Siirry pääsisältöön

Kuppikakkuja kirsikkakuorrutteella ja mansikkakuorrutteella



Näissä kuppikakuissa on ihanimmat pohjat; yläkuvassa raparperivalkosuklaamuffinit - perheessämme vuosia käytössä ollut hyvä ohje -  ja alla olevassa kuvassa suklaamuffinit - tuon hyvän ohjeen sain ystävältäni Erjalta. Suklaamuffineissa makupalana keskellä taikinaan painettu dajm, jonka olen ennenkin paistaessa todennut valuvan muffinin pohjaan. Tummat suklaat toimivat parhaiten - kun työntää muffinin keskelle palan suklaata ennen paistamista, jää pala suutuntumaksi valmiiseen muffiniin.

Vaaleiden muffinien kuorrutus on pakasteesta otettua marenkikreemiä, johon lisäsin mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahdon ja vaniljatuorejuuston seosta. Suklaamuffinien päällä on kermavaahdosta, tuorejuustosta ja liivatteella hyydytetystä ja sitten vaahdotetusta kirsikkamehusta tehty seos. Jos maustamiseen käyttäisi kirsikkalikööriä, maun saisi pienemmällä nestelisäyksellä, eikä liivatetta tarvittaisi lainkaan. Myös jauheena myydään kirsikanmakuista makuainetta leivontaliikkeissä.

Näiden kuorrutusmassojen kanssa saikin taiteilla helleilmoilla mökillä. Pidin massoja pakasteessa, enkä sittenkään saanut niistä riittävän jähmeitä ....onnistuin kuitenkin pursottamaan, mutta jähmeämpi kuorrutus olisi noussut korkeampana muffinin päälle.

Kirsikanmakuinen kuorrute sai päälleen suklaaganachen ja kruunuksi kirsikan. Ennen ganachen valuttamista pidin kuppikakkuja pakasteessa ja ganachen saikin sitten hyvin lusikalla valuttaen pintaan. Jos kirsikkaan tahtoo kiillon, se kannattaa kastaa ensin munanvalkuaisen paksuiseksi hyytyneessä liivatemehussa tai hyytelösokeriliemessä.

Herkullisia olivat molemmat kuppikakut! Tuo kirsikan maku minua nyt kovasti ihastuttaa ja olen istuttanut paljon kirsikkapuita uuden kodin pihaan - satoa odotellen!...montakohan vuotta lienee odoteltava?

1. Raparperivalkosuklaakuppikakut 16 kpl (ohje K-ruoka)

200g(n. 3 dl) raparperia
100g valkosuklaata
100g margariinia
2 1/2 dl  sokeria
kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1dl maitoa

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paperivuoat muffinivuokaan. Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa veitsellä tai monitoimikoneen leikkuuterällä.

Sulata margariini. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito, rouhittu valkosuklaa sekä raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.

Jaa taikina muffinivuokiin, jätä vuoasta 1/3 tyhjäksi kohoamisvaran vuoksi  ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.  


Päälle kuorrutukseen:

* Vatkaa 2dl kermaa, mausta mansikkatomusokerilla TAI
* Vatkaa 1dl vaniljatuorejuustoa, lisää 2 dl kermaa vaahdotettuna ja mausteeksi mansikkatomusokeria ja pastaväriä. Lisää kermaa vaahdottaessasi 1-2 rkl vaniljakreemijauhetta, mutta se ei ole välttämätön. Usein lisään kermavaahtoon vielä 1 tl sitruunan mehua ja vaniljasokeria.


 Pursota kermavaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele sokerimassakukilla, rouhitulla valkosuklaalla, syötävillä kukilla tai mintunlehdillä.

2. Suklaakuppikakut 16 kpl

2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g margariinia sulatettuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja (jos haluat mureamman rakenteen, käytä jauhoja enemmän esim. 3 dl)
2 rkl tummaa kaakaota
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
100 g  taloussuklaata tai minttusuklaata tai dajmpaloja


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paperivuoat muffinivuokaan. Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa veitsellä tai monitoimikoneen leikkuuterällä.

Sulata margariini. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.

Jaa taikina muffinivuokin, jätä vuoasta 1/3 tyhjäksi kohoamisvaran vuoksi. Paina suklaapala jokaisen kuppikakun keskelle  ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä.  Kuorruta.

Päälle kuorrutukseen:

2 liivatetta 
1 dl vahvaa kirsikkamehua
--- liivatteen ja mehun voi jättää pois, jos maustaa kermajuustoseoksen  tilkalla kirsikkalikööriä

2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan mehua
2 rkl vaniljakreemijauhetta

Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta mehusta 2 rkl ja liuota kevyesti puristetut liivatteet siihen. Lisää tähän loppu mehu, sekoita. Anna mehuseoksen jäähtyä kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja vaahdota se sitten sähkövatkaimella höttöiseksi kuplivaksi vaahdoksi. 

Vatkaa tuorejuustoa ja kerma yhdessä vaahdoksi, mausta ja lisää lopuksi vaniljakreemijauhe vatkaten. Sekoita tähän joukkoon liivatevaahto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Jos seos on liian löysää pursotettavaksi, anna sen jäähtyä hetki esim. pakastimessa, varo kuitenkin, ettei se pääse hyytymään. Pursota seos kuppikakkujen päälle ja siirrä ne pakastimeen 15- 60 minuutiksi. 

Ganache eli suklaakuorrutus

100 g Brunbergin tummaa suklaata
1 dl vispikermaa
(2 tl glukoosisiirappia )

Paloittele suklaa mielellään metalliastiaan, joka säilyttää lämmön hyvin. Kuumenna kerma, ei kiehuvaksi kuitenkaan! Kaada suurin osa kermasta suklaan päälle ja anna kerman sulattaa suklaata noin 5 minuuttia, sekoita vasta sitten! Lisää loppu kerma lämpimänä - saat säädeltyä ganachen paksuutta, jos et lisää kaikkea kermaa kerralla ja jos suklaa ei sula, toinen kuuman kerman lisäys sulattaa sen. Kaikkea kermaa ei ole pakko käyttää, mutta suklaan merkistä ja laadusta riiippuen tuo on melko hyvä määrä. Glukoosisiirapin lisäys pehmittää ganachea, mutta se ei ole välttämätön. Sen voi lisätä valmiiseen kuumaan ganacheen tai kuumentaa kerman kanssa.

Ota kuppikakut pois pakasteesta ja valele suklaata lusikalla kermakuorrutteen päälle. Kylmä jähmettää heti suklaan. Paina päälle kirsikka koristeeksi.





Kommentit

Lähetä kommentti

Jätä viesti, kommentti tai kysymys:

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja