Suomalaiset keittiömestarit käyttävät Raholan ruokasanaston mukaan sanaa tartaletti osittain väärinkäsityksistä johtuen, osittain ehkä siksi, että se on helpompi lausua. Ranskan sana Tarte , englanniksi tart kääntyy piiraaksi tai piirakaksi. Euroopassa tarte on perinteisesti tehty irtopohjavuokaan ja Amerikassa taas tart matalaan vuokaan, josta se tarjotaankin suoraan.
Tarteletti tai tartaletti, tarkoittaa murotaikinasta tai voitaikinasta valmistettua piiraskuorta, joka täytetään tavallisesti vaniljakreemillä, marjoilla tai hedelmillä ja mahdollisesti hyytelöllä. Ohje on helposti muunneltava - pohja voi olla suklainen tai vaalea, karheampia aineksia esim. hiutaleita sisältävä tai suutuntumaltaan sileämpi, pehmeä tai rapean kova. Täytteitä voi vaihdella, samoin marjoja tai hedelmiä tai marenkipäällisiä tai hyytelöitä. Kahviloissa tartaletit ovat näyttäviä tarjottavia ja kokonaisina myytäviä, yksilöllisiä tuotteita. Tarteletteja voi tehdä myös kuoriksi suolaisille täytteille.
Minulla on tartalettivuokia, joihin leivonnaisen pohja paistetaan ylösalaisin ja käännetään sen jälkeen, niin täytteille syntyy jo paistaessa kolo keskelle. Tartaletit voi paistaa myös laittamalla pikkuvuokien pohjille ja reunoille taikinaa ja toinen samanlainen vuoka päälle tukemaan muotoa. Löysin muuten mielenkiintoisen Katri Kuusisen ammattikorkeatutkielman leivontablogeista vuodelta 2011 tätä tarteletti- nimitystä tutkiessani. Rakastan historiaa ja minusta on aina mukava tietää, mistä jokin leivonnainen on saanut alkunsa ja miten nimi määrittää leivonnaisen tyypin. Tuossa tutkielmassa on määritelty alussa leivonnaissanastoja. Raholan syötäviä sanoja tutkin myös usein.
Jos tartaletit paistetaan pienissä metallivuo'issa, ne on syytä voidella ja jauhottaa hyvin. Minä toimin laiskasti ja sprayasin vuokani nopeasti - piiraat irtosivat hyvin, mutta jauhoja jäi näkyviin taikinan pintaan valkoisina läikkinä.
5 suklaatarteletin taikina (piirasvuoan halkaisija 10 cm)
3 dl vehnäjauhoja
1/4 dl kaakaota
2 rkl sokeria
1/2 tl leivinjauhetta
(pieni ripaus suolaa)
100 g margariinia
3 -5 rkl kylmää vettä
Sekoita monitoimikoneessa leikkuuterällä kuivat aineet ja margariini, lisää vettä sen verran, että saat pehmeän taikinan. Levitä taikina paistovuokiin tasaisesti ja paista 175 asteessa uunissa, kunnes taikinaa ei enää tartu tikkuun. Paistoaika on noin 10-20 minuuttia. Käännä pohjat heti lämpiminä ympäri ja irrota vuoat. Anna pohjien jäähtyä.
Täyte I
1 kananmunan valkuainen
2 rkl sokeria
150 g valkosuklaata pilkottuna
1 dl Flora vispiä
2 tl likööriä tai pieni tippa appelsiiniesanssia
mansikoita
Vaahdota ensin sähkövatkaimella kananmunan valkuainen ja sokeri - joukossa ei saa olla yhtään keltuaista, vettä tai rasvaa astioissakaan. Voit myös kuumentaa hetken vesihauteessa valkuaista ja vaahdottaa sen sitten niin, että se jäähtyy samalla. Älä kuumenna liikaa, valkuainen ei saa alkaa hyytymään.
Sulata valkosuklaa miedolla teholla mikrossa muovikulhossa - se ei kuumene liikaa. Sulata ensin minuutti ja sitten 20 sekuntia kerrallaan. Suklaa saa näkyä paloina, kunhan saat sen lusikalla sekoitettua tasaiseksi, se on valmis. Varo kuumentamasta valkosuklaata liikaa, palaneena ja kuivana se maistuu pahalle.
Kasta mansikat sulaan suklaaseen ja laita ne lautaselle ja kylmään jähmettymään. Vatkaa 1 dl vispifloraa vaahdoksi ja lisää vatkaamisen aikana loppu sula suklaa. Älä vatkaa liikaa, vaan jätä vaahto pehmeäksi, suklaa jähmettää sitä vielä. Nostele joukkoon kananmunan valkuainen - voit tehdä valkosuklaa-kerma-ganachen myös ilman valkuaista. Nosta tai pursota seos jäähtyneiden pohjien päälle ja koristele mansikoilla.
Täyte II vaniljakreemi eli leipurin kerma
2 dl kermaa tai kermamaitoa
1 munankeltuainen
2 tl sokeria
1 rkl maizenaa
2 tl vaniljasokeria tai vaniljatanko pituussuunnassa puolitettuna ja siemenet kaavittuna
Sekoita kerma, keltuainen, maissitärkkelysjauho ja vaniljatanko ja siemenet paksupohjaisessa kattilassa ta iteflonkattilassa, Keitä miedolla lämmöllä paksuksi, ilmavaksi kreemiksi, kunnes se sakenee. sekoita kokoa ajan pohjaa myöten ja varo pohjaanpalamista.Jos käytät vaniljasokeria, lisää se vasta jäähtyneeseen kiisseliin, sen maku mietonee kuumennettaessa. Jos käytät vaniljatankoa, poista se lopuksi. Tähän vaniljakreemiin voit myös lisätä kermavaahtoa, kun kreemi on jäähtynyt - oikeastaanhan on kyse vaniljakastikkeen paksummasta muodosta.
Pinnalle voit laittaa tuoreita tai säilykehedelmiä, tuoreita tai pakastemarjoja. Jos käytät pakastemarjoja, laita ne jäisinä ja levitä päälle kuuma hyytelösokeriliemi, joka hyytelöi marjoista lähtevän mehun. Hyytelö tuo kauniin kiillon tuoreidenkin marjojen tai hedelmien pintaan. Pinnalle voit tehdä myös valkuaisista ja sokerista marengin, jonka värjäät toholla.
Pintakiille I
1 liivate
1 dl värillistä mehua
Pehmitä liivate kylmässä vedessä. Kuumenna mehusta pieni tilkka kiehuvaksi, sekoita siihen puristetut liivatteet, lisää loppu mehu ja jäähdytä kananmunan valkauaisen paksuiseksi. Levitä siveltimellä tai lusikalla marjojen pinnalle ja anna jähmettyä.
Pintakiille II eli toinen vaihtoehto, joka sopii erityisesti pakastemarjoille, mutta muullekin
1 dl punaista mehua -kiehauta, lisää 0,4 dl hyytelösokeria, kuumenna, kunnes kirkastuu ja vala lusikalla jäisten marjojen päälle. Tämä oli nopea ja helppo tehdä!
Kauniita! <3 Sopisivat hyvin meidän blogin heinäkuun mansikka-haasteeseen, käy kurkkaamassa: http://serkustensuklaaunelma.blogspot.fi/2016/07/heinakuun-haaste.html :)
VastaaPoistaT: Serkusten suklaaunelma
Kiitos! Taidanpa osallistua Britalla
Poista