Siirry pääsisältöön

Uuden vuoden pikkusuolaiset herkut


Vuohenjuustopunajuuret

4-8 pientä punajuurta
noin 15 kpl cashewpähkinöitä

Pese, kuori ja kääri punajuuret folioon, halutessasi voit valella vähän oliiviöljyä ja esim. mustapippuria, rosmariinia tai basilikaa ja suolaa niiden päälle. Laita 175 -200 asteiseen uuniin ja paista noin tunnin verran tai enemmänkin, kunnes puutikulla folion läpi kokeillen punajuuret ovat sopivan pehmeitä. Anna jäähtyä.

Laita punajuurten uunissa ollessa myös cashewpähkinät uuniin muutamaksi minuutiksi, että ne saavat vain vähän ruskeaa väriä ja ota ne pois uunista, jäähdytä ja rouhi veitsellä. Tee punajuurten paistumisen aikana siirappi ja kreemitäyte.

Vuohenjuustokreemi

100 g pehmeää vuohenjuustoa
100 g mustapippurilla maustettua tai maustamatonta ranskankermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna juusto ja sekoita se ranskankermaan, mausta ja maista.

Etikkasiirappi

1 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä paksuksi siirapiksi keskilämmöllä. Ota kattial pois liedeltä heti, kun siirappi sakenee.
Ota jäähtyneet punajuuret pois foliosta. Halkaise punajuuret ja tarvittaessa poista kantaa niin, että saat punajuuret pysymään pystyssä. Laita päälle pikkulusikalla vuohenjuustotahnaa ja raitoina siirappia – sitä ei kuvan tarjoilussa ole, mutta se oli erittäin hyvää näiden kanssa. Ripottele pähkinöitä pinnalle.

Lohiviettelys siemenkupeissa

Siemenkupit valmistin siemenleipien taikinasta painelemalla sitä silikoonimuffinivuoan kuppeihin ohuesti vehnäjauhojen (maissijauhokin käy) avulla. Paistoin kuppeja sen aikaa, että ne tuntuivat rapelta ja irtosivat hyvin kääntämällä kuuman silikoonialustan. Raakoina kupit eivät irtoa. Jäähdytä kupit ennen täyttämistä.

Täytteeksi lohiviettelystahnaa 

(tahnan ohje Tinskun keittiöstä)
100 g rapu- tai katkarapu tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
70 g kylmäsavulohta tai graavilohta
2 rkl majoneesia
1/2 hapokas omenan puolikas tai pieni maustekurkku
1 tl silputtua tilliä tai ruohosipulia
loraus sitruuna- tai limemehua
ripaus mustapippuria ja valkopippuria myllystä

Koristeluun

tilliä tai ruohosipulia


Pilko kaikki aineksi pieneksi kuutioksi ja sekoita ne tuorejuuston, majoneesin ja ranskankerman joukkoon. Mausta ,tarkista maku. 

  Savuporotäyte ruisnappien päällä


(tämä täyte on Kakkuviikarin blogista)

Ruisnappeja

Täyte

50 g poron kylmäsavupaistia
100 g Creme Bonjour valkosipulituorejuustoa
80 g ranskankermaa
1/4 punainen paprika
½  vihreää omenaa
pätkä purjon vihreää osaa
sitruunapippuria

1. Pilko paprika, poro ja purjo pieniksi kuutioiksi. Kuutioi omena
2. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset yhteen ja mausta sitruunapippurilla. Täytä ruisnapit ja koristele.


Katkarapuleivät


Katkarapuleipiä varten sulatin pakastekatkarapuja siivilässä kuumaa vettä nopeasti päälle valaen- mikrossa katkaravut helposti sitkistyvät, ne eivät kestä kuumentamista.  Pilkoin valmista patonkia vinoiksi viipaleiksi, Sekoitin katkarpuihin majoneesia ja katkaraputuorejuustoa sekä vähän mustapippurilla maustettua creme fraichea sekä muutama tippa sitruunanamehua. Levitin tahnan patonkiviipaleille ja koristelin basilikalla. Kuvassa leipiä näkyy vain vähän yläkulmassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Ohje päivitetty 19.6.2025 Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) (käytin L-koko) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuai...

Kermavaahto kakun päällysteenä ja kermapursotus

Teksti on  päivitetty viimeksi huhtikuussa 2025.   Alkuperäinen teksti on  vuodelta 2015 Kerman valinta Moni kyselee, mistä tulee paras pursotettava vaahto ja mielipiteet ja vastaukset vaihtelevat. Nykyään useimmat vispikermat ovat hyvin toimivia, myös edullisimmat tuotteet ja hinnoissa onkin eroja, niitä kannattaa vertailla.  Kerma tarkoittaa maidon rasvaa. Vispikerma on tarkoitettu vatkattavaksi, sen vaahto on kiinteä ja kiiltävä sekä kestävä, vatkaaminen tosin kestää vähän pidempään kuin kuohukerman vaahdottaminen.  1 dl vispikermaa on vaahdotettuna noin 1,75 dl.  Kuohukerman vaahto ei ole yhtä pysyvää, eikä kuohukermasta saa tilavuudeltaan yhtä paljon vaahtoa kuin vispikermasta. Sanoisin, että k uohukermasta ei hyvää pursotusvaahtoa saa -tästäkin joku on eri mieltä -mutta kuohukerma on paras tuote kinuskin valmistukseen eli keitettävään tuotteeseen. Vispikermojen laadussa ja valmistajissa on tapahtunut muutoksia esimerkiksi vuoden 2023 aikana ja a...

Sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläinen marenkivoikreemi on kypsennetty marenki, johon lisätään rasvaa. Marenkivoikreemi on kevyempi ja maukkaampi vaihtoehto voikreemille. Se on samettimainen, kevyen makuinen, ilmava ja kaunis kakkujen ja muffinien kuorrute, jota voidaan siloittaa paletilla tai  raapalla kakun pintaan tai pursottaa. Käytän marenkivoikreemiä tuorejuustolla macaronssien täytteenä - se on ehdoton suosikkini siinä.  Olen käyttänyt marenkivoikreemiä myös kakun täytteenä, mutta harvemmin - ja sitä voi jatkaa kermavaahdollakin. Marenkivoikreemi värjäytyy kauniisti pastaväreillä.  Teen usein kakun päälle tämän kuorrutuksen ja olen usein kuullut kysymyksen - "mitä tämä on? Hyvää!"   Marenkivoikreemissä perusohje on 1 osa valkuaista 2 osaa sokeria ja 3 osaa voita , mutta siitä on erilaisia muunnoksia, niistä alla tietoa enemmän. Sokerin ja rasvan määrää voi vähentää reilustikin  ja kummankin laatua muuttaa.  Marenkivoikreemin perustana on kuumennettu munan ...