Kävimme eilen poimimassa 2 sangollista mustikoita - aikaa meni pari tuntia ja sadekin piti taukoa juuri sen ajan. Kuljetimme marjoja yli 200 km, sitten ne puhdistettiin ja vielä samana iltana leivoin Jämsässä kesän ekat mustikkapiirakat uusista marjoista. Näiden kuvassa olevien lisäksi tein yhden piiraan ilman kermaviiliä, vain mustikoita, sokeria ja perunajauhoja vähän täytteessä ja kauramuru pinnalla.
Tavallisesti olen lisännyt kermaviili-munaseokseen vähän vehnäjauhoa -2 tl vehnäjauhoa korvaa yhden munan munamaidossa ja sitoo nestettä - nyt käytin samaan tarkoitukseen perunajauhoja. Kyllä tämä oli tosi hyvää iltakahvilla ja vielä seuraavanakin päivänä. Piiraan voi hyvin pakastaa ja marjoiksi käy mitkä vaan marjat.
Mustikkapiiras - kesän ensimmäinen
Mamman marjapiiras
- tästä ohjeesta tulee uunipellillinen tai 2-3 pyöreää piirakkaa vuoan koosta riippuen.
Lämmitä uuni 175-200 asteeseen. Vuoraa pelti leivinpaperilla tai voitele ja jauhota vuoka. Pyöreään paistovuokaan leivinpaperi asettuu helpommin, jos ruttaat sen ensin ja sitten oikaiset
Pohja
250 g margariinia
1 1/2 -2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
3dl vehnäjauhoja
1 1/2 dl pieniä kaurahiutaleita tai kauranleseitä tai sama määrä grahamjauhoja
Levitä taikina uunipellille ja jauhoja päälle -taputtele keskeltä reunoja päin taikina ensin tasaiseksi levyksi, työnnä sitten reunat taikinasta ylöspäin ja tasoita vielä pohjataikinaa. Toki pohjan voi myös kaulia leivinpaperin päälle -märkä paperi pöydän ja leivinpaperin välissä pitää paperin paikoillaan.
Levitä pohjan päälle täyte ja marjat.
Täyte
4prk kermaviiliä
4 kananmunaa
1/2-1 dl sokeria
4 tl vaniljasokeria tai vanilliinisokeria
2 rkl perunajauhoja
Lisää vasta piiraan ja täytteen päälle +4-6 dl mustikoita
Sekoita kermaviiliseoksen kaikki aineet käsivatkaimella tasaiseksi massaksi -perunajauho ei saa jäädä kokkareiksi. Maista ja lisää sokeria vasta tarvittaessa lisää, minä käytin vain nuo pienemmät sokerimäärät, kun leivoin diabeetikollekin. Kaada seos piirakkapohjan päälle.
Lisää päälle pisteittäin 4-6 dl mustikoita. Paista 175-200 asteessa noin puoli tuntia, kunnes reunat ovat ruskeat ja täyte on keskeltäkin hyytynyt. Anna jäähtyä ennen leikkaamista.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: