Rahkajogurttipiiraan -ihanalla ruista sisältävällä pohjalla - voi tehdä sellaisenaan, sen voi tarjota tuoreiden marjojen kera tai tuoreet tai pakastemarjat voi hyytelöidä päälle. Tämä piiras todella maistui kesältä.
Kävimme aamusta mustikoita poimimassa, minä kerään selkää säästävällä marjaharavalla. Mustikat ovat nyt niin kypsiä etelä-Suomessa, että ne vetistyvät putsatessa. Marjojen puhdistus käy kätevästi, kun liittää Marjukka-puhdistustorven imuriin, joka kerää roskat - on vaan säädetyävä imu niin, että marjat kulkevat putken läpi, eikä imuriin - helppoa se on. Keräsin sangollista kaksi tuntia ja sen puhdistamiseen kului lähes tunti, kun tarkasti vielä poistin raa'at marjatkin. Ja heti oli päädtävä lripomaan mustikoista, tein jälkiruokapiiraan siinä vaiheessa, kun perunat ruokaa varten olivat jo lähes kypsiä. Piiras on nopea tehdä, marjojen hyydyttäminen vie vähän enemmän aikaa. Juoksin vielä mökkitontilta ketäämään muitakin marjoja piiraan päälle.
Rahkajogurttipiiras sellaisenaan tässä kuvassa
Piiraan päälle voi kerätä tuoreita marjoja ja halutessa laittaa hyytelösokerilla mehuhyytelön, kuten ylinnä olevassa kuvassa on
Tästä alkoi marjojen puhdistamisurakka. Kuvassa kätevä marjaharava ja imuriin liitettävä edullinen ja työtä helpottava Marjukka-puhdistin
Piiraspohja
125g margariinia tai juoksevaa kasviöljyvalmistetta
1 dl ruokosokeri
1 kananmuna
1 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja tai Alku mustaherukka-mansikkahiutaleita
tai kaurahiutaleita tai grahamjauhoja
1tl leivinjauhoa
Sekoita monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella pehmeä margariini ja sokeri, vatkaa kananmuna joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne nopeasti koneella sekoittaen joukkoon - liika vatkaus sitkistää taikinaa. Painele taikina voidellun ja jauhotetun vuoan pohjalle ja reunoille vehnäjauhojen avulla.
Täyte
2prk eli noin 400-500 grahkajogurttia tai vaniljarahkaa tai rahkaa tai kermaviiliä tai tuorejuustoa
2 kananmunaa
1/2 dl ruokosokeria
4tl vaniljasokeria
Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada täyte piiraan päälle. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat kullanruskeat ja täyte hyytynyt. Jäähdytä.
Piiraan voi tehdä myös paksummaksi kakuksi irtopohjavuoassa- silloin kannattaa täyte tehdä tuorejuustosta tai rahkasta ja kaksinkertaisena ja joukkoon voi lisätä 3 tl perunajauhoja tai vehnäjauhoja tiivistämään täytettä. Korkeampi kakku paistetaan ensin 175 asteessa ja lopuksi, kun pinta alkaa hyytyä alennetaan lämpöä 150 asteeseen. Korkeampi kakku saa olla uunissa 1 - 1 1/2 tuntia ja pintaa voi suojata leivinpaperilla tai foliolla, että se pysyisi vaaleana, eikä ruskistu.
Marjat ja mehuhyytelö
Lado jäähtyneen piiraan päälle tuoreita marjoja tai kiilteen alle käy myös jäiset pakastemarjat . Valmista kiille keittämällä 3 dl vettä tai punaista mehua ensin. Lisää siihen sekoitellen 1,5 dl hyytelösokeria, kiehauta ja anna hetken jäähtyä. Laita kakku pakastimeen esim 5 minuutiksi, että sen pimta kylmenee. Valele hyytelöseos lusikalla marjojen päälle. Anna hetki hyytyä ja nauti. Kaunis piiras ja hyvää!
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: