Siirry pääsisältöön

Loman päättäjäiskakku, marjakakku marenkivoikreemillä

Tämän kakun pohjana on mehevä, halkaisijaltaan 13 senttinen sokerikakkupohja öljyllä. Tein kahden munan taikinan. Kakun täytteeksi kokeilin vaniljarahkamoussea, johon en laittanut liivatetta, vaan vaniljakreemijauhetta ja tuoreita vadelmia ja mustikoita. Täytteen maku ylitti kyllä täysillä odotukseni! En ole pitänyt aiemmin vaniljakreemijauheen mausta, nutta Sallisen vaniljakreemijauheella täyteen maku sekä rakenne olivat loistavia.


Tämän kakun pohjana on mehevä, halkaisijaltaan 13 senttinen sokerikakkupohja öljyllä. Tein kahden munan taikinan. Kakun täytteeksi kokeilin vaniljarahkamoussea, johon en laittanut liivatetta, vaan vaniljakreemijauhetta ja tuoreita vadelmia ja mustikoita. Täytteen maku ylitti kyllä täysillä odotukseni! En ole pitänyt aiemmin vaniljakreemijauheen mausta, nutta Sallisen vaniljakreemijauheella täyteen maku sekä rakenne olivat loistavia.



Voisokerikakkupohja öljyllä



2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
1 1/4 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1/4 dl ruokaöljyä

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää lastalla varovasti nostellen jauhot ja leivinjauhe vuorotellen öljyn kanssa.  Kaada taikina paistumaan voideltuun ja jauhotettuun tai pelkällä vuokaspraylla sprayattuun vuokaan. Paista 175 asteisessa uunissa, kunnes keskeltä kokeillen tikkuun ei tartu taikinaa. Anna jäähtyä ja irrota kakkuvuoka. Tarvittaessa suojaa pinta paistamisen loppuvaiheessa foliolla tai leivinpaperilla.

Kakun täyte

2 1/2 dl Flora vispiä
2 dl vaniljarahkaa
3-4 rkl vaniljakreemijauhetta
1 dl tuoreita marjoja, mustikkaa ja vadelmaa
Sokeria, vanilliinisokeria

Vaahdota kerma ja rahka. Lisää vatkaamisen loppuvaiheessa vaniljakreemijauhe ja sokeria ja vanilliinisokeria maun mukaan. 

Jaa kakku pohja neljään osaan. Laita vuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperia, kokoa kakku ylösalaisin vuokaan. Kostuta kakkulevyt pullasudin avulla vaniljan makuisella maidolla. Levitä täyte väleihin. Laita kakku kylmään yön yli. Seuraavana päivänä päälle levitetään marenkivoikreemi ja koristeet . Käytin italialaista marenkivoikreemiä, jonka otin pakasteesta, lisäsin siihen tuorejuustoa,rin ja sitruunaesanssia varovasti sekoittaen. Marenkivoikreemin ohje on esimerkiksi täällä Kakkumonsterin sivuilla


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...