jähmettyy heti palloksi, on kinuski valmis. Lisää margariini kiiltoa antamaan ja suola ja vanilliinisokeri mauksi. Maista ja mausta lisää halutessasi. Anna kinuskin jähmettyä kylmässä sopivan paksuiseksi hetki ja kasta donitsit siihen tai levitä kuorrutusta pursotinpussista donitsien päälle.
Valkosuklaaganache
50 g valkosuklaata
2 rkl kermaa
Elintarvikeväriä
Paloittele suklaa pieneen lämmönpitävään posliinikulhoon. Kuumenna kerma, mutta älä keitä. Kaada kerma suklaan päälle ja anna olla sekoittamatta muutaman minuutin, mielellään kannen alla. Sekoita sitten tasaiseksi. Tarvittaessa, jos paksuus ei.ole sopiva, voit lisätä kuumaa kermaa tai sulatettua suklaata. Lisää elintarvikeväri. Kasta donitsit suklaaseen tai tee kuten minä -'levitin kuorrutteen pursotinpussista valuttaen.
Vuoden 2018 donitseihin tuli toisenlainen päällyste
Vaniljakuorrute
2 dl tomusokeria tai makutomusokeria
Noin 2 rkl Flora vaniljakastiketta tai kermaa tai kookosmaitoa tai ruusuvettä tai vettä
elintarvikeväriä
Sekoita täytteen ainekset. Kokeile paksuus sellaiseksi, että kun kastat jäähtyneen donitsin haarukan avulla siihen, päällyste valuu kauniisti pintaan, ei jää liian paksuksi, eikä valu pois. Koristele.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: