Siirry pääsisältöön

Puolukkakakku sefiirikuorrutteella


Tässä kakussa yhdistyy monikäyttöinen ja kauan käytössäni ollut marja- tai omenakakku, joka sellaisenaan on hyvää jäätelön tai vaniljakastikkeen tai vaahdotettavan vaniljakastikkeen kanssa ja toinen ihastukseni vuosikymmenten takaa - eestiläinen kakun kuorrutus sefiiri.  Sefiirin ohjeen ja paljon lisätietoa sen monipuolisista käyttömahdollisuuksista löydät täältä.

Ilman liivatetta sefiiri on italialainen marenki ja jos siihen lisättäisiin liivatetta, sen ainesosat ovat vaahtokarkkimassan tapaiset, mutta vaahtokarkkimassassa sokeriliemi kuumennetaan 127 asteeseen, kun taas sefiirissä sen lämpötilaksi pitäisi saada 118-120 astetta - sokerilämpötilamittari on paras apu. Liian kauan keitetty sokeriliemi tekee sefiiristä tahmean - sen opin kantapään kautta.


Kakkupohja on taas yksi niistä – ”vieraat odottavat vieressä” ohjeista – nopea ja helppo.

 Marja tai omenatorttu


2 munaa
1 ½ dl sokeria tai ruokosokeria
2 dl vehnäjauhoja, joista kolmasosan voit korvata peruna- tai maissitärkkelysjauhoilla
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia sulatettuna tai 1 dl rypsiöljyä
2 tl vaniljasokeria

Pinnalle marjoja tai omenakuutioita tai raparperia pisteittäin, tarvittaessa sokeria.

Voitele ja jauhota (irtopohja-)vuoka. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Sulata margariini. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää puulastalla varovasti nostellen vuorotellen kuivia aineita ja margariinia. Varmista, ettei rasva jää taikinan pohjalle – pyöräytä lastalla pohjaa myöten. Levitä taikina voideltuun irtopohjavuokaan tai kakkuvuokaan tai uunikulhoon. Ripottele päälle pisteittäin marjoja tai raparperia tai omenakuutioita. Paista 180 asteessa noin puoli tuntia, kunnes taikinaa ei enää kakun keskeltä tartu puutikkuun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja