Siirry pääsisältöön

Uuden vuoden pikkusuolaiset herkut


Vuohenjuustopunajuuret

4-8 pientä punajuurta
noin 15 kpl cashewpähkinöitä

Pese, kuori ja kääri punajuuret folioon, halutessasi voit valella vähän oliiviöljyä ja esim. mustapippuria, rosmariinia tai basilikaa ja suolaa niiden päälle. Laita 175 -200 asteiseen uuniin ja paista noin tunnin verran tai enemmänkin, kunnes puutikulla folion läpi kokeillen punajuuret ovat sopivan pehmeitä. Anna jäähtyä.

Laita punajuurten uunissa ollessa myös cashewpähkinät uuniin muutamaksi minuutiksi, että ne saavat vain vähän ruskeaa väriä ja ota ne pois uunista, jäähdytä ja rouhi veitsellä. Tee punajuurten paistumisen aikana siirappi ja kreemitäyte.

Vuohenjuustokreemi

100 g pehmeää vuohenjuustoa
100 g mustapippurilla maustettua tai maustamatonta ranskankermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria

Hienonna juusto ja sekoita se ranskankermaan, mausta ja maista.

Etikkasiirappi

1 dl punaviinietikkaa
2 rkl sokeria

Sekoita ainekset kattilassa ja keitä paksuksi siirapiksi keskilämmöllä. Ota kattial pois liedeltä heti, kun siirappi sakenee.
Ota jäähtyneet punajuuret pois foliosta. Halkaise punajuuret ja tarvittaessa poista kantaa niin, että saat punajuuret pysymään pystyssä. Laita päälle pikkulusikalla vuohenjuustotahnaa ja raitoina siirappia – sitä ei kuvan tarjoilussa ole, mutta se oli erittäin hyvää näiden kanssa. Ripottele pähkinöitä pinnalle.

Lohiviettelys siemenkupeissa

Siemenkupit valmistin siemenleipien taikinasta painelemalla sitä silikoonimuffinivuoan kuppeihin ohuesti vehnäjauhojen (maissijauhokin käy) avulla. Paistoin kuppeja sen aikaa, että ne tuntuivat rapelta ja irtosivat hyvin kääntämällä kuuman silikoonialustan. Raakoina kupit eivät irtoa. Jäähdytä kupit ennen täyttämistä.

Täytteeksi lohiviettelystahnaa 

(tahnan ohje Tinskun keittiöstä)
100 g rapu- tai katkarapu tuorejuustoa
100 g ranskankermaa
70 g kylmäsavulohta tai graavilohta
2 rkl majoneesia
1/2 hapokas omenan puolikas tai pieni maustekurkku
1 tl silputtua tilliä tai ruohosipulia
loraus sitruuna- tai limemehua
ripaus mustapippuria ja valkopippuria myllystä

Koristeluun

tilliä tai ruohosipulia


Pilko kaikki aineksi pieneksi kuutioksi ja sekoita ne tuorejuuston, majoneesin ja ranskankerman joukkoon. Mausta ,tarkista maku. 

  Savuporotäyte ruisnappien päällä


(tämä täyte on Kakkuviikarin blogista)

Ruisnappeja

Täyte

50 g poron kylmäsavupaistia
100 g Creme Bonjour valkosipulituorejuustoa
80 g ranskankermaa
1/4 punainen paprika
½  vihreää omenaa
pätkä purjon vihreää osaa
sitruunapippuria

1. Pilko paprika, poro ja purjo pieniksi kuutioiksi. Kuutioi omena
2. Sekoita sitten kaikki täytteen ainekset yhteen ja mausta sitruunapippurilla. Täytä ruisnapit ja koristele.


Katkarapuleivät


Katkarapuleipiä varten sulatin pakastekatkarapuja siivilässä kuumaa vettä nopeasti päälle valaen- mikrossa katkaravut helposti sitkistyvät, ne eivät kestä kuumentamista.  Pilkoin valmista patonkia vinoiksi viipaleiksi, Sekoitin katkarpuihin majoneesia ja katkaraputuorejuustoa sekä vähän mustapippurilla maustettua creme fraichea sekä muutama tippa sitruunanamehua. Levitin tahnan patonkiviipaleille ja koristelin basilikalla. Kuvassa leipiä näkyy vain vähän yläkulmassa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Britakakku 2020

Millainen on hyvä britakakku - mielestäni sen pohjan pitää olla mehevä, suussa sulava, mieluummin vähän rapea kuin pehmeän rasvainen ja kostea! Marengin pitää olla ilmavasti aseteltu ja hieman rapeaksi ja kuivaksi paistettu - marengin voi asetella ilmavasti pohjien päälle joko lusikalla tai pursottamalla, mutta ei litteäksi levyksi vetelemällä - se ei ole toivottu tulos tässä ihanassa kesäkakussa! Britakakku Noin 15 :lle henkilölle, kakun koko 20 x 30 cm, kaksi kerrosta,  10 hengen ainesmäärät suluissa, annoskoko riippuu täytteenkin määrästä ja tukevuudesta. Suurempi kakkuohje 15-20   henkilölle löytyy täältä  Pohja 175 g margariinia   (150g) 1 3/4 dl sokeria       (1 1/2 dl) 5 kananmunan keltuaista  (4) 1 3/4 dl maitoa        ( 1 1/2 dl) 3 dl vehnäjauhoja    (2 1/2 dl) 2 tl leivinjauhetta    (2 tl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) Marenki 5 valkuaista   (4) 2 1/2 dl sokeria tai tomusokeria (2 dl) 2 tl vanilliinisokeria  (1 tl) ( 1-2 dl mantelilastuja tai pähkinärouhetta - voi jättää poi

Parhaat mokkapalat, uunipellillinen

Mokkapaloista on jo pitkään ollut kotitalouskirjoissa perinteisen munavaahtotaikinaohjeen lisäksi toinen, pikataikinapohja, jossa on paljon kaakaota ja taikinassa on piimää, jolloin kohotusaineena on happamiin taikinoihin sopiva ruokasooda. Blogissani on näitä aiempia ohjeita, myös munaton ohje täällä  Tein nämä kuvan mokkapalat niin, että osa nesteestä on kylmää vettä, tätäkin ohjetta on useampia netissä. Käytin itse Kotalan ohjetta Voice.fi sivulta , jota muokkasin ja kuulkaa, tätä ei suotta netissä ole kehuttu – on niin mehevä ja hyvä!  Mokkapalat 60 cm leveän uunin sy älle uunipannulle Pohja : 7 ½ dl vehnäjauhoja 5-7 dl sokeria 5 tl vaniljasokeria 2  tl ruokasoodaa 3  3/4 dl eli 3,75 dl vettä Vajaa 1 tl suolaa 300 g margariinia tai voita 6 rkl kaakaojauhetta 2  1/4 dl piimää tai maustamatonta jogurttia 3 kananmunaa L- koko Sekoita kuivat aineet keskenään eli jauhot, sokeri, vaniljasokeri ja ruokasooda. Kiehauta kattilassa vesi, suola, voi ja kaakaojauhe. Lisää seos kuivien aineiden

Kakkupohjat

Päivitetty syyskuussa 2024. Tähän blogitejstiinolen koonnut erilaisia kakkupohjia, joita itse käytän kakuissa. 70 prosentin ohje ja öljysokerikakkupohjat ovat usein käytössäni. Korkeaan moussekakkuun 70 prosentin kakkupohja on mielestäni vähän pehmeä, riippuu koristeista, tarvitaanko pohjaan enemmän tukevuutta. Rypsiöljylisäys tuo kosteutta ja tukevuutta kakkupohjaan. Kakkuleipuriverkkokurssillani saat uusimmat ohjeet kakkupohjia, täytteisiin, päällysteisiin ja koristeluun - sopii niin aloitteleville leipureille kuin pitkään leiponeillekin. Hinta vain 40 e.  Tilaamalla leivontakurssien uutiskirjeen saat viimeisimmän, parhaan kakkupohjani ohjeen, jolla useimmat  tilauskakutkin teen.  Perusasiaa taikinatyypeistä ja kakkutaikinoista (munasokerivaahtotaikinoista) olen koonnut tänne 70 %:n ohje sokerikakkupohja  Kakkuleipuri ottaa edellisenä iltana kananmunat huoneen lämpöön, koska ne vatkautuvat parhaiten huoneen lämpöisinä. Kiertoilmauuni lämmitetään 160 asteeseen ja