Siirry pääsisältöön

Mustaherukkajuustokakku browniepohjalla





Mustaherukkajuustokakku browniepohjalla 15 sentin irtopohjavuokaan. 

Jos haluat tehdä 20-24 sentin vuokaan, kannattaa mustaherukkahilloketta ja täytettä tehdä kaksinkertainen määrä, pohjataikina kyllä riittää yksinkertaisena, tulee vain ohuempi pohja. Ensin suojaa vuoan pohja leivinpaperilla ja voitele vuo'an reunat alaosasta rasvalla ja lämmitä uuni 175 asteeseen.

Pohja:

50 g margariinia sulatettuna
50 g tummaa suklaata
1 muna 
0,75 dl sokeria
0,75 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1/2 tl leivinjauhetta

Lisää sulatettuun kuumaan margariiniin suklaa ja anna sen sulaa sekoitellen samalla. Vaahdota muna ja sokeri ja lisää rasvasuklaaseos kuumana siihen vatkaten. Sekoita kuivat aineet ja nostele joukkoon. Leivinjauhetta ei usein brownies pohjissa ole, eikä se ole pakollinen, silloin pohjasta tulee tiiviimpi ja tahmeampi. Paista 175 asteessa, kunnes tikkuun ei enää keskeltä kokeillen tartu taikinaa. Paistamisaika oli melko pitkä, noin puoli tuntia ja browniepohja saa jäädä vähän kosteaksi keskeltä. Jäähdytä kypsä pohja.

Mustaherukkahilloke:

200 g mustaherukoita
1 dl hillosokeria

Keitä marjoja ja sokeria noin 10 minuuttia sekoitellen kaiken aikaa.  Jos hillosta tulee liian paksua, siihen voi lisätä tilkan vettä joukkoon ja kiehauttaa vielä. Jäähdytä. 
Voitele kakkuvuoan reunat öljyllä tai vuokaspraylla ja ripottele sihdin läpi tomusokeria vuoan reunoille. Lisää marjahilloke pohjan päälle.

Täyte:

2 liivatelehteä
2 dl kermaa
2 rkl sitruunanmehua
200 g eli yksi rasia mustaherukkatuorejuustoa
1/2 dl sokeria
3 tl vaniljasokeria
mustaherukkalikööriä maun mukaan tai vähän murskattuja ranskanpastilleja tai rouhittua minttusuklaata

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Vaahdota kerma. Pehmitä tuorejuusto sähkövatkaimella tai sekoittamalla, lisää siihen sokerit. Kuumenna mehu ja lisää siihen liivatteet, joista vesi on puristettu pois. Liuota liivatteet kuumaan mehuun ja kaada seos tuorejuuston joukkoon. Sekoita hyvin. Nostele kermavaahto joukkoon varovasti sekoitellen ja mausta halutessasi mustaherukkaliköörillä. Laita juustoseos hillokkeen päälle, painele lusikalla, ettei reunoihin jää ilmakuplia. Tasoita pinta ja anna kakun hyytyä nopeasti pakasteessa esim. tunnin verran tai yön yli jääkaapissa. Tarkista maku ja koristele kakku. Minä käytin koristeluun marenkeja - jos haluat niiden kestävän sulamatta pidempään hyytelökakun päällä, kannattaa pohjiin laittaa sulatettua suklaata tai alle suklaarouhetta. Koristeena on myös eestiläisiä suklaakirsikkakuulia ja mustaherukoita sekä marmelaadikoristeita.

Juuri tuossa päiväkahvilla maistelimme tätä ja pidin kovasti kakun mausta.






Kommentit

  1. Nää browniespohjaiset juustokakut on ihan huippuidea! ♥ Tämäkin näyttää ja kuulostaa ihan älyttömän herkulliselta :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos, tuo on totta. Ja koska pohja on hyvää, se saa olla paksumpikin kuin tavallinen :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai t...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty kesäkuussa 2024 ja  uudistuikin lähes kokonaan, kun edelliset päivitykset on tehty 1 ja 5 vuotta sitten ja alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl .  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja...

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitekstiin olen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetä...