Katselin
ihanaa Tarte tatinia, joka oli kumottu ympäri ja päälle hyydytetty
jogurttipäällinen. Mietin miksi kumota ja toteutinkin ohjeen vähän toisin –
syntyi Omenavaniljakakku. sain sitten harjoitella noiden kauniiden
suklaarullienkin tekemistä, kun siinä leipoessa tuli mieleen, että nyt pitäisi
jotain uutta ja erilaista kokeilla. Kinuskikissan nettisivuilta katsoin mallia
ja siitähän ne koristeet lähtivät työn alle.
Omenavaniljakakku
Pohja
100 g margariinia
100 g margariinia
½ dl sokeria
1 muna
2 ¼ dl
vehnäjauhoja, joista pieni osa voi olla perunajauhoakin
1 tl
leivinjauhetta
Voitele ja
jauhota irtopohjavuoan reunat, levitä pohjalle leivinpaperi. Toki vuoan
reunatkin voi leivinpaperikaitaleilla suojata ja jättää rasva-jauhoseoksen
pois,. Vaahdota margariini ja sokeri, lisää muna vatkaten ja sekoita
puuhaarukalla joukkoon jauhot ja leivinjauhe. Taputtele taikina jauhojen avulla
irtopohjavuoan pohjalle. Sitä voi paistaa erikseen hetken uunissa, mutta ei
välttämättä ole tarpeen.
Täyteomenat
1 kg
omenoita
20 g
margariinia
noin ½ - 1
dl fariinisokeria tai ruokosokeria tai sokeria
2 tl
perunajauhoja
Pese, kuori
ja lohko tai kuutioi omenat. sekoita omenoihin muut aineet ja kuumenna niitä mikrossa
kuvun alla, kunnes ne ovat kunnolla pehmeitä. Levitä omenat vuokaan
pohjataikinan päälle ja paista uunissa noin 15 -30 min, kunnes pohja olisi
kypsä ja omenat pehmeitä. Jäähdytä kakku hyvin – pakkasella se onnistui hyvin,
kun vein kakun ulos.
Vaniljan makuinen päällinen
4
liivatelehteä (pieniä kaupan 2 gramman lehtiä 4-5, itse käytän Meiran lehtiä,
joista yksi painaa 4 g)
3 dl
vaniljan makuista jogurttia tai vaahdotettavaa vaniljakastiketta
100 g valkosuklaata
2 dl Flora
vispiä
sokeria ja
vanilliinisokeria maun mukaan
1 dl
sitruunanmehulla maustettua vettä tai omenamehua
Liota
liivatelehdet kylmässä vedessä pehmeiksi. Vaahdota Flora vispi ja vaahdota
vatkattava vaniljakastike, jos käytät sitä. Sulata valkosuklaa mieluiten
vesihauteessa miedolla lämmöllä niin, ettei alimmassa kattilassa oleva vesi
ulotu ylimmän suklaakattilan pohjaan. Sekoita vähän suklaa jogurtin tai
vaniljakastikkeen joukkoon. Kuumenna mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Anna
liivatteen hetki jäähtyä, lisää se vaniljajogurttiin tai –kastikkeeseen. Lisää
varovasti nostellen kermavaahto. Mausta sokerilla, maista. Kaada seos
jäähtyneen omenakakun päälle, tasoita pinta ja anna hyytyä kylmässä esim. yön
yli.
Suklaa rullat
Käytin ensin
temperoitua valkosuklaata, mutta en onnistunut saamaan siitä kaunista
verkkomaista kuviota, vaan suklaa levisi. Vaihdoin Pandan suklaaseen, jonka
makua leipojat ovat viime aikoina moittineet. pandan suklaa toimi erinomaisen
hyvin näiden koristeiden teossa! – se jähmettyi sopivan nopeasti
temperoimattakin, ei levinnyt, eikä menettänyt kiiltoaan jääkaappisäilytyksessäkään
– tumma suklaahan saattaa temperoimattomana nostaa harmaan värin pintaan – se on
tietääkseni erottautunutta rasvaa ja suklaakoristeet tulevat helposti ruman
värisiksi, mikäli suklaa on temperoimatonta.
Sulatin
suklaan vesihauteessa miedolla lämmöllä– tärkeää, ettei suklaa kuumene liikaa,
jolloin se kuivuu. Valutin sulan suklaan kuumaa kestävään pakastepussiin
(yleensä harmaita väriltään) ja leikkasin yhteen kulmaan aivan pienen reiän,
josta levitin suklaata ristikkomaisena nauhana leivinpaperin päälle. Ristikon
on toisesta reunasta seurattava leivinpaperin reunaa ks. kuva.
Annoin suklaan
jähmettyä hetken ja rullasin paperit ja kiinnitin teipillä ja laitoin kylmään
pakkaseen – tai pakastimeen. Suklaa jähmettyi nopeasti ja leivinpaperi irtosi
helposti pinnalta – näistähän tulikin kauniit koristeet! Osan rullista jätin
pakastimeen. Blogissani on etusivun yläpalkissa youtube –sivu, josta löytyy
video korkkiruuvisuklaakierteisiin – ei vaikeaa, mutta kivaa kokeilla ja huomata osaavansa ! Tuon suklaarullan voisi
teippaamisen sijasta laittaa esimerkiksi talouspaperin hylsyn sisään jähmettymään
–vaikeinta tässä onkin se, miten saa paperin pysymään halutussa muodossa suklaan
kovettumisen ajan.
Lisäsin koristeeksi vielä kuivia sokerimassakukkia ja sokerihelmiä.
Tuon pohjan ja vaniljahyytelön välissä olevan omenakerroksen voisi toki korvata vaikka ohuella hillokerroksella- pohjan voi paistaa erikseen ja levittää hillon kypsälle pohjalle, sitten hyytelö.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: