Näissä kuppikakuissa on ihanimmat pohjat; yläkuvassa raparperivalkosuklaamuffinit - perheessämme vuosia käytössä ollut hyvä ohje - ja alla olevassa kuvassa suklaamuffinit - tuon hyvän ohjeen sain ystävältäni Erjalta. Suklaamuffineissa makupalana keskellä taikinaan painettu dajm, jonka olen ennenkin paistaessa todennut valuvan muffinin pohjaan. Tummat suklaat toimivat parhaiten - kun työntää muffinin keskelle palan suklaata ennen paistamista, jää pala suutuntumaksi valmiiseen muffiniin.
Vaaleiden muffinien kuorrutus on pakasteesta otettua marenkikreemiä, johon lisäsin mansikkatomusokerilla maustettua kermavaahdon ja vaniljatuorejuuston seosta. Suklaamuffinien päällä on kermavaahdosta, tuorejuustosta ja liivatteella hyydytetystä ja sitten vaahdotetusta kirsikkamehusta tehty seos. Jos maustamiseen käyttäisi kirsikkalikööriä, maun saisi pienemmällä nestelisäyksellä, eikä liivatetta tarvittaisi lainkaan. Myös jauheena myydään kirsikanmakuista makuainetta leivontaliikkeissä.
Näiden kuorrutusmassojen kanssa saikin taiteilla helleilmoilla mökillä. Pidin massoja pakasteessa, enkä sittenkään saanut niistä riittävän jähmeitä ....onnistuin kuitenkin pursottamaan, mutta jähmeämpi kuorrutus olisi noussut korkeampana muffinin päälle.
Kirsikanmakuinen kuorrute sai päälleen suklaaganachen ja kruunuksi kirsikan. Ennen ganachen valuttamista pidin kuppikakkuja pakasteessa ja ganachen saikin sitten hyvin lusikalla valuttaen pintaan. Jos kirsikkaan tahtoo kiillon, se kannattaa kastaa ensin munanvalkuaisen paksuiseksi hyytyneessä liivatemehussa tai hyytelösokeriliemessä.
Herkullisia olivat molemmat kuppikakut! Tuo kirsikan maku minua nyt kovasti ihastuttaa ja olen istuttanut paljon kirsikkapuita uuden kodin pihaan - satoa odotellen!...montakohan vuotta lienee odoteltava?
1. Raparperivalkosuklaakuppikakut 16 kpl (ohje K-ruoka)
200g(n. 3 dl) raparperia
100g valkosuklaata
100g margariinia
2 1/2 dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl vanilliinisokeria
1dl maitoa
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paperivuoat muffinivuokaan. Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa veitsellä tai monitoimikoneen leikkuuterällä.
Sulata margariini. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula. Sekoita jauhot, vanilliinisokeri ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito, rouhittu valkosuklaa sekä raparperipalat. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.
Jaa taikina muffinivuokiin, jätä vuoasta 1/3 tyhjäksi kohoamisvaran vuoksi ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä.
Päälle kuorrutukseen:
* Vatkaa 2dl kermaa, mausta mansikkatomusokerilla TAI
* Vatkaa 1dl vaniljatuorejuustoa, lisää 2 dl kermaa vaahdotettuna ja mausteeksi mansikkatomusokeria ja pastaväriä. Lisää kermaa vaahdottaessasi 1-2 rkl vaniljakreemijauhetta, mutta se ei ole välttämätön. Usein lisään kermavaahtoon vielä 1 tl sitruunan mehua ja vaniljasokeria.
Pursota kermavaahto jäähtyneiden kuppikakkujen päälle. Koristele sokerimassakukilla, rouhitulla valkosuklaalla, syötävillä kukilla tai mintunlehdillä.
2. Suklaakuppikakut 16 kpl
2 kananmunaa
1 1/2 dl sokeria
100 g margariinia sulatettuna
2 1/2 dl vehnäjauhoja (jos haluat mureamman rakenteen, käytä jauhoja enemmän esim. 3 dl)
2 rkl tummaa kaakaota
1 1/2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
100 g taloussuklaata tai minttusuklaata tai dajmpaloja
Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paperivuoat muffinivuokaan. Kuori ja paloittele raparperi pieniksi paloiksi. Rouhi valkosuklaa veitsellä tai monitoimikoneen leikkuuterällä.
Sulata margariini. Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Sekoita joukkoon rasvasula. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, kaakao ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita joukkoon varovasti myös maito. Vältä turhaa sekoittamista, ettei taikina sitkisty.
Jaa taikina muffinivuokin, jätä vuoasta 1/3 tyhjäksi kohoamisvaran vuoksi. Paina suklaapala jokaisen kuppikakun keskelle ja paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 - 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Kuorruta.
Päälle kuorrutukseen:
2 liivatetta
1 dl vahvaa kirsikkamehua
--- liivatteen ja mehun voi jättää pois, jos maustaa kermajuustoseoksen tilkalla kirsikkalikööriä
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
1/2 dl tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunan mehua
2 rkl vaniljakreemijauhetta
Pehmitä liivatteet kylmässä vedessä. Kiehauta mehusta 2 rkl ja liuota kevyesti puristetut liivatteet siihen. Lisää tähän loppu mehu, sekoita. Anna mehuseoksen jäähtyä kananmunan valkuaisen paksuiseksi ja vaahdota se sitten sähkövatkaimella höttöiseksi kuplivaksi vaahdoksi.
Vatkaa tuorejuustoa ja kerma yhdessä vaahdoksi, mausta ja lisää lopuksi vaniljakreemijauhe vatkaten. Sekoita tähän joukkoon liivatevaahto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää. Jos seos on liian löysää pursotettavaksi, anna sen jäähtyä hetki esim. pakastimessa, varo kuitenkin, ettei se pääse hyytymään. Pursota seos kuppikakkujen päälle ja siirrä ne pakastimeen 15- 60 minuutiksi.
Ganache eli suklaakuorrutus
100 g Brunbergin tummaa suklaata
1 dl vispikermaa
(2 tl glukoosisiirappia )
Paloittele suklaa mielellään metalliastiaan, joka säilyttää lämmön hyvin. Kuumenna kerma, ei kiehuvaksi kuitenkaan! Kaada suurin osa kermasta suklaan päälle ja anna kerman sulattaa suklaata noin 5 minuuttia, sekoita vasta sitten! Lisää loppu kerma lämpimänä - saat säädeltyä ganachen paksuutta, jos et lisää kaikkea kermaa kerralla ja jos suklaa ei sula, toinen kuuman kerman lisäys sulattaa sen. Kaikkea kermaa ei ole pakko käyttää, mutta suklaan merkistä ja laadusta riiippuen tuo on melko hyvä määrä. Glukoosisiirapin lisäys pehmittää ganachea, mutta se ei ole välttämätön. Sen voi lisätä valmiiseen kuumaan ganacheen tai kuumentaa kerman kanssa.
Ota kuppikakut pois pakasteesta ja valele suklaata lusikalla kermakuorrutteen päälle. Kylmä jähmettää heti suklaan. Paina päälle kirsikka koristeeksi.
Ihania kuppikakkuja ja todella kauniita! :)
VastaaPoistaKiitos paljon!
Poista