Tässä kakussa yhdistyy
monikäyttöinen ja kauan käytössäni ollut marja- tai omenakakku, joka
sellaisenaan on hyvää jäätelön tai vaniljakastikkeen tai vaahdotettavan
vaniljakastikkeen kanssa ja toinen ihastukseni vuosikymmenten takaa -
eestiläinen kakun kuorrutus sefiiri. Sefiirin ohjeen ja paljon lisätietoa
sen monipuolisista käyttömahdollisuuksista löydät
täältä.
Ilman liivatetta sefiiri on italialainen marenki ja jos siihen lisättäisiin liivatetta, sen ainesosat ovat vaahtokarkkimassan tapaiset, mutta vaahtokarkkimassassa sokeriliemi kuumennetaan 127 asteeseen, kun taas sefiirissä sen lämpötilaksi pitäisi saada 118-120 astetta - sokerilämpötilamittari on paras apu. Liian kauan keitetty sokeriliemi tekee sefiiristä tahmean - sen opin kantapään kautta.
Kakkupohja on taas yksi niistä – ”vieraat odottavat vieressä” ohjeista – nopea ja helppo.
Marja tai omenatorttu
2
munaa
1
½ dl sokeria tai ruokosokeria
2
dl vehnäjauhoja, joista kolmasosan voit korvata peruna- tai
maissitärkkelysjauhoilla
1
tl leivinjauhetta
100
g margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
2
tl vaniljasokeria
Pinnalle marjoja tai omenakuutioita
tai raparperia pisteittäin, tarvittaessa sokeria.
Voitele
ja jauhota (irtopohja-)vuoka. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sulata
margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri
kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla varovasti nostellen vuorotellen kuivia
aineita ja margariinia. Varmista, ettei rasva jää taikinan pohjalle – pyöräytä lastalla
pohjaa myöten. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan tai kakkuvuokaan tai
uunikulhoon. Ripottele päälle pisteittäin marjoja tai raparperia tai
omenakuutioita. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia, kunnes taikinaa ei enää
kakun keskeltä tartu puutikkuun.
Kommentit
Lähetä kommentti
Jätä viesti, kommentti tai kysymys: